Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο βάσιμες είναι οι ελπίδες για ανάκαμψη στις ΗΠΑ

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων οι επενδυτές προσδοκούν ότι η αμερικανική οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Τι δείχνουν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας. Σε ποιους τομείς με αναστολή συμβάσεων επιστρέφουν εργαζόμενοι. Τα μηνύματα από την αγορά μετοχών και ομολόγων.

Τα στοιχεία για την ανεργία και την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Μάιο και τον Ιούνιο ήταν εξαιρετικά, δημιουργώντας προσδοκίες ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι βιώσιμη. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος των νέων θέσεων εργασίας αφορούσαν την επιστροφή εργαζομένων σε τομείς όπως η εστίαση και η φιλοξενία που οι συμβάσεις τους είχαν τεθεί σε αναστολή.

Αντίθετα, δύο εκατομμύρια Αμερικανοί απολύθηκαν οριστικά κατά τη διάρκεια των δύο αυτών μηνών.

Ποια είναι η πιο σημαντική τάση; Η πτώση της προσωρινής ανεργίας ή η αργή άνοδος της μόνιμης ανεργίας;

Η πρόσφατη αναζωπύρωση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ μπορεί να δείχνει ότι η πτώση της προσωρινής ανεργίας είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που οφείλεται στην πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων σε κάποιες πολιτείες.

Αλλά η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη, με τον Nasdaq να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ και τους Dow Jones και S&P 500 να πλησιάζουν και αυτοί σε ιστορικά υψηλά.

Ωστόσο, η αγορά ομολόγων φαίνεται να στέλνει διαφορετικό σήμα, καθώς οι αποδόσεις βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Πρόκειται για ένδειξη χαμηλών προσδοκιών για τις προοπτικές της οικονομίας.

Ποιοι έχουν δίκιο; Οι επενδυτές μετοχών ή οι επενδυτές ομολόγων;

Δείτε τι υποστηρίζουν οι Financial Times στο παραπάνω βίντεο.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v