Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 1 2011

TτΕ: Έλεγχος στη δράση της ZIRAAT Bank σε Ελλάδα

Στον έλεγχο της ZIRAAT Bank (*) και των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα φέρεται να προσανατολίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο ρόλος και οι σχέσεις του τραπεζικού ομίλου -λίγο ως πολύ γνωστές- και στην ελληνική αγορά έχουν επισημανθεί από αρκετούς δημοσιογράφους αλλά και πολιτικούς παράγοντες.

Όμως, ο φάκελος ZIRAAT Bank φαίνεται να ανοίγει -επιτέλους- μετά το τελευταίο (και εξαιρετικά επίμονο, πιεστικό) δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος".

Μετά μάλιστα το αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τη μη διάθεση δανείων εκτός της γεωγραφικής περιοχής ενδιαφέροντός της (αρνήθηκε δάνειο σε επιχειρηματία από την Κρήτη, του οποίου το όνομα βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας), επικαλούμενη ότι "η τράπεζα χρηματοδοτεί μόνο projects στη Θράκη", οι μηχανισμοί του ελληνικού κράτους φαίνεται να παίρνουν μπροστά.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, η τουρκική τράπεζα χορηγεί αθρόα δάνεια μέχρι και σε… βρεφονηπιακούς σταθμούς, μειονοτικών συλλόγων και οργανώσεων.

Πληροφορίες τονίζουν πως ήδη έχουν επιχορηγηθεί ο Σύνδεσμος Πομακοχωρίων Ξάνθης, σύλλογοι εξωραϊστικού χαρακτήρα στα Φιλύρα και άλλες κοινωνικές ομάδες ή σύλλογοι που καμία ανταποδοτικότητα σαφώς δεν μπορούν να έχουν ως προς την κερδοφορία που κάθε χρηματοπιστωτικός οργανισμός πρέπει να κυνηγά. Και δεν πρόκειται για χορηγίες, αλλά για χορηγήσεις δανείων.

Τη στιγμή, δηλαδή, όπου οι ελληνικές τράπεζες περνούν κάθε είδους stress test και ελέγχονται για τη φερεγγυότητά τους, μια ανταγωνιστική τράπεζα από μια "άσπονδη φίλη" χώρα ΔΕΝ δίνει δάνεια σε όλη την επικράτεια (πράγμα που αντίκειται στους όρους της Τράπεζας της Ελλάδος), επιλέγει δηλαδή τους πελάτες της με εθνικά ή γεωγραφικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα δίνει αφειδώς δάνεια σε φορείς που δεν έχουν επιχειρηματική ή άλλου τύπου ανταποδοτική δραστηριότητα.

Αυτή -σύμφωνα με τις πηγές μας- θα είναι και η περιοχή "ενδιαφέροντος" της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ναι μεν θέλει επενδύσεις στην Ελλάδα, όμως εδώ διαβλέπει εθνικό ζήτημα. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η δράση της ZIRAAT Bank έχει προκαλέσει την οργή της καθηγητικής κοινότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης, που γνωρίζει εδώ και καιρό τις συνθήκες εργασίας και τον υπόγειο τρόπο με τον οποίο ένας χρηματοπιστωτικός φορέας επιχειρεί να προσεγγίσει δανειολήπτες. www.protothema.gr

(*) Για τον ρόλο, τη δράση της τράπεζας αλλά και τις πολλές αναφορές για σχέσεις με την ΜΙΤ υπάρχει πληθώρα άρθρων, δημοσιευμάτων στο Διαδίκτυο. Το σχετικό θέμα έχει αναπαραχθεί, κεντρικά, κυρίως από το infognomonpolitics.blogspot.com.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v