Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή ανάκαμψη από τα χαμηλά 12ετίας στη Wall

Σημαντικά κέρδη χάρισε στη Wall Street η φημολογία για ένα νέο πακέτο στήριξης της κινεζικής οικονομίας, που θα ενισχύσει την εγχώρια αλλά και την παγκόσμια ζήτηση. Άνοδος 8,9% για το πετρέλαιο.

Η φημολογία για ένα νέο πακέτο στήριξης της κινεζικής οικονομίας που θα ενισχύσει την εγχώρια αλλά και την παγκόσμια ζήτηση χάρισε σημαντικά κέρδη στη Wall Street. Άνοδος 8,9% για το πετρέλαιο.

Αναλυτικότερα ενθουσιασμό προκάλεσε στους επενδυτές η έντονη φημολογία ότι ο κινέζος πρωθυπουργός κ. Wen Jiabao ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στήριξης προκειμένου να τονώσει την εγχώρια οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο πακέτο ύψους 585 δισ. δολάρια είχε διοχετευτεί πρόσφατα στην αγορά.

ΟΙ ΗΠΑ και η Κίνα θεωρούνται οι «λοκομοτίβες» της παγκόσμιας οικονομίας και το γεγονός ότι η τελευταία εμφανίστηκε τόσο ευάλωτη στη διεθνή κρίση εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί επλήγησαν οι τίτλοι βιομηχανικών εταιριών αλλά και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα commodities, εξηγούν αναλυτές της αγοράς.

Η αγορά δεν φάνηκε να κάμπτεται από όσα αναφέρει η FED στη Beige Βook. Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα προβλέπει ότι μια σημαντική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας δεν πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τα τέλη του 2009 ή τις αρχές του 2010, ενώ υπογραμμίζει ότι η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία επιδεινώθηκε περαιτέρω.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων ο δείκτης ISM Φεβρουαρίου υποχώρησε στις 41,6 μονάδες, με πτώση μικρότερη της αναμενόμενης, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας (μέτρηση του Ινστιτούτου ADP) σημείωσαν μείωση 697.000 θέσεων εργασίας τον Φεβρουάριο.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι μετοχές των General Motors, 3M, Intel, Verizon, ενώ αντίθετα στο κόκκινο με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι Citigroup, JP Morgan, General Electric.

Σημαντική άνοδο της τάξεως του 8,96% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 45,1 δολάρια ανά βαρέλι μετά την αναπάντεχη υποχώρηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Λίγο πριν το κλείσιμο της Wall Street το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον παρατηρήθηκε στο NYSE για τις μετοχές των General Electric, Citigroup και Βank of America και στο Nasdaq για τις μετοχές των Powershares, Intel και Oracle.

Η Wall Street κατά τη σημερινή συνεδρίαση έσπασε ένα αρνητικό σερί 5 πτωτικών συνεδρίασεων και ανέκαμψε από τα χαμηλά 12 ετών.

Όσον αφορά τους βασικούς δείκτες, με κέρδη 2,23% έκλεισε ο Dow Jones, στις 6.875 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,38% ο S&P 500 στις 712 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 2,48% στις 1.353 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 3,81% διαμορφωμένος στις 3.645,87 μονάδες ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε 5,42% στις 3.890,94 μονάδες. Ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 4,74% στις 2.675,68 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v