Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταφύγιο στη Σιγκαπούρη αναζητά η βιομηχανία crypto

Ο ιδρυτής της Binance είναι μεταξύ αυτών που μετακομίζουν στην πόλη, η οποία «στρώνει κόκκινο χαλί» στον κλάδο, την ώρα που οι ρυθμιστικές αρχές σε άλλες χώρες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις καταστολής.

Καταφύγιο στη Σιγκαπούρη αναζητά η βιομηχανία crypto
  • της Mercedes Ruehl (Σιγκαπούρη)

Παγκόσμιες ομάδες κρυπτονομισμάτων επεκτείνουν την παρουσία τους στη Σιγκαπούρη, λόγω του φιλικού ρυθμιστικού περιβάλλοντος της πόλης-κράτους, την ώρα που σε άλλες αγορές συνεχίζεται η καταστολή του κλάδου.

Μεταξύ των στελεχών που μεταφέρθηκαν στον ασιατικό χρηματοοικονομικό κόμβο είναι ο Changpeng Zhao, ιδρυτής της Binance, ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που επεξεργάζεται ετησίως trades ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Gemini, ένα αμερικανικό ανταλλακτήριο που ιδρύθηκε από τους δίδυμους αδελφούς Winklevoss, είναι μια ακόμα εταιρεία που αυξάνει το δυναμικό της στη Σιγκαπούρη.

Η πόλη δεν έχει ακόμα εκδώσει άδειες σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων, αλλά έχει χορηγήσει εξαιρέσεις σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου, επιτρέποντάς τους να εξυπηρετούν τοπικούς λιανικούς και θεσμικούς επενδυτές.

Ενώ η ανάπτυξη στη βιομηχανία crypto έχει «γκαζώσει» φέτος, οι ρυθμιστικές αρχές σε αγορές περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας, προσπαθούν να καταστείλουν τον κλάδο. Το Χονγκ Κονγκ, ένα ανταγωνιστικό ασιατικό χρηματοοικονομικό κέντρο, αναμένεται να περιορίσει το trading με crypto σε πιστοποιημένους ή θεσμικούς επενδυτές, στο πλαίσιο ενός νέου νόμου.

Η Σιγκαπούρη υπήρξε πολύ πιο φιλόξενη. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο GIC και η στηριζόμενη από το κράτος επενδυτική εταιρεία Temasek έχουν ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στον κλάδο. Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης διευκόλυνε τις ξένες ομάδες crypto να δημιουργούν υπηρεσίες και να εξυπηρετούν τους κατοίκους της περιοχής, αν και με περιορισμούς στις συναλλαγές. Το Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης εισήγαγε δύο δείκτες κρυπτονομισμάτων.

«Οι φανατικοί των crypto ανά τον κόσμο έχουν δει τα σημάδια και αντιλαμβάνονται πως η εταιρική Σιγκαπούρη αγκαλιάζει τη συγκεκριμένη κλάση asset», ανέφερε ο ιδρυτής μιας εκ των startup κρυπτονομισμάτων που έχει έδρα στην πόλη.

Η Binance έλαβε εξαίρεση άδειας στη Σιγκαπούρη και έχει διαφημίσει περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας στην πόλη μέσω του LinkedIn τον περασμένο μήνα. Ο Vitalik Buterin, ιδρυτής του κρυπτονομίσματος Ether, έχει επίσης έδρα εκεί.

Το OSL, ένα ανταλλακτήριο με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, έχει επίσης λάβει εξαίρεση άδειας και σχεδιάζει να διπλασιάσει το προσωπικό της μέχρι το τέλος του έτους.

«Ο υπ’ αριθμόν 1 αποφασιστικός παράγοντας όταν σκέφτεσαι το πού θα έχεις τις δραστηριότητές σου, είναι οι κανονισμοί. Η Σιγκαπούρη είναι σαφής και ακριβής ως προς το πώς αντιμετωπίζει τα κρυπτονομίσματα και τις αγορές ψηφιακών assets», ανέφερε ο Kanny Lee, επικεφαλής του γραφείου Σιγκαπούρης του OSL.

Η Gemini, που ιδρύθηκε από τον Cameron και τον Tyler Winklevoss, επέλεξε τη Σιγκαπούρη για τα κεντρικά της γραφεία στην Ασία και περιμένει πως θα έχει περίπου 50 υπάλληλους μέχρι το τέλος του 2021, σε σύγκριση με μόλις έναν όταν άνοιξε το γραφείο τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

«Η Σιγκαπούρη είναι ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας με καλή δεξαμενή πελατών, ιδιαίτερα στον χώρο του ιδιωτικού πλούτου. Είχαμε συζητήσεις με εταιρείες διαχείρισης πλούτου και πολλές από αυτές απαιτούν λύσεις crypto», ανέφερε ο Jeremy Ng, διευθυντής της Gemini για την Asia.

Ο Jihan Wu, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της κινεζικής τεχνολογικής εταιρείας εξόρυξης crypto Bitmain, ξεκίνησε μια startup crypto στην πόλη.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης ανέφερε πως περίπου το 40% όσων υποβάλλουν αίτηση στο πλαίσιο της Πράξης για τις Υπηρεσίες Πληρωμών στη Σιγκαπούρη, ήθελαν να παράσχουν υπηρεσίες token ψηφιακών πληρωμών αλλά δεν υπήρξε σημαντική αύξηση στις αιτήσεις «που αποδίδονται άμεσα σε ενέργειες που λαμβάνονται από άλλες χώρες».

Ο Chia Hock Lai, πρόεδρος του Blockchain Association of Singapore, είπε πως υπάρχουν αρκετοί παίκτες με έδρα το Χονγκ Κονγκ που δημιουργούν γραφεία στην πόλη. Όπως σημείωσε, η νομοθεσία του Χονγκ Κονγκ που θα περιόριζε το trading σε πιστοποιημένους επενδυτές είναι ενδεικτική της στάσης του για τα ψηφιακά νομίσματα.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Σιγκαπούρης εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις υπηρεσίες όπως το trading εμπορευμάτων και οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

«Καθώς δεν διαθέτει κάποια βιομηχανία φυσικών πόρων για να στηριχθεί εάν χρειαστεί, η Σιγκαπούρη δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να είναι υπερβολικά εχθρική προς έναν κλάδο που θα μπορούσε να είναι μεγάλος νικητής στην προσέλκυση ταλέντων και επιχειρήσεων», ανέφερε ο Daniel Burke, διευθυντής του αμερικανικού θεματοφύλακα κρυπτονομισμάτων BitGo, με έδρα στη Σιγκαπούρη, προσθέτοντας πως αν η Σιγκαπούρη αποτύχει να αποκτήσει σωστό πλαίσιο, θα μπορούσε να στερήσει από την πόλη μελλοντικές δραστηριότητες που τις χρειάζεται.

Εντούτοις, κάποιες μορφές του κλάδου λένε πως η έλλειψη σαφήνειας ως προς το πότε θα εγκρίνει η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης τις άδειες, έχει αρχίσει να γίνεται προβληματική. «Έχουμε μερικούς δυνητικούς πελάτες που λένε πως δεν θα συνεργαστούν μαζί μας, μέχρις ότου έχουμε μια κανονική άδεια», ανέφερε ένας. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμα αίσθηση του πότε θα συμβεί αυτό».

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v