Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκηνικό «πανικού» μετά το… τελεσίγραφο

Με καθυστέρηση 9-10 ωρών (!) ξεκίνησαν οι αντιδράσεις της κυβέρνησης, για όσα ήξερε από… πριν ότι θα πει η τρόικα. Έντονη κριτική από αντιπολίτευση, αδιαφορία στο εξωτερικό για τις ελληνικές «φωνασκίες».

Σκηνικό «πανικού» μετά το… τελεσίγραφο
Περισσότερο απορία και έκπληξη φαίνεται να έχει προκαλέσει στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης στο «τελεσίγραφο» της τρόικας για αποκρατικοποιήσεις μαμούθ με ρυθμους εξπρές, παρά οτιδήποτε άλλο.

Τόσο οι μαραθώνιες συνεδριάσεις της Πέμπτης και Παρασκευής όσο και η διεθνής πρακτική σε ανάλογες περιπτώσεις καθιστά φανερό ότι τουλάχιστον το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός είχαν πλήρη γνώση των όσων θα ειπωθούν από την πλευρά της τρόικας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι αντιδράσεις ξεκίνησαν 8-9 ώρες μετά την συνέντευξη Τύπου των τροικανών, από δηλώσεις υπουργών σε διάφορα κανάλια -και συνεχίστηκαν… μεταμεσονύκτια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Έντονες ήταν από νωρίς οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης περιλαμβανομένης και της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία χθες χαρακτήρισαν εν πολλοίς την «οργή» της κυβέρνησης για τα όσα ανήγγειλε η τρόικα ως πολιτική υποκρισία.

Έως στιγμής πάντως οι «φωνασκίες» από την πλευρά της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων φαίνεται να απασχολούν εντόνως μόνο την εγχώρια ειδησεογραφία, χωρίς αναφορές στα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αδιαφορία σε σχετικές επισημάνσεις ελλήνων δημοσιογράφων φέρεται να επέδειξε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, «σάλο» δημιούργησαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με τη συμπεριφορά τους να χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως "απαράδεκτη". Η αντίδραση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Κάν, ενώ την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Στρος Καν με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου –με πρωτοβουλία του πρώτου-, ο πρωθυπουργός μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ο κ. Στρος Καν εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεών του και τον σεβασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε διάβημα και προς τους επικεφαλής της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο και της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει διάβημα και στον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Ο ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ εντός της ημέρας θα συνομιλήσει με τον Ζοζέ Μπαρόζο. Σύμφωνα, δε, με κυβερνητικές πηγές ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε ήδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για τις νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν τα μεσάνυκτα του Σαββάτου, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ εξέφρασαν τη λύπη τους για τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στη συνέντευξη Τύπου.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση των μελών της τρόικας αναφέρεται:

«Με το πέρας της κοινής αποστολής μας, χθες, διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο. Επισημάναμε, επίσης, ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της αποκατάστασης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, όπως αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο επί του προγράμματος. Η συνεργασία μας σε αυτήν την προσπάθεια βασιζόταν πάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σεβόμαστε απόλυτα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές
».

Νωρίς τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας.

Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό.

Ακόμη, η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση».

Για «τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές» που δεν πτοούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, κάνει με ανακοίνωσή του λόγο ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης.

«Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ξεπέρασαν τα όρια. Τα όσα είπαν, χθες, είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα. Τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, η περιουσία του ελληνικού λαού, δεν δεχόμαστε από κανέναν. Και από κανέναν, δεν δεχόμαστε να κουνά το δάκτυλο του στον ελληνικό λαό, μέσα στο σπίτι του. Να το κουνάνε στα δικά τους σπίτια», τονίζεται στην ανακοίνωση του κ. Καρχιμάκη και προστίθεται: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, ξέρουν ποια είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και αυτά υπηρετούν με επιτυχία. Γι αυτό πήραμε σκληρές αποφάσεις και σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, για αυτό προχωράμε σε ριζικές αλλαγές για να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση. Για να μην χρειαστούμε ξανά ούτε Μνημόνια ούτε τρόικες και φυσικά ούτε τους εκπροσώπους τους».

Παραίτηση Παπακωνσταντίνου, ζητά η ΝΔ

Την άμεση απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ζητά η ΝΔ, με αφορμή την χθεσινή συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας και τη μεταμεσονύκτια αντίδραση τής κυβέρνησης, που εκδηλώθηκε με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΝΔ, δια του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη, απορρίπτει ως «υποκριτική» την αντίδραση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η μεταμεσονύκτια θεατρική παράστασή της αποτελεί φαρσοκωμωδία». Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει συναποφασίσει με την τρόικα τα μέτρα και ότι η δική της ανοχή έκανε τους εκπροσώπους της να αποθρασυνθούν και να προσβάλουν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. «Mετά τον χθεσινοβραδινό κλαυσίγελο τίθεται πλέον άμεσο θέμα απομάκρυνσης του κ. Παπακωνσταντίνου», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Λέει ακόμη στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ ότι «η χθεσινή τηλεοπτική κατάργηση της κυβέρνησης από την τρόικα, που προσέβαλε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, είχε ήδη συντελεστεί με το Μνημόνιο, που υπέγραψε πανηγυρίζοντας. Η καθυστερημένη "ιερή αγανάκτησή της" δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο, παρά στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού, που αισθάνθηκε οργή για την ταπεινωτική συμπεριφορά των ξένων κυβερνητικών εταίρων».

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι τα μέλη της κυβέρνησης ήξεραν πολύ καλά και τις προθέσεις και τις αποφάσεις της τρόικας και ότι μαζί της είχαν αποφασίσει. Επιτίθεται προσωπικά κατά του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας ότι «προφανώς, οι εκπρόσωποι της τρόικας πήρανε χθες γραμμή από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, όταν τον άκουγαν να λέει ότι "δεν θα απωλέσουμε βασικά στοιχεία της εθνικής μας κυριαρχίας"!».

Υποστηρίζει, ακόμη, ότι «η ίδια η κυβέρνηση που δεν είχε αντιδράσει όταν ο κ. Τόμσεν, στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου της τρόικας, είχε βάλει ευθέως κατά του θεσμικού ρόλου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας».

Αποδίδει στην ανοχή της κυβέρνησης τη στάση των εκπροσώπων της τρόικας θέτοντας ρητορικά τα ερωτήματα: «Πώς αλλιώς, λοιπόν, να εξηγήσει κάποιος την απίστευτη πρόκληση της τρόικας, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας κάνει τη χάρη να μη συμπεριλάβει στη γενική εκποίηση τα αρχαία μας μνημεία; Πώς αλλιώς, λοιπόν, να εξηγήσει κάποιος την απίστευτη ευκολία με την οποία θέλει να βγάλει στο σφυρί όλη τη δημόσια περιουσία. Πώς αλλιώς, λοιπόν να εξηγήσει κάποιος τις προσβλητικές αναφορές για τις αντιδράσεις του λαού στα σκληρά μέτρα;».

Τέλος, αναφέρει ότι η ΝΔ ήδη από τις προτάσεις της τον Ιούλιου του 2010, είχε επιμείνει ότι την περιουσία του Δημοσίου πρέπει να την αξιοποιήσουμε και όχι να εκποιήσουμε τα ασημικά της χώρας.

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι «η ΝΔ παραπαίοντας ακόμα περισσότερο, συγκρίνοντας προφανώς για άλλη μια φορά την υπεύθυνη, ψύχραιμη και αποφασιστική στάση της κυβέρνησης, με την τραγική δική της διακυβέρνηση, αλλά και την τωρινή έλλειψη προσανατολισμού της, φλυαρεί ασύστολα, υβρίζει, ζητάει παραίτηση υπουργών. Απομακρύνονται κάθε μέρα και περισσότερο από τη σοβαρότητα που έπρεπε να τους διέπει.

Ας αναλογιστούν επιτέλους ότι αυτοί οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο και στην κατάσταση που όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και προστίθεται:

«Όσο για την "παραίτηση", στη ΝΔ πιστεύουν ότι αποτελεί τη λύση για κάθε θέμα. Έτσι έχουν μάθει, έτσι τους βολεύει. Λιποτάκτησαν στα δύσκολα και το ζητούν μάταια και από άλλους.

Ο υπουργός Οικονομικών εργάζεται, όπως και όλη η κυβέρνηση, για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τα αδιέξοδα, που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ενεργό συμμετοχή του κ. Σαμαρά, σωρεύοντας 150 δισ. χρέος στη χώρα μας».

Σχετικά με τη μομφή της ΝΔ περί «εκποίησης» της δημόσιας περιουσίας, στην ανακοίνωση του Γ. Πεταλωτή, σημειώνεται: «Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Σαμαράς είχε δηλώσει στο Ζάππειο: "Υπολογίζεται ότι ένα σύνολο 50 δισεκατομμυρίων μπορεί να βρεθεί τα επόμενα δύο χρόνια από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας και την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων".

Υποκριτικά, σήμερα, μας εγκαλούν ποιοι; Αυτοί που στην κυβερνητική τους θητεία χάριζαν εθνική γη με γνωστές αδιαφανείς διαδικασίες. Ζητείται επειγόντως σοβαρότητα».

Αντιδράσεις ΛΑΟΣ και Δημοκρατικής Αριστεράς για τις δηλώσεις της τρόικας

«Ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων "τροικανών"», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας.

«Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει από κανέναν σαφές ποια είναι τα επιτρεπτά όρια, που μπορούν να κινηθούν εντός της ελληνικής επικράτειας. Δεν είναι ανθύπατοι, αλλά υπάλληλοι της ΕΕ και ένα από τα 27 αφεντικά τους είναι η κυβέρνηση της Ελλάδος. Αυθαδιάζουν γιατί εμείς δεν έχουμε επιδείξει την πρέπουσα στιβαρότητα, αλλά και σύμπνοια», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχολίασε: «Η τρόικα ξεπέρασε τα όρια συμπεριφοράς απέναντι σε κυρίαρχο κράτος, με ύφος ιταμό και απαράδεκτο περιεχόμενο απαιτήσεων. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους. Είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις ακολουθούμενες πολιτικές της».

Κάλεσμα διαλόγου από Παπακωνσταντίνου στους πολιτικούς αρχηγούς

Με εντολή του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απέστειλε χθες προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων επιστολές, για την εκπόνηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, την Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα, τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργο Καρατζαφέρη, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, και την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, καλεί τα κόμματα να ορίσουν εκπροσώπους για έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και παρουσίασης του σχεδίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, στο τέλος Μαρτίου, με τελικό στόχο την έγκρισή του από την Ελληνική Βουλή εντός του Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε, το 2010, ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο (ν.3871/2010) με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, με στόχο έναν συνεπή δημοσιονομικό προσανατολισμό, κάθε χρόνο, για τα επόμενα χρόνια, και συνεπώς φέτος ως το 2015, ενώ αντίστοιχη σχετική υποχρέωση ως το 2014 περιέχεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Στην επιστολή επισημαίνεται η ανάγκη εκπόνησης ενός παρόμοιου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, δεδομένου του μεγέθους του δημοσίου χρέους της χώρας μας, με στόχο τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων και ανάληψη πρωτοβουλιών που φέρνουν ανάπτυξη εμβαθύνοντας ταυτόχρονα και στην κοινωνική συνοχή.

Δεδομένου ότι οι σημαντικές αυτές αποφάσεις θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, επισημαίνεται ότι ξεπερνούν την κοινοβουλευτική θητεία αυτής της Κυβέρνησης, και είναι συνεπώς απαραίτητο να στηριχθούν από ένα όσο το δυνατό ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου.

«Όχι» λένε ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, θετικός ο ΛΑΟΣ

Η Νέα Δημοκρατία απέρριψε ουσιαστικά την πρόσκληση για συμμετοχή σε διάλογο για το οικονομικό πρόγραμμα των επομένων ετών που απηύθυνε προς τον Αντώνη Σαμαρά με επιστολή του ο Γιώργος Παπακωσταντίνου.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναζητεί συνενόχους στην αδιέξοδη πολιτική της και επισημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία έχει κατά το παρελθόν ενημερώσει πολλές φορές τόσο τον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και τον υφυπουργό του σχετικά τις προτάσεις για έξοδο από την κρίση.

"Τις αγνόησαν προκλητικά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης τονίζοντας πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταθέσει, εδώ και ένα χρόνο, συγκεκριμένες προτάσεις, ικανές να δώσουν ανάσα στην πραγματική οικονομία και να βγάλουν, μία ώρα αρχύτερα, τη χώρα από την κρίση, ανέπτυξε συγκροτημένη στρατηγική στην ομιλία του στη ΔΕΘ ενώ συνεχείς είναι και οι πρωτοβουλίες του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τη στήριξη των συμφερόντων της Πατρίδας μας.

"Δυστυχώς, η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν άκουσε και δεν ακούει τίποτε. Κατ’ εξαίρεση, διαρρέει ότι θα εφαρμόσει κάποιες από τις προτάσεις μας. Ούτε αυτό κάνει, όμως" δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως ετοιμάζει νέα σκληρά μέτρα. "Ακόμη και σήμερα, η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου δεν καταλαβαίνει ότι τα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει, θα στεγνώσουν τελείως την αγορά, θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα λουκέτα, θα εκτινάξουν την ανεργία σε εφιαλτικά επίπεδα, θα διαλύσουν την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό", τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία προστίθεται πως τα νέα αυτά μέτρα δεν θα μειώσουν το έλλειμμα, δεν θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας και δεν θα σταματήσουν τη διόγκωση του χρέους.

"Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της έχουν δείξει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση, εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιμένει να κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, που ήδη αποδεικνύεται απόλυτα λανθασμένη" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζοντας πως αν η κυβέρνηση " αναζητά συνοδοιπόρους στα αδιέξοδα που προκαλεί, εμάς δεν θα μας βρει, στον ίδιο δρόμο, εάν αναζητά συνενόχους, ματαιοπονεί, εάν ενδιαφέρεται για τις προτάσεις μας, τις ξέρει".

Τέλος ο κ. Μιχελάκης ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή πολιτικής. "Αντί επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, ας πάρει μια και μόνον απόφαση: Να υιοθετήσει και να ακολουθήσει στο σύνολό τους τις προτάσεις μας, για να οδηγήσει την οικονομία σε ανάταξη και την Ελλάδα στην ανάπτυξη» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Τo KKE αρνείται να πάρει μέρος στον προτεινόμενο από την κυβέρνηση διάλογο για το αποκαλούμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος, με την οποία απαντά στη σχετική επιστολή του υπουργού Οικονομικών, και προσθέτει ότι ο λόγος είναι πως «δεν έχει κανένα νόημα ο διάλογος με μία κυβέρνηση, η οποία έφερε στην Ελλάδα το Μνημόνιο και όλους εκείνους τους βάρβαρους μηχανισμούς, που έναν στόχο έχουν: Την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση, άλλωστε, «έχει ήδη τη συναίνεση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, συνολικά των δυνάμεων του κεφαλαίου» και σημειώνει πως «στον πόλεμο της πλουτοκρατίας ο λαός πρέπει να απαντήσει με το δικό του πόλεμο με αφετηρία την απειθαρχία και την ανυπακοή, την πάλη για τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας».

Αρνητική είναι η στάση και του Συνασπισμού. "Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο του μνημονίου, της κοινωνικής χρεοκοπίας και του οικονομικού αδιεξόδου και θα τον βαδίσει είτε μόνη της είτε μαζί με τους προθύμους του μνημονίου και τα μεγάλα συμφέροντα, χωρίς καμία νομιμοποίηση. χωρίς λαϊκή εντολή. Η συναίνεση σε αυτήν την πολιτική συνιστά συνενοχή", αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

"Την ίδια ώρα, όμως, που υποκριτικά ζητά τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, έχει ουσιαστικά συνομολογήσει το άθλιο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεσμεύεται σε ένα πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Και όλα αυτά ερήμην του λαού, αλλά και της εθνικής αντιπροσωπείας. Αυτό δεν θα αφήσουμε να περάσει", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αναφερόμενος στην πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε διάλογο για το τριετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σημείωσε: «Η Δημοκρατική Αριστερά δεν συναινεί σε πολιτικές και μέτρα που εξουθενώνουν και διαλύουν την κοινωνία. Οι επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους είναι κοινωνικά άδικες και αναποτελεσματικές.

Η Δημοκρατική Αριστερά θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, καταθέτοντας τις δικές της θέσεις, που είναι αντίθετες με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τα συνεχή πακέτα μέτρων».

Θετικά, απαντά από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ στην πρόσκληση του υπουργού Οικονομικων. Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζφέρης τόνισε ότι "στη Δημοκρατία τα κόμματα έχουν θεσμικές υποχρεώσεις".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v