Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δυο γραμμές στη Fed και οι νέοι πονοκέφαλοι

Η στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και οι ετερόκλητες εκτιμήσεις ως προς το πια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα. Ο νέος πονοκέφαλος που προέκυψε από τις εξελίξεις στην αγορά των repo και η επιλογή «να μην κάνουμε κακό».

Οι δυο γραμμές στη Fed και οι νέοι πονοκέφαλοι
  • Tων Brendan Greeley (Ουάσιγκτον) και Colby Smith (Νέα Υόρκη)

Στην συνάντηση του Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής της Fed έστειλαν ένα μήνυμα: πρώτον, δεν κάνουμε κακό.

Η επιτροπή της κεντρικής τράπεζας που ορίζει τα επιτόκια τα μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμένονταν. Αντίθετα, μια βαθιά διχασμένη Fed απέφυγε αποφάσεις για το εάν η αμερικανική οικονομία χρειάζεται περισσότερη ποσοτική χαλάρωση για να αντιμετωπίσει τις εμπορικές εντάσεις και το εάν θα χρειαστεί να επεκτείνει τον ισολογισμό της για να αποτρέψει περαιτέρω αναστάτωση στις αγορές χρήματος.

«Όταν η κατεύθυνση είναι σχετικά ξεκάθαρη, είναι σχετικά εύκολο να φτάσεις σε ομοφωνία», δήλωσε ο Jay Powell, πρόεδρος της Fed. «Αυτές είναι στιγμές δύσκολων αποφάσεων, όπως μπορείτε να δείτε, ετερόκλιτων αντιλήψεων».

«Με τις ετερόκλιτες αντιλήψεις» εννοούσε ότι υπήρξαν τρεις διαφωνίες στην συνάντηση. Δυο πρόεδροι της Fed, o Esther George του Κάνσας Σίτι και ο Eric Rosengren της Βοστώνης δεν ήθελαν μείωση. Ένας, ο Jim Bullard του Σαιντ Λούις, ήθελε μεγαλύτερη.

«Η μεγαλύτερη πίεση που αντιμετωπίζει η Fed είναι από το ότι η οικονομία δεν έχει στην πραγματικότητα επιβραδύνει», δήλωσε ο Ashok Bhatia, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων στην Neuberger Berman. Το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε χαμηλά 40 ετών. Οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές. Οι άνθρωποι έχουν δουλειές και αγοράζουν πράγματα, δυο απαραίτητοι όροι για μια ευδοκιμούσα οικονομία.
Μια ομάδα στη Fed θέλει να κινηθεί προληπτικά, είπε ο κος Bhatia. Μια άλλη υποστηρίζει ότι τίποτα δεν συνέβη ακόμα. «Η πίεση είναι ο λόγος που κατέληξαν σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης», συμπλήρωσε. Το κρίσιμο στοιχείο, τόνισε, είναι το εμπόριο.

Τόσο στις προετοιμασμένες παρατηρήσεις, όσο και στις απαντήσεις στους δημοσιογράφους ο κος Powell μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες από όσο στο παρελθόν για τα πραγματικά, παρατηρήσιμα αποτελέσματα που έχουν οι παρατεταμένες εμπορικές διαπραγματεύσεις στις επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Η Fed ακούει από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα ότι έχουν καθυστερήσει επενδύσεις, καθώς περιμένουν να ολοκληρωθούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις. Από την ανάλυση για το εθνικό εγχώριο προϊόν για το δεύτερο τρίμηνο, ο Powell επικαλέστηκε τα στοιχεία για τις επιχειρηματικές επενδύσεις που συρρικνώθηκαν ελαφρά.

Ερωτηθείς για μια έρευνα από το Συμβούλιο Διοικητών της Fed που αποφαίνεται ότι έως και μια ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ συγκρατείται η ανάπτυξη έως το τέλος του 2020 εξαιτίας της αβεβαιότητας στο εμπόριο, ο κος Powell επαίνεσε την έρευνα και δήλωσε ότι και άλλες έχουν καταλήξει σε ανάλογα συμπεράσματα.

Είπε όμως ότι η ακρίβεια παραμένει δύσκολη. «Υπάρχει πραγματική αβεβαιότητα γι’ αυτές τις επιπτώσεις», δήλωσε. «Είναι μια οικονομία 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το να προσπαθήσεις να απομονώσεις τις επιπτώσεις συγκεκριμένων πραγμάτων είναι μεγάλη πρόκληση, κάνουμε, όμως, το καλύτερο που μπορούμε».

Ο κος Bullard, πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις έχει δηλώσει ανοικτά ανήσυχος για τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας στο εμπόριο. Ηθελε μείωση 50 μονάδων βάσης. Φαίνεται ότι υπήρξε μια διαφωνία στην Επιτροπή για το εάν η Fed ξέρει αρκετά για τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας στο εμπόριο για να αντιδράσει αποφασιστικά γι’ αυτή τώρα. Φαίνεται ότι κος Bullard έχασε από αυτό το επιχείρημα.

Η ρητορική γύρω από το εμπόριο έχει επιδεινωθεί σε σχέση την τελευταία συνάντηση. Η Επιτροπή, όμως, έκανε ελάχιστες αλλαγές στη δήλωσή της και οι προβλέψεις για το μέλλον δεν έδειξαν συναίνεση για επιπλέον μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2020.

«Δεν υπάρχει αρκετή συναίνεση για να δεσμευτεί [ο Powell] σε ένα καθαρό μονοπάτι», υποστήριξε η Krishna Memani, αντιπρόεδρος επενδύσεων στην Invesco. «Γι’ αυτό προσπαθεί να περάσει την κλωστή από τη βελόνα».

Η Fed προσέφερε παρόμοια αντίδραση στις διαταραχές στην βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η οποία οδήγησε την Fed Νέας Υόρκης να ενεργοποιήσει την διευκόλυνση «repo», ένα τρόπο δημιουργίας βραχυπρόθεσμων δανείων που χρησιμοποιεί η Fed για να μειώσει τα κόστη δανεισμού. Η κεντρική τράπεζα δεν είχε χρησιμοποιήσει αυτή την διευκόλυνση για 10 χρόνια.

Η απλούστερη εξήγηση για την αναστάτωση είναι ότι όταν οι τράπεζες δεν έχουν αρκετά αποθεματικά στην Fed προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ώστε να δανείσουν εύκολα η μια στην άλλη χρήματα, τα βραχυπρόθεσμα κόστη δανεισμού μπορεί να εκτιναχθούν. Ο κος Powell σημείωσε τις αναταραχές στην αγορά αυτή την εβδομάδα και είπε ότι αν και η κεντρική τράπεζα περίμενε ότι θα αυξηθούν για λίγο τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, το άλμα ήταν «βέβαια μια ισχυρότερη αντίδραση από αυτή που περιμέναμε».

Κωδικοποιημένα παραδέχτηκε ότι τα επίπεδα αποθεματικών της τράπεζας μπορεί να ήταν πολύ χαμηλά. Ερωτηθείς για το εάν τα επίπεδα αποθεματικών ήταν επαρκή είπε: «πάντα λέγαμε ότι το επίπεδο είναι αβέβαιο».

Υπονόησε επίσης για τη λύση. Όταν η Fed αγοράζει ενεργητικό πιστώνει τις τράπεζες με αποθεματικά. «Είναι σίγουρα πιθανό να απαιτηθεί να συνεχίσουμε την οργανική ανάπτυξη του ισολογισμού νωρίτερα απ’ όσο περιμέναμε», είπε. «Αυτό ήταν πάντα μια πιθανότητα και σίγουρα είναι τώρα. Και πάλι θα κοιτάξουμε προσεκτικά τις επόμενες ημέρες».

Η Επιτροπή και ο κος Powell δεν δεσμεύτηκαν, πάντως, για αγορές ενεργητικού ώστε να αυξηθούν τα αποθεματικά ή ακόμα περισσότερο για μια μόνιμη διευκόλυνση μέσω repos, όπως κάποιοι αναλυτές περίμεναν ότι θα κάνουν. «Είμαι απογοητευμένη», δήλωσε η Priya Misra επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια στην TD Securities «αλλά σκέψου ότι η Fed απλά χρειάζεται να κάνει περισσότερη δουλειά σε αυτό το θέμα».

Η κα Misra πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα θα ξέρει αρκετά έως την συνάντηση του Οκτωβρίου για να δεσμευτεί ότι θα αγοράσει περισσότερο ενεργητικό. Για τώρα, η Επιτροπή προσέφερε μικρές, τεχνικές διορθώσεις για να έχει λίγο περισσότερο χώρο ώστε να διαχειριστεί τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.
Ετσι ο Οκτώβριος θα παραμείνει ο μήνας για δύσκολες αποφάσεις. Και η Fed θα περιμένει και θα κοιτά.

Ο Andy Richman, διευθυντής σταθερού εισοδήματος στην SunTrust Advisory Services, το αποκαλεί «ο γρίφος του Powell»: υπάρχουν πραγματικοί, ορατοί κίνδυνοι στο μέλλον. Τα πάντα, όμως, δείχνουν καλά τώρα.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v