Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ράλι του χρυσού μπαίνει σε νέες… περιπέτειες

Η διόρθωση μετά την κορυφή του Ιανουαρίου και η κάμψη των αποθεμάτων στα χαρτοφυλάκια των ETFs. Τι υποστηρίζουν όσοι πιστεύουν ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα ενισχυθεί και ποιοι ποντάρουν σε διόρθωση.

  • Neil Hume
Το ράλι του χρυσού μπαίνει σε νέες… περιπέτειες

Η σχεδόν 3% πτώση του χρυσού τον τελευταίο μήνα πυροδότησε εικασίες ότι το ράλι του πολύτιμου μετάλλου τελείωσε. Ισχυρότερο δολάριο, αισιοδοξία για τις εμπορικές συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας και η αύξηση των τιμών στα χρηματιστήρια συνδυάστηκαν για να ρίξουν το «ασφαλές καταφύγιο» από τα υψηλά 11 μηνών.

Η μείωση από το επίπεδο των 1.340 δολαρίων η ουγγιά είχε αντανάκλαση στην πτώση του συνόλου του χρυσού σε φυσική μορφή που κατέχουν Exchange Traded Funds και η οποία υποχώρησε στους 71,8 τόνους από τους 73,3 τόνους στα τέλη Ιανουαρίου.

Τα χρήματα που προσέφεραν οι επενδυτές στα ETFs οδήγησαν στην άνοδο κατά 14% της τιμής του χρυσού από τα πλέον πρόσφατα χαμηλά του Αυγούστου (1.173 δολάρια η ουγκιά) καθώς οι αγορές γίνονταν αυξανόμενα ανήσυχες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας και αναστατώθηκαν από μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές μετοχών.

Ενώ αυτές οι ανησυχίες περιορίστηκαν, αναλυτές λένε ότι υπάρχουν ακόμα λόγοι για να παραμείνουμε «ταύροι» στον χρυσό. Ο συνδυασμός του σήματος της FED για παύση του σερί της αύξησης επιτοκίων και η ισχυρότερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα οδηγήσει σε πιο αδύναμο δολάριο, κάτι που θα βοηθήσει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της FED ξεκίνησαν την συνάντησή τους την Τρίτη με τους traders να περιμένουν ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίου τη φετινή χρονιά. Κάποιοι υπονοούν ότι μπορεί η κεντρική τράπεζα ακόμα και να κόψει τα επιτόκια ως τα τέλη του 2019.

Η επιβραδυνόμενη ευρωπαϊκή οικονομία και η απόφαση της ΕΚΤ να μεταφέρει χρονικά την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων για αργότερα, είναι λόγοι να παραμείνει το πολύτιμο νόμισμα δημοφιλές στις τάξεις των επενδυτών της περιοχής, όπου το χαρτοφυλάκιο χρυσού των ETFs έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.

«Δεδομένης της καθυστέρησης στην αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ και μια μέτρια πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, περιμένουμε τα επιτόκια του 10ετους γερμανικού ομολόγου να παραμείνουν βραχυπρόθεσμα αρνητικά», δηλώνει ο Mikhail Sprogis, αναλυτής στην Goldman Sachs. «Γι’ αυτό περιμένουμε ότι το χτίσιμο θέσεων από τα ευρωπαϊκά ETFs μπορεί να συνεχιστεί, γρηγορότερα απ’ ότι στις ΗΠΑ».

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v