Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μπλέχτηκε η HSBC στην κόντρα Ουάσινγκτον – Πεκίνου

Η HSBC αρνείται ότι συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για να «στήσουν παγίδα» για την Huawei. Η τράπεζα με έδρα το Λονδίνο απευθύνεται άμεσα στον κινεζικό λαό για την υπόθεση της Meng Wanzhou, υποστηρίζοντας πως δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις των ΗΠΑ.

Πώς μπλέχτηκε η HSBC στην κόντρα Ουάσινγκτον – Πεκίνου
  • του Don Weinland (Πεκίνο)

Η HSBC αρνείται ότι «έστησε παγίδες για να παγιδεύσει» την Huawei, καθώς η τράπεζα σύρθηκε στη διαμάχη μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου για την παγκόσμια επέκταση του κινεζικού τηλεπικοινωνιακή ομίλου.

Στα πρώτα της δημόσια σχόλια για το αμφιλεγόμενο ζήτημα, η τράπεζα απέρριψε τους ισχυρισμούς που εμφανίστηκαν το Σάββατο σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης πως προσπάθησε να παγιδεύσει την Huawei να παραβιάσει αμερικανικές κυρώσεις, και πως παρουσίασε στις αμερικανικές αρχές παραπλανητικές πληροφορίες.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει την Huawei ως απειλή για την εθνική τους ασφάλεια λόγω στενών δεσμών με τον κινεζικό στρατό, και προσπαθούν να σταματήσουν την εταιρεία από το να κατασκευάσει δίκτυα 5G παγκοσμίως.

Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η διευθύνουσα οικονομική σύμβουλος της Huawei και κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, η Meng Wanzhou, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018 στο Βανκούβερ του Καναδά. Η Meng αντιμετωπίζει έκδοση στις ΗΠΑ με κατηγορίες για απάτη. Οι ισχυρισμοί για παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων για επιχειρηματικές συναλλαγές με το Ιράν χρονολογούνται από το 2012.

Η υπόθεση της κας Meng έχουν μετατραπεί σε μια από τις πολλές συγκρούσεις που συνέβαλαν στην κατάρρευση των σινοαμερικανικών σχέσεων.

Η HSBC, απαντώντας σε αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης για παροχή πληροφοριών για τις φερόμενες παραβιάσεις των κυρώσεων από την κα Meng, ενεπλάκη στη διαμάχη. Έκτοτε έχει γίνει στόχος επιθέσεων από τα εθνικιστικά κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.

Οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές της τράπεζας κατέγραφαν τη Δευτέρα το πρωί πτώση μεγαλύτερη του 2%, ενώ η ευρύτερη αγορά δεν σημείωνε αξιόλογη μεταβολή.

Το Σάββατο, η HSBC ανάρτησε μήνυμα στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης WeChat, επιμένοντας πως δεν εμπλέκεται στην απόφαση των ΗΠΑ για έρευνα στην Huawei ή για τη σύλληψη της κας. Meng

Η ανακοίνωση, που απευθύνονταν στον κινεζικό λαό, ανέφερε πως «το χρονολόγιο των γεγονότων στην υπόθεση της Huawei καθιστά απόλυτα σαφές πως η HSBC δεν ώθησε την έρευνα της Huawei. Η έρευνα της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Huawei ξεκίνησε πολύ πριν εμπλακεί στην υπόθεση η HSBC Group στα τέλη του 2016».

Η HSBC είπε την Κυριακή πως δεν έχει κάποιο άλλο επιπλέον σχόλιο να κάνει.

Η τράπεζα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κίνα και έχει εκτεταμένες δραστηριότητες λιανικής και εταιρικής τραπεζικής στη χώρα. Αν και τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στο Λονδίνο, ο όμιλος βγάζει έως και το 80% των κερδών του στην Ασία.

Από την αρχή της διαμάχης της Huawei, η HSBC συνέχιζε να εργάζεται με κινεζικές κρατικές οντότητες όπως το υπουργείο Οικονομικών και η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας, ένδειξη πως οι σχέσεις της με το Πεκίνο παραμένουν ανέπαφες. Πρόσφατα στήριξε τον σκληρό νόμο για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ.

Η εκστρατεία της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον της Huawei οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία να απαγορεύσουν την εταιρεία από την κατασκευή των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G τους.

Η διαμάχη του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον θεωρείται ως ένα από τα πολλά σημεία ανάφλεξης που έχουν ωθήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες –μαζί με την εμπορική διαμάχη, τη νομοθεσία για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ και την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ελεγχόμενη από το κράτος εθνικιστική tabloid Global Times από καιρό προσπαθεί να παρουσιάσει την HSBC ως ένοχη στην υπόθεση της Meng. «Η αντίδραση της τράπεζας δεν είναι τίποτα παρά μια επιθανάτια πάλη», έγραψε η εφημερίδα το Σαββατοκύριακο.

Η παρακολούθηση από τον κινεζικό λαό μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για τις ξένες τράπεζες στη χώρα. Αρκετές κρατικές εταιρείες αρνήθηκαν να έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές με την UBS πέρυσι, όταν αναλυτής της ελβετικής τράπεζας χρησιμοποίησε τη φράση «κινεζικά γουρούνια» σε έκθεσή του για την Αφρικανική γρίπη των χοίρων –ένα περιστατικό που είναι γνωστό ως «swinegate».

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v