Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 2 2011

Siemens: Σκάνδαλο, όχι απλή διοικητική ρύθμιση

Στον υπολογισμό της ζημίας του Δημοσίου από τις μίζες της Siemens φαίνεται πως θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση, πριν κινηθεί δικαστικά για τη διεκδίκηση αστικών αποζημιώσεων.

Έτσι εξηγείται η σπουδή του υπουργού Επικρατείας, που από κοινού με τους ομολόγους του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αποφάσισε να καλέσει σε σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Δημοσίου. Στόχος μέσα σε τρεις μήνες να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή της ζημίας, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία κατάθεσης αγωγών κατά του "βαθέος γερμανικού επιχειρηματικού κράτους".

Το ενδιαφέρον -πάντα και μόνο κατά την εκτίμηση του γράφοντος- είναι πως αυτής της καθαρτήριας προσπάθειας προΐσταται ο Χάρης Παμπούκης. Όμως, τον υπουργό Επικρατείας -και άλλους πολιτικούς, βέβαια- η Αριστέα Μπουγάτσου θεωρούσε (Κυριακάτικη "Ελευθεροτυπία" της 30ής/1) πως… ξέχασε η εξεταστική για τη Siemens. Για το μεγάλο σκάνδαλο, που οδεύει προς απλή διοικητική ρύθμιση. Ένα πόρισμα που... ξέχασε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, που δεν εξηγεί πώς πλούτισαν υπουργοί και πώς πληρώθηκαν κόμματα.

Σύμφωνα με τη μαχήτρια συνάδελφο, η κλήση για την κατάθεση στη Βουλή ήταν επιλεκτική, παρά τα στοιχεία που περιείχε η δικογραφία της υπόθεσης. Αγνοώντας κρίσιμα ευρήματα, ενώ δεν ακολουθήθηκαν τα ίχνη του μαύρου χρήματος.

Όσον αφορά στον υπουργό Επικρατείας (και αυτό γιατί ο ίδιος εμφανίζεται μπροστάρης στην προσπάθεια δικαίωσης του Δημοσίου, στρεφόμενος αστικά κατά της Siemens), στο σχετικό δημοσίευμα παρουσιάζονται στοιχεία, τα οποία αναιρούν προηγούμενο ισχυρισμό του (από τις 31/1/2010) πως "…ουδέποτε είχε επαγγελματικές, φιλικές ή έστω κοινωνικές σχέσεις με τον κ. Χριστοφοράκο". Ενδεικτικά, δύο τηλεγραφήματα που παρουσιάζονται στο σχετικό άρθρο (από τα πολύ περισσότερα, βεβαίως…) είναι μάλλον σε φιλικό τόνο. Δεν εύχεσαι λ.χ. "Μιχάλη μου, χρόνια πολλά με υγεία" ή "χρόνια πολλά για την ονομαστική σου εορτή". Το δε δεύτερο στις 8/11/2006, δηλαδή την ημέρα όπου η Εισαγγελία του Μονάχου άρχισε τις προφυλακίσεις του Ζίκατσεκ, του Κουτσενρόιτερ και άλλων μελών της παρέας.

ΣΗΜ.: Προφανώς, και η ανταλλαγή ευχών δεν αποτελεί αδίκημα, πόσο μάλλον οι προσωπικές σχέσεις που δ ε ν ποινικοποιούνται. Ωστόσο, ευχές από… ευχές έχουν διαφορά και δείχνουν τη ζέση μιας κοινωνικής σχέσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v