Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρκ Μόμπιους: Ο Τραμπ «είναι χαζός σαν… αλεπού»

Πώς βλέπει ο θρυλικός επενδυτής τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ και τις προοπτικές των -αγαπημένων του- αναδυόμενων αγορών. Γιατί προσθέτει αξία ο μετοχικός ακτιβισμός.

Μαρκ Μόμπιους: Ο Τραμπ «είναι χαζός σαν… αλεπού»
  • Chris Flood

Ελάχιστοι επιχειρηματίες έχουν την ενέργεια να ξεκινήσουν μια καινούργια δουλειά λίγο πριν τα 82α τους γενέλθια. Όμως ο Μαρκ Μόμπιους ακόμη «το έχει».

Μιλώντας σε ένα πρόσφατο ταξίδι του στο Λονδίνο, ο διάσημος επενδυτής σχολίασε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «χαζός σαν… αλεπού». Όπως είπε, ο Αμερικανός πρόεδρος «διαπραγματεύεται όλη την ώρα» με εμπορικούς εταίρους και θα υπάρξουν συμφωνίες παρά τα κατά καιρούς «νταηλίκια και μπλόφες» του Τραμπ.

Η επιστροφή του στις μπίζνες συμπίπτει με μια ταραχώδη περίοδο στις αναδυόμενες αγορές. Η «συνταξιοδότησή» του είχε ανακοινωθεί από τη Franklin Templeton τον Ιανουάριο, μετά τη μεταβίβαση του ελέγχου του fund αναδυόμενων αγορών που ήλεγχε, στον συνεργάτη του Carlos Hardenberg το 2015.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο κ. Μόμπιους εξέπληξε τους πάντες, όταν ανακοίνωσε ότι θα δημιουργούσε ένα boutique fund στην Ευρώπη, με συνιδρυτές τον κ. Hardenberg και τον Greg Konieczny, επίσης από τη Franklin.

«Δεν θέλω να αποσυρθώ», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση της Franklin αφορούσε την εταιρία και όχι τον ίδιο.

Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών έχει υποχωρήσει κατά 14% από τα υψηλά 10 ετών του Ιανουαρίου. Τα μετοχικά και ομολογιακά funds των αναδυόμενων αγορών έχουν υποστεί σημαντικές εκροές από τις αρχές Μαΐου, εν μέρει λόγω των απειλών Τραμπ να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Ο κ. Μόμπιους παραδέχεται ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω αδυναμία βραχυπρόθεσμα, αλλά σημειώνει ότι το ξεπούλημα φέρνει ευκαιρίες, τονίζοντας ότι υπάρχουν φθηνές μετοχές σε υπερπουλημένες αγορές όπως της Αργεντινής και της Τουρκίας.

Τα παιχνίδια εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ τον αφήνουν αδιάφορο. Όπως λέει, «η Κίνα τρέχει έναν μαραθώνιο 100 ετών να ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει μια εμπορική διαμάχη να την εκτροχιάσει από τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του. Η Κίνα μπορεί να κάνει περισσότερα για να αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, αλλά είναι πλέον βασικός εμπορικός εταίρος σειράς χωρών σε όλη την Ασία και την Αφρική. Η επίπτωση μιας κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου θα ήταν μικρή, αλλά αναμένω περισσότερα χτυπήματα στο άμεσο μέλλον».

Αντίστοιχα χαλαρή είναι η εκτίμησή του για τα σχέδια του Τραμπ να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό για να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση. «Οι ΗΠΑ και το Μεξικό είναι ενωμένα. Δεν θα κάνει διαφορά ένα τείχος», σημειώνει.

Τα κεφάλαια που διαχειριζόταν η θρυλική ομάδα αναδυόμενων αγορών στη Franklin Templeton είχαν φθάσει ως και τα 60 δισ. δολάρια, αλλά το μυαλό του Μόμπιους είναι στις προκλήσεις που έχει μπροστά του. «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε τουλάχιστον 100 εξαιρετικούς ανταγωνιστές, με τεράστιες πηγές και ανάλυση σε πάνω από 70 αγορές. Τώρα όμως έχουμε καθιερωμένες δομές διαχειριστών και αντιπροσώπων που δεν υπήρχαν όταν ξεκινήσαμε το 1987. Η δουλειά μας είναι ευκολότερη από κάποιες πλευρές αλλά και ο ανταγωνισμός είναι έντονος».

Η Mobius Capital Partners σχεδιάζει να αντλήσει 1 δισ. δολάρια από επενδυτές την επόμενη διετία. Θα δημιουργήσει ένα μικρό χαρτοφυλάκιο ως 40 μετοχών και θα επικεντρωθεί σε επιχειρήσεις των αναδυόμενων αγορών που έχουν προοπτική να βελτιώσουν την προσέγγισή τους σε θέματα διακυβέρνησης, αλλά και στην πολιτική τους απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της ανάλυσης θα πραγματοποιείται στην Ινδία ενώ οι επενδυτικές αποφάσεις θα λαμβάνονται στο Λονδίνο. Οι τρεις συνιδρυτές θεωρούν ότι μια ακτιβιστική προσέγγιση αλλά και η πίεση για εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών μπορεί να φέρει υπεραποδόσεις.

Το ενδιαφέρον τους στον ακτιβισμό προέρχεται από τη Fondul Proprietatea, ένα ρουμανικό επενδυτικό fund που ήλεγχε ο κ. Konieczny ενώ εργαζόταν στη Franklin. Απέκτησε σημαντικές μειοψηφικές θέσεις σε ρουμανικά blue chips και πίεσε για βελτιώσεις στη διακυβέρνηση που ενίσχυσαν τις οικονομικές τους επιδόσεις. Επίσης εμπλέκεται σε περίπου 200 αγωγές.

«Μια ακτιβιστική προσέγγιση προσθέτει αξία. Δεν θέλεις να κοντραριστείς, αν μπορεί να αποφευχθεί και ελπίζουμε ότι θα βελτιώσουμε τα πρότυπα διακυβέρνησης σε όλες τις εταιρίες που θα εμπλακούμε», τονίζει ο κ. Μόμπιους.

Στο μέλλον, το fund σχεδιάζει να προσελκύσει Κινέζους επενδυτές, ίσως μέσω της δημιουργίας θυγατρικής στη Σαγκάη. Μια ακόμη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσει funds στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιγκαπούρη, για να εξυπηρετεί τους Κινέζους πελάτες.


© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v