Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2012

Motor Oil: Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση

Από τις 11/1/2012 (η τιμή της μετοχής έγραψε το χαμηλό των 4,89 ευρώ) είναι εμφανής η προσπάθεια απεγκλωβισμού από τον σημαντικό πυθμένα.

Η διαφαινόμενη δημιουργία σχηματισμού αναστροφής παραπέμπει -με όρους τεχνικής προσέγγισης- σε ισχυροποίηση της βραχυμεσοπρόθεσμης τάσης (εάν μάλιστα η μετοχή κρατήσει σε ενδεχόμενη διόρθωση τα 5,80 και τα 5,65 ευρώ), ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Το ταμπλό μετρά και αποτυπώνει (κυρίως) όσα συντελούνται σε επιχειρηματικό επίπεδο. Με τον όμιλο να αποδεικνύεται πιο διορατικός σε σχέση με άλλους (λ.χ. την Petroplus) η συντηρητική, συνάμα όμως εξωστρεφής πολιτική φαίνεται πως αποδίδει καρπούς.

Ξεχωρίζουμε (από το σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη) 2-3 επιμέρους παραμέτρους, που κατά την εκτίμησή μας μπορεί να κάνουν τη διαφορά και στη συνέχεια.

Κατ' αρχάς ευελιξία, αφού «…σύμφωνα με τη διοίκηση η δυνατότητα του διυλιστηρίου να επεξεργάζεται διάφορους τύπους αργού πετρελαίου και να παράγει ένα πολύ ευέλικτο μίγμα προϊόντων, προσαρμόζοντας την παραγωγή στην εκάστοτε διαμόρφωση της ζήτησης και εστιάζοντας στα προϊόντα που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, προσφέρουν τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους».

Αλλά και διορατικότητα, καθώς «…σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Πέτρο Τ. Τζαννετάκη, υπήρξε η σωστή πρόνοια ώστε οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού να έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα, με αποτέλεσμα ο ερχομός της κρίσης να βρει την εισηγμένη -σε αντίθεση με πολλά άλλα ευρωπαϊκά εργοστάσια- με τις επενδύσεις ολοκληρωμένες. Κι αυτό γιατί τα διυλιστήρια που δεν έχουν προλάβει να εκσυγχρονιστούν λειτουργούν σήμερα με ζημίες και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον".

Προφανώς και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση, η σωστή διασπορά κινδύνου που καθιστούν χαμηλό τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης της ΜΟΗ σε μία περίοδο όπου η πλειονότητα των ελληνικών εταιρειών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κεφαλαιακής ενίσχυσης με όρους ανταγωνιστικούς έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους. Τα στελέχη της εισηγμένης εκτιμούν πως θα είναι μέσα στους τελευταίους έναν έως τρεις ομίλους που θα εγκαταλείψουν τα τραπεζικά ιδρύματα, τονίζοντας τις μακροχρόνιες και πολύ καλές σχέσεις με τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Εκτίμηση πολλών αναλυτών, επενδυτών αλλά και ανθρώπων της αγοράς είναι πως η Motor Oil πληροί τα εχέγγυα για να είναι ένας από τους ομίλους που θα διεκδικούν ισχυρό μερίδιο αγοράς και την επόμενη μέρα αυτού του τόπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v