Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τι «κρύβει» το διοικητικό πραξικόπημα

Πολιτικό, νομικό αλλά και επενδυτικό θόρυβο έχει προκαλέσει το «πραξικόπημα» στη διοίκηση της ΔΕΗ. Πώς το ταμειακό πρόβλημα της εταιρείας έφερε την κατεπείγουσα καρατόμηση, με ακροβατισμούς, που ενέχουν κίνδυνο ακυρότητας.

ΔΕΗ: Τι «κρύβει» το διοικητικό πραξικόπημα
Στην ολοένα και περισσότερο επιδεινούμενη εικόνα της ΔΕΗ και στο οξύ πρόβλημα ρευστότητας που έχει ανακύψει οφείλεται, σύμφωνα με διασταυρούμενες πληροφορίες, το χθεσινό «πραξικόπημα» που σχεδίασαν και εκτέλεσαν από κοινού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αρθούρος Ζερβός, και ο πολιτικός του προϊστάμενος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Άλλες πηγές, ωστόσο, προσθέτουν ότι η αστραπιαία καρατόμηση των πέντε «ενοχλητικών» μελών του διοικητικού συμβουλίου, που αντιδρούσαν στην έλλειψη πολιτικής και σχεδιασμού της ΔΕΗ, μάλλον υποκρύπτει και άλλου είδους οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες, εν όψει της πώλησης μονάδων και της λειτουργικής διάσπασης της εταιρείας.

Και τούτο όταν πρόκειται για το σύνολο των μελών που είχε διορίσει το ίδιο το Δημόσιο, πλην βεβαίως του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Ζερβού.

Το Εuro2day.gr αποκάλυψε ήδη από χθες την πραξικοπηματική μεθόδευση, που κατά την άποψη έγκυρων νομικών ενέχει σημαντικούς κινδύνους ακυρότητας, εφόσον προσβληθεί στα δικαστήρια, αλλά και το παρασκήνιο της διαρκούς διοικητικής κρίσης στους κόλπους της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, οι νομικοί ακροβατισμοί του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Ζερβού έχουν ήδη προκαλέσει δυσμενή σχόλια, ενώ αλγεινές είναι οι εντυπώσεις και ξένων επενδυτικών κύκλων, που σχολίασαν στο Εuro2day.gr ότι «η τρέχουσα κρίση ουδόλως φαίνεται να αλλάζει τις κυρίαρχες νοοτροπίες και συμπεριφορές από την πλευρά του Δημοσίου». Και πρόσθεσαν ότι με τέτοιες συμπεριφορές οποιαδήποτε έννοια «εταιρικής διακυβέρνησης» στο ελληνικό χρηματιστήριο πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων.

Ωστόσο, η βαθύτερη ουσία του θέματος είναι προφανώς πολιτική και οικονομική, καθώς όσα συμβαίνουν αφορούν πλέον όχι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά μια πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ λαμβάνουν χώρα σε πολύ κρίσιμες ώρες για το μέλλον τόσο της ΔΕΗ όσο και της χώρας γενικότερα.

Σήμερα, παρουσιάζουμε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η καρατόμηση των «πέντε» με συνοπτικές και παράτυπες διαδικασίες έγινε επειδή στο προγραμματισμένο για χθες διοικητικό συμβούλιο (που βεβαίως δεν συνεδρίασε τελικά) επρόκειτο να θέσουν, αυτήν τη φορά επιτακτικά, το οξύ θέμα της ταμειακής ρευστότητας που φέρεται να αντιμετωπίζει η εταιρεία.

Κατά τις ίδιες πηγές, εάν η ΔΕΗ δεν ελάμβανε πρόσφατα δάνειο ύψους 300 εκατ. ευρώ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως, δεν θα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Επιπρόσθετα, μέσα στους πρώτους μήνες του 2012 θα πρέπει να «γυρίσει» (καθότι αδυνατεί να εξοφλήσει) τραπεζικά δάνεια που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, αναχρηματοδότηση που ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην ελληνική, αλλά και στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το πρόβλημα χρηματοδότησης αρχίζει πλέον «να πιάνει ταβάνι», καθώς η ψαλίδα μεταξύ αναγκών και διαθεσίμων μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, ενώ οι πιθανοί χρηματοδότες φθίνουν με ταχύτατους ρυθμούς...

Για όλα αυτά, βεβαίως, ο κ. Ζερβός φέρεται απόλυτα ενήμερος εδώ και περίπου έναν χρόνο, όμως δεν έχει παρουσιάσει λύσεις παρά τις πιέσεις που έχει δεχτεί από τα μέλη του Δ.Σ. Όπως, άλλωστε, επί δύο χρόνια δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, επί τη βάσει του οποίου, σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογράψει, θα πρέπει να κριθούν τα πεπραγμένα του.

Προκειμένου, λένε οι πληροφορίες, να αποφευχθεί ακριβώς αυτή η «δυσάρεστη» συζήτηση, συνέβη το πρωτοφανές, η μαζική αντικατάσταση των 5 από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μέσω «αυτόκλητης» Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, χωρίς καν να ζητηθούν προηγουμένως οι παραιτήσεις των μελών, όπως κατά κανόνα γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Οι ίδιοι πληροφορήθηκαν την καρατόμησή τους προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. από τη… γραμματέα του οργάνου.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς ενέργειας εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι.

Κατά την άποψή τους, η «βιασύνη» στην αποπομπή όχι ενός ή δύο, αλλά του συνόλου των εκπροσώπων του Δημοσίου που είχε τοποθετήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου αποτελεί ένδειξη ότι κυοφορούνται σύντομα σημαντικές και «ευαίσθητες» εξελίξεις για το μέλλον της ΔΕΗ, σε σχέση με την πώληση μονάδων, τη λειτουργική διάσπαση, ενδεχομένως και τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου.

Εξελίξεις στις οποίες τόσο ο υπουργός όσο και ο κ. Ζερβός επιθυμούν να υπάρχει απόλυτη «στοίχιση» εκ μέρους των μελών πλειοψηφίας του Δ.Σ., χωρίς αντιδράσεις και αντιρρήσεις.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v