Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Soros: Οδυνηρή έκπληξη περιμένει τους επενδυτές στην Κίνα

Ο ηγέτης της Κίνας θεωρεί όλες τις εταιρείες της χώρας όργανα ενός μεγάλου κομματικού κράτους. Η καταστολή της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και η τεράστια έκθεση των funds στον κινεζικό κίνδυνο. Τι πρέπει να κάνει το Κογκρέσο.

Soros: Οδυνηρή έκπληξη περιμένει τους επενδυτές στην Κίνα
  • Του George Soros*

Ο Σι Τζινπίνγκ, ο ηγέτης της Κίνας, συγκρούεται με την οικονομική πραγματικότητα. Η καταστολή της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας έχει αποτελέσει σημαντικό βαρίδι για την οικονομία.

Ο πιο ευάλωτος τομέας είναι το real estate, ειδικά οι κατοικίες. Η Κίνα έχει απολαύσει μια παρατεταμένη άνθηση του κατασκευαστικού τομέα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αλλά αυτή φτάνει πλέον στο τέλος της. Η Evergrande, η μεγαλύτερη εταιρεία real estate στη χώρα, είναι υπερχρεωμένη και κινδυνεύει με πτώχευση. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κραχ.

H αιτία που κρύβεται από πίσω είναι ότι το ποσοστό γεννήσεων της Κίνας είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία. Τα επίσημα νούμερα εμφανίζουν τον πληθυσμό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Ο Σι κληρονόμησε αυτή τη δημογραφική πραγματικότητα, αλλά η προσπάθειά του να την αλλάξει, έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Ένας από τους λόγους που οι οικογένειες της μεσαίας τάξης δεν είναι πρόθυμες να κάνουν περισσότερα από ένα παιδί είναι ότι θέλουν να διασφαλίσουν πως το παιδί τους θα έχει λαμπρό μέλλον. Ως εκ τούτου, έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη βιομηχανία εκπαίδευσης, στην οποία κυριαρχούν κινεζικές εταιρείες με τη στήριξη Αμερικανών επενδυτών. Οι μη κερδοσκοπικές αυτές εταιρείες απαγορεύτηκαν πρόσφατα από την Κίνα και τούτο ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στο sell-off κινεζικών εταιρειών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η καταστολή από την κινεζική κυβέρνηση είναι κάτι το πραγματικό. Απαρατήρητη από τις χρηματοοικονομικές αγορές, η κινεζική κυβέρνηση έλαβε αθόρυβα τον Απρίλιο ποσοστό και θέση στο Δ.Σ. της ιδιοκτήτριας της TikTok, της ΒyteDance. Η κίνηση χαρίζει στο Πεκίνο μια έδρα σε ένα Δ.Σ. τριών προσώπων και άμεση πρόσβαση στη λειτουργία μιας εταιρείας που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες πηγές προσωπικών δεδομένων στον κόσμο. Η αγορά είναι περισσότερο ενήμερη για τα ποσοστά που έχει αποκτήσει η κινεζική κυβέρνηση στην Alibaba και τις θυγατρικές της.

Ο Σι δεν κατανοεί πώς λειτουργούν οι αγορές. Κατά συνέπεια, το sell-off αφέθηκε να πάει πολύ μακριά. Άρχισε να δημιουργεί πλήγμα στις πολιτικές που ήθελε να εφαρμόσει το Πεκίνο. Αναγνωρίζοντάς το αυτό, οι κινεζικές χρηματοοικονομικές αρχές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καθησυχάσουν τους ξένους επενδυτές και οι αγορές απάντησαν με ένα δυναμικό ράλι. Αλλά πρόκειται για πλάνη. Ο Σι θεωρεί όλες τις κινεζικές εταιρείες όργανα ενός μεγάλο κομματικού κράτους. Οι επενδυτές που ανταποκρίθηκαν στο ράλι θα έρθουν αντιμέτωποι με μια οδυνηρή έκπληξη. Αυτό δεν αφορά μόνο τους επενδυτές που γνωρίζουν τι κάνουν, αλλά και έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που έχουν έκθεση μέσω ασφαλιστικών ταμείων και άλλων αποταμιεύσεων.

Οι διαχειριστές ασφαλιστικών ταμείων κατανέμουν το ενεργητικό τους με τρόπο που ευθυγραμμίζεται στενά με τους δείκτες, με βάση τους οποίους αξιολογείται η απόδοσή τους. Σχεδόν όλοι τους ισχυρίζονται ότι παίρνουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη επενδυτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

O MSCI All Country World Index (ACWI) είναι ο δείκτης που παρακολουθούν τα fund μετοχών. Περίπου $5 τρισ. είναι τοποθετημένα σε παθητικές επενδυτικές στρατηγικές, το οποίο σημαίνει ότι απλά κινούνται με βάση τον δείκτη. Ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό είναι υπό ενεργητική διαχείριση, αν και πάλι ακολουθεί στενά τις κινήσεις του δείκτη MSCI.

Στον δείκτη ACWI ESG Leaders Index του MSCI, η Alibaba και η Tencent είναι δύο από τις 10 κορυφαίες μετοχές. Στο ΕΤF της BlackRock για τις αναδυόμενες αγορές, το ESG Aware, οι κινεζικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των συνολικών επενδύσεων.

Οι δείκτες αυτοί έχουν οδηγήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκουν σε Αμερικανούς επενδυτές σε κινεζικές εταιρείες των οποίων η εταιρική διακυβέρνηση δεν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια -η εξουσία και η λογοδοσία ασκούνται πλέον από έναν άνδρα ο οποίος δεν είναι υπόλογος σε καμία διεθνή αρχή.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρέπει να περάσει ένα δικομματικό νομοσχέδιο, το οποίο θα απαιτεί ρητά από τους διαχειριστές ενεργητικού να επενδύουν μόνο σε εταιρείες όπου οι δομές διακυβέρνησης είναι διαφανείς και ταυτόχρονα ευθυγραμμίζονται με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο κανόνας αυτός πρέπει προφανώς να ισχύει και για τους δείκτες απόδοσης που επιλέγουν τα ασφαλιστικά και άλλα χαρτοφυλάκια συνταξιοδότησης.

Αν το Κογκρέσο εφάρμοζε αυτά τα μέτρα, θα έδινε στη SEC τα εργαλεία που χρειάζεται για να προστατεύσει τους Αμερικανούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν γνωρίζουν ότι έχουν συμμετοχές σε κινεζικές μετοχές και εταιρείες. Αυτό θα εξυπηρετούσε επίσης τα συμφέροντα ων ΗΠΑ και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας των δημοκρατικών κρατών.

Ο επικεφαλής της SEC Γκάρι Γκένσλερ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους Αμερικανούς πολίτες για τους κινδύνους που αναλαμβάνουν όταν επενδύουν στην Κίνα. Αλλά οι ξένοι επενδυτές που επιλέγουν να επενδύσουν στην Κίνα δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν αυτούς τους κινδύνους. Έχουν δει την Κίνα να αντιμετωπίζει σωρεία δυσκολιών και στο τέλος να βγαίνει νικήτρια. Αλλά η Κίνα του Σι δεν είναι η Κίνα που γνωρίζουν. Ο ηγέτης της Κίνας επιχειρεί να εδραιώσει μια πιο σύγχρονη εκδοχή του κόμματος του Μάο.

Κανείς επενδυτής δεν έχει εμπειρία από την Κίνα του Μάο, επειδή δεν υπήρχαν χρηματιστήρια την εποχή του Μάο. Γι' αυτό και τους περιμένει μια οδυνηρή έκπληξη.

 

* Ο συγγραφέας είναι πρόεδρος και ιδρυτής του Soros Fund Management και του Open Society Foundations.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v