Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 3 2011

Ξανά στα… τεχνικά της αγοράς

Μετά και τη χθεσινή αντίδραση του Χ.Α. κυρίως όμως λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Αίγυπτο, θα… επανέλθουμε στην τεχνική προσέγγιση των αγορών.

Κατ’ αρχάς, ανεβάζοντας ένα διαφωτιστικό διάγραμμα του FTSE-20, που δίνει αντιστάσεις και στηρίξεις.

Αναπαράγουμε ως έχει την εκτίμηση του φίλου αναλυτή Δημήτρη Γονιδάκη, η οποία φαίνεται να αφορά κυρίως στους βραχυμεσοπρόθεσμους παίκτες:

"Η χτεσινή έκτακτη δεύτερη ανάρτηση με τον τίτλο 'κώδικας' και κυρίως το επισυναπτόμενο γράφημα με όλες του τις λεπτομέρειες πρέπει να λειτούργησαν. Σήμερα η αγορά πραγματοποίησε εν τέλει τη μεγαλύτερη διόρθωση στη σειρά, μετά το χαμηλό στο 624. Μέχρι τώρα 27 μονάδες (799 - 772), αντί του συνηθισμένου 24, αλλά το θέμα είναι πως μας απέδειξε ότι η αποκωδικοποίηση της δομής της με τη χθεσινή προσπάθεια απέδωσε.

Το χθεσινό διαγραμματικό μας πόνημα προσπάθησε, όπως είδατε, να βρει τα κύματα της αγωνίας των συμμετεχόντων. Είναι τα γνωστά στον κόσμο των elliotticians hidden waves (κρυφά κύματα). Προς τούτο καταφύγαμε σε διάφορα εξειδικευμένα φίλτρα και τοποθετήσαμε τις εκκινήσεις σε άσχετα για τον αμύητο σημεία.

Το ότι η αγορά σήμερα έφυγε λίγο πάνω από τον υπολογισμό του 785 - 789 οφείλεται και πάλι στην αγωνία όσων συμμετέχουν πως θα χάσουν το τρένο. Αυτοί άνοιξαν την αγορά με ανοδικό χάσμα σε όλα τα time frames, του ημερήσιου συμπεριλαμβανομένου, και αυτοί έδωσαν το κάτι παραπάνω. Δεν μας μπέρδεψε όμως γιατί το κάτι παραπάνω είναι σύμφωνο με τις χθεσινές μας ιδιότροπες τοποθετήσεις. Αν ανοίξετε το διάγραμμα, αυτό του κώδικα, θα δείτε πως τα τέσσερα τελευταία σημεία που μας αφορούσαν είχαν τρεις γνωστούς και έναν άγνωστο. Οι γνωστοί βλέπετε πως είναι το 674 και το 732 και το 726 στη δομή που ονομάσαμε αγωνίας και τρεχάμενη (running).

Και η αγωνία των σημερινών να αγοράσουν έδωσε το τέταρτο, στο 799, ως εξής:
732-674=58, 58x1.236=72, 626+72=798 (798.66 υψηλό). Μπορούμε, λοιπόν, να λογαριάζουμε τη συνέχεια με αυτόν τον τρόπο και να βάλουμε στο σημερινό υψηλό το τέλος της σειράς από το 674.

Αν η διόρθωση είναι 2χ, θα κρατήσει λίγο σε χρόνο και θα είναι και μικρή τον αριθμό. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι πως, μόλις ξεπεραστεί το σημερινό κερί, θα κινηθούμε προς την περιοχή του 885. Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε αναφερθεί για στόχο στο 845-50. Παρεμπιπτόντως, να δούμε λίγο την ιστορία:

Μήνες πριν επιμέναμε για το 615. Η αγορά έκανε 624. Μήνες πριν επιμέναμε για την Εθνική στο 5,50 - 5,60. Η μετοχή έκανε 5,62. Σατιρίσαμε τα τρίγωνα-κάλαντα και είπαμε πως η αγορά πάει για 15% πάνω αρχικά. Γρήγορα-γρήγορα αποφασίσαμε την αναίρεση του P4 και γράψαμε για ένα σημαντικό πολύμηνο χαμηλό, με μεγάλους στόχους, αλλά τους παίρνουμε με τη σειρά και με την τακτική του step by step. Βάλαμε πρώτα το 15% και μετά είπαμε πως θα κάνει άλλο ένα 20% προς το 845-50. Όλα αυτά έχουν γίνει στην ακρίβεια. Το έγκλημα είναι πως δεν έχει γίνει διόρθωση μεγαλύτερη του 3% - 4% όπως... υποσχεθήκαμε.

Συγγνώμη, κύριε, που μας μαλώσατε. Προσπαθήσαμε πολύ να πείσουμε την αγορά, αλλά, ξέρετε, δεν θέλουμε και να μαλώσουμε μαζί της για χάρη σας. Τόσα χρόνια τα πάμε καλά. Πάντως, με το χθεσινό μας πόνημα στον κώδικα βάλαμε τα δυνατά μας και σήμερα κάτι καταφέραμε...

Αν τα πράγματα πάνε κατά το δοκούν, θα έχουμε μια συσσώρευση όπως τις άλλες φορές στο πλαίσιο στις 2 - 4 Φλεβάρη και κατά τις 9 θα αριβάρουμε σε νέα λιμάνια. Η αγορά, αν είναι τόσο δυνατή όσο δείχνει, θα πρέπει πλέον να μείνει πάνω από το 740 για πολύ καιρό. Είμαστε μόνο στο 772 σήμερα και το ρίσκο λογικό. Και για όσους θέλουν να παραμείνουν μέσα στην αγορά και για όσους θέλουν να επανατοποθετηθούν.

Σε κάθε νέα κίνηση θέτουμε μία συνεδρίαση οδηγό και την ονομάζουμε pivotal. Θυμάστε πως είχαμε ξεκινήσει με αυτήν της 12ης/1 και μετά με την επόμενη της 19ης/1 - 20ής/1 και τώρα τοποθετούμε αυτή της 1ης/2. Της οποία η αποστολή με τόσο μεγάλο όγκο ήταν να φύγει από την πολύπαθη περιοχή του 740. Και η οποία έχει το ίδιο μήκος με εκείνη την πρώτη της 12ης/1. Και έχει χαμηλό στο 744.81 και έχει βάλει από κάτω '200άρη' και '144άρη' όπως τα είδαμε και χθες. Αυτή η μπάρα όσο ζει μας... οδηγεί .

(Στο roote προσπαθούμε να μεταδώσουμε και τον τρόπο σκέψης, για να είναι το παιχνίδι πιο γοητευτικό.)

Αναλόγως του πού θα σκάσει η διόρθωση στα ανθεκτικά σωθικά αυτής της τελευταίας pivotal, θα υπολογίσουμε το επόμενο ανοδικό. Αν γίνει ανάλογη των προηγούμενων και σε αρμονικές αυτών, μπορεί να είναι μέχρι τις 40 - 42 μονάδες από το σημερινό υψηλό. To βασικό είναι να δούμε πού αποσκοπεί αυτή η σημερινή reversal bar και θα το δούμε όπως λεπτομερώς περιγράψαμε.

Η Εθνική έφτασε στο 7,93 και διορθώνει μαζί με τον εικοσάρη και αρμονικά μέχρι τώρα με αυτόν. Την αφορά εκτός από το 7,93 και το 7,77 πέριξ και, σε περίπτωση όπου χτυπήσει εκεί σαν pull back, μπορεί να φτάσει και στο 7,38. Το 7,15 είναι το απόλυτο σημείο αλλαγής πολικότητας. Με την πρώτη ταλάντωση στις επόμενες ώρες και το 7,38 ως περιοχή αντιδραστικότητας μπορεί να χρωστάει τιμές προς το 8,20-30. Και βλέπουμε πάλι μετά.

Τον
ΟΤΕ τον έχει φάει το πέρα-δώθε μεταξύ του 7,30 - 7,60. Ας αποφασίσει και εδώ είμαστε....

Ο Αμερικανός (σ.σ ο S&P 500) κατά πώς τα είδαμε και χθες. Καμιά έκπληξη. Στοχεύει προς το 1312-14 και έχει στήριξη στο 1301 ή στο 1295, αν χρειαστεί. Μεγάλοι στόχοι, όπως τους έχουμε καταθέσει, προς το 1350.

Το ευρώ με το 1,3862 σήμερα έχει δώσει την εντύπωση πως έχει κλείσει το πέντε και κάνει μία μεγάλη διόρθωση. Αν όμως μείνει στην περιοχή του 1,3760-80 και περάσει από το 1,3845, θα έχει άλλο ένα κομμάτι προς το 1,3900.

Το brent στον στόχο. Ο χρυσός στο range 1.323-25 - 1.345-47. Αναμένεται διαφυγή και αν είναι καθοδική θα αγοραστεί. Αν είναι ανοδική, απλώς θα συνεχίσει προς υψηλότερα του 1.390 και του 1.440".

Για το τέλος αφήνουμε το σταθμισμένο διάγραμμα των Εurobank - Αlpha Βank για να έχουμε καλύτερη εικόνα της διακύμανσης των δύο τραπεζικών τίτλων.


Σημείωση: Για πολλοστή φορά ένα θερμό ευχαριστώ στον Βασίλη (Γεώργα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v