Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γιουβέντους και ο γρίφος της επένδυσης στον Ρονάλντο

Η ιταλική ομάδα έχει πουλήσει 29.300 διαρκείας και τριπλάσιες φανέλες σε σχέση με πέρυσι. Το τεράστιο κόστος της μεταγραφής και οι προσδοκίες για μεγαλύτερες χορηγίες.

Η Γιουβέντους και ο γρίφος της επένδυσης στον Ρονάλντο
  • Lex

Οι ικανότητες του Κριστιάνο Ρονάλντο μέσα στο γήπεδο έχουν βοηθήσει τη Γιουβέντους να ανέβει στην πρώτη θέση της ιταλικής Serie A. Αλλά και εκτός γηπέδου, μια από τις παλιότερες ομάδες της χώρας ελπίζει ότι η φήμη του θα την οδηγήσει στην κορυφή των οικονομικών πινάκων.

Η Γιουβέντους θέλει να μειώσει το χάσμα που τη χωρίζει από τις πλουσιότερες αντιπάλους της Premier League. Καθώς το ιταλικό πρωτάθλημα ετοιμάζεται να μπει στη χριστουγεννιάτικη περίοδο, υπάρχουν λόγοι να πιστεύει ότι θα αποδώσει και στους δύο τομείς.

Το όνομα του Ρονάλντο ακούστηκε πρώτη φορά για τη Γιουβέντους τον Ιούλιο. Η ομάδα έχει ήδη πουλήσει 29.300 διαρκείας, παρά την αύξησή τους κατά 30%. Ένα άλλο θετικό σημάδι είναι πως το τελευταίο τρίμηνο έχει πουλήσει όσες φανέλες πούλησε πέρυσι.

Μια ομάδα που είχε 55 εκατομμύρια ακόλουθους στα κοινωνικά δίκτυα έχει τώρα 70 εκατομμύρια. Εν τω μεταξύ, μόνο ο Ρονάλντο έχει 148 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram. Τα νούμερα αυτά ενθουσιάζουν τους χορηγούς.

Αυτό είναι εξαιρετικά καλό για τη Γιουβέντους. Υστερούσε πάντοτε στις συμφωνίες με χορηγούς. Η εταιρεία κερδίζει 40 εκατ. ευρώ από τις συμφωνίες χορηγίας με την Adidas και την Jeep, σύμφωνα με την Banca IMI. Συγκρίνετε το νούμερο με τα 156 εκατ. ευρώ που αποκομίζει η Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ της Premier League.

Oι δύο αυτές συμφωνίες λήγουν το 2020-21. Η Γιουβέντους είναι σε πολύ καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί πιο ευνοϊκούς όρους. Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη που η μετοχή της ομάδας, αν και βρίσκεται πιο χαμηλά από το επίπεδο-ρεκόρ, έχει περίπου διπλασιάσει την αξία της φέτος. Από τον ερχόμενο μήνα, οι μεγαλύτερες ομάδες της λίγκας θα συμπεριληφθούν στον δείκτη με τα blue chips.

Ωστόσο, η στρατηγική με τον Ρονάλντο έχει και ρίσκα. Βγάλτε το χρυσό περιτύλιγμα και αυτό που μένει είναι ένας 33χρονος παίκτης. Πόσο καιρό ακόμα μπορεί να αποδίδει μέσα στο γήπεδο; Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με τη φήμη της ομάδας μετά τις πρόσφατες κατηγορίες βιασμού. Ο ίδιος τις έχει αρνηθεί. Η ομάδα τον στήριξε.

Την ίδια στιγμή, λιγότεροι άνθρωποι βλέπουν Serie A. Τα έσοδα των 2 δισ. ευρώ την περίοδο 2016-17 ήταν το ένα τρίτο της αγγλικής Premier League, η οποία έχει υψηλότερα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ως τον Ιούνιο, η Γιουβέντους είχε μέσα στη χρονιά ζημίες 19,2 εκατ. ευρώ σε έσοδα 500 εκατ. ευρώ. Τα 100 εκατ. ευρώ που έδωσε για τον Ρονάλντο θα βυθίσουν τη Γιουβέντους ακόμα πιο βαθιά στο κόκκινο. Αλλά το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει.

Οι μεγαλύτερες χορηγίες και τα υψηλότερα έσοδα από εισιτήρια θα καθορίσουν το αποτέλεσμα στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v