Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2011

Γ. Παπακωνσταντίνου μονίμως… εκπλησσόμενος

Αιφνιδιασμένοι, σύμφωνα με τις… διαρροές, εμφανίζονται οι κυβερνώντες για την κίνηση, λένε, της Moody's να υποβαθμίσει σε αυτήν τη συγκυρία την Ελλάδα. Τα της υποβάθμισης αναφέρονται εκτενέστατα στην πλούσια και εμπεριστατωμένη αρθρογραφία του euro2day, όμως αυτό που μένει κατ' αρχάς είναι η… έκπληξη της κυβέρνησης και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού.

Έκπληξη άραγε προς τι
, από τη στιγμή όπου ο Γ. Παπακωνσταντίνου συνομιλούσε με τους εμπλεκομένους σχεδόν τρεις εβδομάδες, ο εκτιμητικός οίκος είχε προειδοποιήσει (για ακόμα μία φορά ) την προηγούμενη εβδομάδα και όλοι στην πιάτσα γνωρίζουν πως οι αγορές προετοιμάζονται για την κρισιμότατη μάχη στις 24 - 25 Μαρτίου. Με τον επίτροπο να ζητά ελαφρύτερους όρους (για την Ελλάδα και την Ιρλανδία) και τη Γερμανίδα καγκελάριο βαρύτερους και τη Moody's να λειτουργεί σαν μπαλαντέρ. Και για το ΔΝΤ, που σπεύδει να παίξει τον ρόλο του καλού, η υποβάθμιση να λειτουργεί σαν καμπανάκι για την Ε.Ε. (κυρίως για το Βερολίνο), μέσω της Ελλάδας, όπως και για το ευρώ -που όλως… τυχαίως και περιέργως- αγνοεί τον εκτιμητικό οίκο και σκαρφαλώνει στο 1,40 δολάριο!

Δεν μας τα λέτε καλά, κύριοι κυβερνώντες, κύριε Παπακωνσταντίνου, που -για ακόμα μία φορά- νιώθετε αιφνιδιασμένος και αναφέρεστε σε έλλειψη δικαιοδοσίας των οίκων αξιολόγησης.

Από τα σύννεφα πέφτουν, λέει, και ορισμένοι τραπεζίτες. Φανταζόμαστε, κάποιοι από την κατηγορία εκείνων που έχουν κάνει χρήση από τα 56 δισ. ευρώ (που έχουν δοθεί με τη μορφή εγγυήσεων του Δημοσίου και της ΕΚΤ), τη στιγμή που ετοιμάζονται άλλα τριάντα και ενώ στο πακέτο των μνημονιακών 110 δισ. ευρώ υπάρχει πρόβλεψη για ακόμα 10, για κάθε ενδεχόμενο.

Αιφνιδιασμένοι στην κυβέρνηση ΟΧΙ γι' αυτήν καθεαυτήν την υποβάθμιση, τον προβληματισμό των ξένων και την ξεκάθαρη αναφορά για αδυναμία υλοποίησης του στόχου των εσόδων, αλλά για τη συγκυρία.

Προσωπικά, κ. Παπακωνσταντίνου, ως εργαζόμενος και ως συνεπής φορολογούμενος εδώ και τριάντα χρόνια, ποσώς ενδιαφέρομαι για την… έκπληξή σας ή τις… πομφόλυγές σας περί των οίκων αξιολόγησης.

Διαβάζω σε σχετικό θέμα του euro2day: "…Σε καθίζηση των εσόδων οδηγούν τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, η μη λήψη αναπτυξιακών μέτρων, καθώς και τα ανύπαρκτα αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, παρά τον υποτιθέμενο πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση στους φοροφυγάδες. Τα πρώτα στοιχεία για το δίμηνο του έτους δείχνουν ότι τα δημόσια έσοδα σημειώνουν πτώση της τάξης του 9% - 10%, η οποία συνεπάγεται υστέρηση 850 - 940 εκατ. ευρώ, έναντι των μηνιαίων στόχων που έχουν τεθεί με τον φετινό προϋπολογισμό. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η ετήσια πρόβλεψη του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα του κράτους πρέπει να αυξηθούν φέτος με ρυθμό 8,5%, η υστέρηση φτάνει ήδη από το πρώτο δίμηνο στο 1,5 - 1,6 δισ. ευρώ".

Αυτά διαβάζω και προετοιμάζομαι για ακόμη έναν σκληρό γύρο μέτρων. Και ειλικρινά ΔΕΚΑΡΑ δεν δίνω ούτε για την… έκπληξή σας (νισάφι πια, εσαεί εκπλησσόμενο σας βρίσκω), ΟΥΔΟΛΩΣ με απασχολεί τι θα κάνετε με την κάθε Moody's και ειλικρινά με κάνετε και ευθυμώ με τα… φληναφήματά σας περί προσφυγών και δεν ξέρω γω τι άλλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v