Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2009

Γιατί μας... ξίνισε η Alpha Bank

Δεν προκάλεσε δα την καλύτερη εντύπωση η χθεσινή ενέργεια μεγαλοστελεχών, και μάλιστα του προέδρου του ομίλου της Alpha Bank, να ρευστοποιήσουν θέσεις τους, προφανώς εν όψει της ΑΜΚ της τράπεζας. Είναι η δεύτερη φορά που σε διάστημα λίγων μηνών ακολουθείται η ίδια πολιτική εγείροντας και τώρα θέματα τάξεως και ενημέρωσης απέναντι στους υπόλοιπους μετόχους (μεγάλους και μικρότερους) του ομίλου.
 
Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι πως η αρμόδια εποπτική αρχή είχε ενημερωθεί την πρώτη φορά από τον γράφοντα, θέτοντας μάλιστα ζητήματα μη ισότιμης μεταχείρισης μετόχων αλλά και ενδεχομένως χρήσης εσωτερικής πληροφόρησης. Δεν γνωρίζουμε εάν τότε είχε ερωτηθεί σχετικά η διοίκηση της Alpha Bank και κατά πόσον είχε δώσει επαρκείς εξηγήσεις, ωστόσο για τον γράφοντα -προσωπικά και μόνο- το όλο ζήτημα τίθεται εκ νέου.

Εν πάση περιπτώσει, η χθεσινή διόρθωση της Alpha Bank ήταν λογική εν μέρει λόγω της ΑΜΚ και της ανάγκης εύρεσης ρευστότητας, αλλά τουλάχιστον "ασύμβατη" με τη χρηματιστηριακή ηθική. Πάντα κατά την εκτίμησή μας και τη δυνατότητα ενός μικροεπενδυτή να έχει την ίδια γνώση, ενημέρωση και πρόσβαση στην πληροφόρηση που έχουν οι μεγαλομέτοχοι όχι μόνο των τραπεζών αλλά και πολλών ακόμη εισηγμένων.

Υφίσταται όμως θέμα από τη στιγμή που οι ρευστοποιήσεις γίνονται στα υψηλά (ή στις κορυφές, όπως συνέβη την προηγούμενη φορά) της αγοράς, σε μία ευαίσθητη συγκυρία για τον κλάδο, το χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία. Πόσο μάλλον όταν με αφορμή την ΑΜΚ πάλι της Alpha Bank έχουν καταγραφεί ορισμένοι… λεπτοί χειρισμοί. Σε αυτήν τη λογική η στήλη είχε υποστηρίξει στις 20 Οκτωβρίου πως στις... τράπεζες το ένα χέρι νίβει το άλλο…  θίγοντας το θέμα των "λεπτών ισορροπιών" μεταξύ μεγαλοπαραγόντων - πανίσχυρων ξένων οίκων και αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v