Επιμένει ο Γ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει περιθώριο για παροχές

Μέσω των Financial Times επιλέγει να απαντήσει ο διοικητής της ΤτΕ στα ερωτήματα που απηύθυνε ο Γ. Χουλιαράκης. Βλέπει κόπωση στην πορεία των εσόδων και κανένα περιθώριο για «δώρα». Προειδοποιεί και για τις επερχόμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

Επιμένει ο Γ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει περιθώριο για παροχές
  • Της Kerin Hope

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προειδοποίησε ότι το πακέτο των προεκλογικών παροχών το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να εκτροχιάσει τον δημοσιονομικό στόχο που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους πιστωτές της.

Η προειδοποίηση του Γιάννη Στουρνάρα έγινε καθώς το κοινοβούλιο ενέκρινε κακήν κακώς την Τετάρτη μέτρα τα οποία η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει πως θα τονώσουν τη δημοτικότητα της ενόψει των ευρωεκλογών στις 26 Μαϊου.

Το πακέτο με τις μειώσεις στον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό μπόνους μπορεί να κοστίσει περίπου €1 δισ., σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Σε δηλώσεις που έκανε στους Financial Times την Πέμπτη, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν ότι τα έσοδα υποχώρησαν κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η τάση θα συνεχιστεί καθώς η είσπραξη των φόρων θα επιβραδυνθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα με τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι, ενώ τη φετινή χρονιά θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων που καλύπτουν την περίοδο της κρίσης».

Προηγουμένως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ ότι τα στοιχεία της κυβέρνησης για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, τα οποία είναι σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά της κεντρικής τράπεζας, δείχνουν ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται  να καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τον Αύγουστο το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αλλά έχει δεσμευτεί να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% ως το 2022.

Η κυβέρνηση ξεπέρασε τον περσινό στόχο για το πλεόνασμα αλλά δέχτηκε κριτική από τους πιστωτές της Ελλάδας, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ότι έβαλε φραγμό στη δυνητική ανάπτυξη με τις μεγάλες αυξήσεις στους φόρους και την ταυτόχρονη μείωση των δαπανών για επενδύσεις.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός Οικονομικών, δήλωσε την Πέμπτη ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ συνεχίζει να ισχύει.

Ωστόσο, η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δοθεί αποζημίωση περίπου €10 δισ. σε χιλιάδες πρώην υψηλόβαθμους υπαλλήλους οι συντάξεις των οποίων κόπηκαν περισσότερο από 40% από το 2010 ως το 2015.

Μολονότι τα χρήματα θα δοθούν σε διάστημα πολλών ετών, μια πρώτη δόση άνω του €1 δισ. αναμένεται να καταβληθεί το 2019.

«Είμαστε σε μια κατάσταση όπου η κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να εισάγει αντισταθμιστικά μέτρα αργότερα φέτος για να αντιστρέψει την τάση και να διασφαλίσει ότι μπορεί να επιτευχθεί φέτος ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία κατά περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα. Και τα δύο κόμματα αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως μια πρόβα για τις βουλευτικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το πακέτο με τον ΦΠΑ και τις συντάξεις την περασμένη εβδομάδα. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση του ΦΠΑ κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε βασικά τρόφιμα και υπηρεσίες εστίασης σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, από το 24% στο 13%· ένα μπόνους για τους συνταξιούχους που αντιστοιχεί σε σύνταξη ενός μήνα· μια ρύθμιση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών και ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις.

Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα αναβάλλει τη μείωση του αφορολόγητου την επόμενη χρονιά, ένα μέτρο το οποίο συμφωνήθηκε πέρυσι με τους πιστωτές της Ελλάδας.

Ο Πίτερ Ντόλμαν, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υποστήριξε ότι τα φορολογικά μέτρα θα συρρικνώσουν τη φορολογική βάση της Ελλάδας και «κινούνται σε αντίθετη από την επιθυμητή κατεύθυνση».

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v