Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 27 2009

Μια τεχνική προσέγγιση της Σοφοκλέους

Την επισήμανση που έκανε στις 27/5 ο(η) eva για την κίνηση της αγοράς λαβαίνουμε ως αφορμή για να επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε για πολλοστή φορά τεχνικά το Χ.Α.

Σημείωνε, συγκεκριμένα, πως "από τις 6.300 μονάδες ο Γ.Δ. έπιασε πάτο στις 1.200, από δω κορύφωσε στις 5.300, 1.000 μον. χαμηλότερα. Τώρα λέμε ότι έπιασε πάτο στις 1.450 μονάδες. Ρωτάω εγώ τώρα, γίνεται; Διότι σύμφωνα με την Τ.Α. η καθοδική αγορά καθορίζεται από χαμηλότερες κορφές και χαμηλότερους πάτους".

Ο κανόνας της Τ.Α. αυτό που σημειώνει ο(η) eva λέει και έτσι επιβεβαιώνεται τα τελευταία… 40 χρόνια. Είτε με γνώμονα την κίνηση Fibonacci είτε με "κύματα" Elliott είτε με οποιαδήποτε σχολή παρακολουθείται η αγορά.

Όμως, με αφορμή τον ανοδικό κύκλο που ξεκίνησε (για το Χ.Α.) από τα χαμηλά των 6-9/3 μέχρι τις τελευταίες κορυφές στις 2.300 μον., έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για τη φύση, τον χαρακτήρα και τη σύνθεση αυτής της κίνησης.

Πολλοί (και έχουν ουσιώδη επιχειρήματα) υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα υποσκέλος ενός συνολικότερου κυματισμού (αλλά και εδώ οι εκτιμήσεις για την αρίθμησή του διίστανται) που μπορεί να φέρει την αγορά προς τις 2.500-2.550 για να ακολουθήσει μία "γενναία διόρθωση" σημαντικά χαμηλότερα. Πρόκειται για μια ανοδική αντίδραση μέσα σε έναν καθοδικό κύκλο που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ή για τα τελευταία κύματα μιας ερχόμενης μακροχρόνιας ανόδου.

Σε ένα από τα τελευταία θέματα του euro2day διαβάζουμε πως η National Association of Business Economics (NABE) εκτιμά ως πιθανή την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την ύφεση στα τέλη του τρίτου τριμήνου. Μακάρι να είναι έτσι, όπως τα λένε οι ειδικοί και όχι όπως τα καταλαβαίνουμε εμείς, αλλά θα δείξει.

Με γνώμονα αυτή ή ανάλογες εκθέσεις και αναλύσεις, πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν σχετικά σύντομα "φως στο βάθος της σήραγγας". Σε αυτήν την περίπτωση, πιθανότατα οι 1.450 μονάδες να είναι και ο πυθμένας της αγοράς μας και η βάση που αργά ή αργότερα θα οδηγήσει στον επόμενο μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο. Στην αντίθετη, όμως, τα πράγματα αλλάζουν και ο επόμενος κύκλος διόρθωσης ενδεχομένως να έφτανε χαμηλότερα από τον "πυθμένα". Το ενθαρρυντικό είναι πως και στις δύο οι υπέρμαχοί τους κάνουν λόγο για τον επόμενο μακροπρόθεσμο κύκλο.

ΣΗΜ. Για τον φίλο "αρκούδα", που μας έστειλε θέμα του έγκριτου κ. Κώστα Νάνου για να αναφερθεί στη δυσχερή θέση πολλών ελληνικών (ή ελληνόκτητων) ναυτιλιακών της ποντοπόρου, θα συμπληρώσουμε με αναφορά του Εκηβόλου "Σε δίνη στροβιλίζεται η ελληνική ναυτιλία" (8/4) προς επίρρωση των όσων εκτιμά. Όμως οφείλαμε να αναφερθούμε στην τρέχουσα κατάσταση με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Όσον αφορά στο τι γίνεται στον κλάδο, φίλε, ενδιαφέρον έχει το τι θα πει ένας από τους πιο "αρμυρισμένους" επιχειρηματίες της ποντοπόρου, ο καπετάν Τσάκος. Υπομονή μέχρι την Παρασκευή στη Γ.Σ. της ΤΕΝ, απ' όπου πιστεύουμε πως θα βγουν ειδήσεις και ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v