Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 31 2011

Ποντάρουν στον... Μάρτιο οι αγορές!

Μπορεί οι δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο να θέτουν -προσώρας- στο παρασκήνιο τα γερμανικά - ευρωπαϊκά σχέδια στο περιθώριο της επικαιρότητας, ωστόσο τα μηνύματα που φτάνουν από τις "αγορές" προοιωνίζονται ακόμη έναν γύρο πωλητών - αγοραστών.

Στις 23/1 οι "Financial Times" δημοσίευσαν στοιχεία της Chicago Mercantile Exchange με βάση τα οποία οι… επενδυτές αγόρασαν 8 δισ. $ στο διάστημα 11 - 18 Ιανουαρίου.

Το θέμα πέρασε μάλλον στα… ψιλά, αλλά -κατά την εκτίμησή μας- δεν θα έπρεπε, καθώς, όπως αναφερόταν στο ίδιο άρθρο, επρόκειτο για τον υψηλότερο τζίρο στη συγκεκριμένη αγορά για διάστημα μιας εβδομάδας.

Πρακτικά αυτό παραπέμπει σε στοιχηματισμό των… επενδυτών και των "αγορών" σε ακριβότερο ευρώ για το επόμενο δίμηνο. Φαίνεται πως στις αγορές προεξοφλούν νέο… κύμα κερδοσκοπίας που θα ακολουθήσει -όπως εκτιμούν- την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης των χρεών της ευρωζώνης και την έκδοση των ευρωομολόγων.

Οι "αγορές" προεξοφλούν πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υλοποιήσουν ένα λειτουργικό - αποτελεσματικό σχέδιο δράσης και δεν θα κάνουν την τελευταία στιγμή πίσω. Και πως δεν θα καθυστερήσουν στην εφαρμογή των σχεδίων τους χαμένοι μέσα σε παλινωδίες και αντιπαραθέσεις.

Τα αυξανόμενα πονταρίσματα παραπέμπουν σε ένα εξαιρετικά καυτό δίμηνο στις περισσότερες αγορές. Από το συνάλλαγμα μέχρι τις μετοχές. Οι αγορές δολαρίων από συγκεκριμένους οίκους είναι λογικό να ανεβάζουν το θερμόμετρο, με τις εξελίξεις από την αφρικανική ήπειρο να επενεργούν πιεστικά στη Νέα Υόρκη και στις Βρυξέλλες.

ΣΗΜ. Δεν ΘΑ αυξηθούν άλλο οι συντελεστές ΦΠΑ. ΘΑ συνεχίσουμε τη μείωση των δαπανών του κράτους. Τάδε έφη, τελευταία, ο πειθήνιος των αγορών και της τρόικας και την ίδια ώρα δημοσιοποιούνταν η έγκριση 50.000 ευρώ για υπερωρίες της γραμματείας του πρωθυπουργού. Επίσης, άλλα 6.450 ευρώ μηνιαίως για έξι στελέχη του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι χρηματοδοτήσεις πράσινων -ενεργειακά- ΜΚΟ, φορέων που προάγουν τη φιλία των λαών και την αναθεώρηση της Ιστορίας. Αδιαφανώς, χωρίς το παραμικρό στοιχείο και με το κάθε λογής Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής να μας… νουθετεί για την πολιτιστική συνεισφορά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τους πρώτους τρεις αιώνες της… συμβίωσής μας με τους εξ Ανατολών γείτονες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v