Ο στρατός έχει δεξιότητες που οι κυβερνήσεις... ψάχνουν

Τα μαθήματα που μπορούν να προσφέρουν οι Ενοπλες Δυνάμεις σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις για τη διαχείριση κρίσεων. Η σημασία της οργάνωσης και της συγκρότησης «συνεκτικών ομάδων». Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούνται με... φειδώ.

Ο στρατός έχει δεξιότητες που οι κυβερνήσεις... ψάχνουν
  • του Andrew Hill

Το πώς αντιδράς όταν η κυβέρνηση κατεβάζει στρατό στον δρόμο εξαρτάται από το πού μένεις και τι περνάς.

Η ανάπτυξη της Εθνικής Φρουράς στις ΗΠΑ είναι συχνά αμφιλεγόμενη. Οι εγχώριες δραστηριότητες της Bundeswehr στη Γερμανία περιορίζονται δια νόμου. Αλλά όταν αυτές οι δυνάμεις στέλνονται για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως στις πρόσφατες πλημμύρες στη Γερμανία, πρέπει να είναι καθησυχαστικό να βλέπεις εκπαιδευμένο προσωπικό με στολές να βοηθά.

Ωστόσο, η αντίδρασή μου είναι διαφορετική στην πρόσφατη έκκληση της βρετανικής κυβέρνησης να κατέβει ο στρατός. Η έκκλησή της να συμβάλει ώστε να αμβλυνθεί μια κρίση που μπορεί να αποφευχθεί για μια έλλειψη οδηγών φορτηγών μεταφοράς πετρελαίου σηματοδοτεί απλά ότι κάποιος στην αλυσίδα της πολιτικής ιεραρχίας τα έκανε θάλασσα.

Οι ένοπλες δυνάμεις είναι ένα «ασφάλιστρο», λέει ο αντισυνταγματάρχης Langley Sharp, επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικής Ηγεσίας στην Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία Sandhurst. Η κυβέρνηση μπορεί να στραφεί σε αυτές σε καιρούς πανδημίας, πλημμύρας και, όπως φαίνεται, καβγάδων στα πρατήρια καυσίμων.

Ωστόσο ο στρατός, η αεροπορία και το ναυτικό προσφέρουν ποιοτικά στοιχεία κατόπιν αιτήματος, τα οποία οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση θα έπρεπε από μόνες τους να έχουν δημιουργήσει: ετοιμότητα, επινοητικότητα, ευελιξία, αποφασιστικότητα.

Η χρήση προσωπικού στρατιωτικών τάνκερ για να καλυφθούν τα κενά στην αλυσίδα προμήθειας παράδοσης πετρελαίου του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απίθανο να καταγραφεί στη σημαία οποιουδήποτε συντάγματος. Είναι σαν μια μικρή αψιμαχία συγκριτικά με τον ρόλο που έχουν παίξει χιλιάδες άνδρες και γυναίκες στο πλαίσιο του Operation Rescript, αντιμετωπίζοντας την πανδημία του κορωνοϊού με το στήσιμο προσωρινών νοσοκομείων, τη δημιουργία και την επάνδρωση κέντρων τεστ και τη στήριξη εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Αλλά η έκκληση για βοήθεια αποτελεί υπενθύμιση του πόσο κακά χειρίζεται η κυβέρνηση τις προβλέψιμες επιπτώσεις -για την ακρίβεια που έχουν ήδη προβλεφθεί-, ακόμα και τις απρόσμενες, και πόσο κακή είναι στο να κινείται γρήγορα για να τις αντιμετωπίσει, και πόσο καλές είναι οι ένοπλες δυνάμεις σε αυτούς τους χειρισμούς.

Είναι χρήσιμο που οι άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων «δεν δεσμεύονται από το 8ωρο, δεν χρειάζεται να τους πληρώνεις υπερωρίες και θα εργάζονται και σαββατοκύριακα», ανέφερε ο Trevor Taylor, ερευνητής του Royal United Services Institute. Σημειώνει όμως πως, σε αντίθεση με τους εταίρους τους, οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επίσης προετοιμασμένες να πάνε σε άγνωστους προορισμούς και να εκτελούν ένα μεγάλο εύρος αποστολών.

Οι γενικές δεξιότητες που χρειάζονται είναι χρήσιμες σε περιπτώσεις πολιτικών κρίσεων. Τα τελευταία 20 χρόνια το στρατιωτικό προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υποκαταστήσει πυροσβέστες που ήταν σε απεργία, έχει βοηθήσει κατά τη διάρκεια της επιδημίας του αφθώδους πυρετού και κάλυψε το κενό εκπαιδευμένου προσωπικού ασφάλειας της G4S στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο Sharp βοήθησε στην ανάπτυξη του προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης για εκείνη την αποστολή το 2012. Σε ένα νέο βιβλίο για τη στρατιωτική ηγεσία, με τίτλο “The Habit for Excellence”, αναφέρεται σε μια άλλη δεξιότητα, που είναι κρίσιμης σημασίας σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Πρόκειται για την «ικανότητα των ηγετών να δημιουργούν συνεκτικές ομάδες από άτομα και οργανισμούς που συχνά θα συναντώνται για πρώτη φορά».

Επικαλείται την ταξίαρχο Lizzie Faithfull-Davies, που είχε μόλις αναλάβει ως διοικήτρια της 102ης Ταξιαρχίας Logistics του στρατού, όταν ξέσπασε ο κορωνοϊός τον Μάρτιο του 2020. Συνεργαζόμενη με πολίτες και στρατιώτες συναδέλφους για να στηρίξει το νέο πρόγραμμα τεστ για την Covid-19, χώρισε την ομάδα σε αυτούς που σκέφτονταν, αυτούς που έκαναν, σε συντονιστές, σε συνεπείς, σε αυτούς που διέθεταν συναισθηματικές και ήπιες δεξιότητες, και σε αυτούς που δημιουργούσαν εποικοδομητικές προκλήσεις. Όταν αναγνώρισε τις δυνάμεις τους, τους έδωσε την εξουσία να «προσθέσουν αξία και να κάνουν τη διαφορά» και κινήθηκαν γρήγορα για να λύσουν τα προβλήματα.

Ανώτατα στελέχη μού λένε παρόμοιες ιστορίες για το πώς χειρίστηκαν την πανδημία. Πολλοί βρήκαν υπάλληλους που δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να εκτελούν τους ρόλους που είχαν προ κρίσεως, αλλά έγιναν αυθεντίες σε νέες δραστηριότητες: οι δεξιότητές τους μπορούσαν να υποκατασταθούν. Άλλοι ανέφεραν προσωπικό που έδειξε να έχει χάρισμα για ταχεία λήψη αποφάσεων, την ώρα που οι διαχειριστές της «περιόδου της ειρήνης» κατέρρευσαν.  

Η διαφορά είναι πως ο στρατός εκπαιδεύει τους ανθρώπους του ειδικά για τέτοιες καταστάσεις και εφαρμόζει μια προσέγγιση που μοιράζει τις εξουσίες σε αυτούς που βρίσκονται στο μέτωπο.

Οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν τις αντιδράσεις τους σε περιόδους κρίσεων όπως οι στρατιώτες, για τους οποίους το να μαθαίνουν από τα λάθη τους αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου.

Οι άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν, αναγνωρίζουν το καθήκον τους να παρέχουν βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας. Η συμμετοχή στο Operation Recript είναι εξαιρετικά ικανοποιητική, ανέφερε ένας εξ αυτών. Την ίδια ώρα, οι σπασμωδικές αντιδράσεις όταν δημιουργείται χάος, τους ενοχλεί. Ο Taylor αναφέρει πως ορισμένοι ανώτατοι αξιωματικοί ανησυχούν επίσης πως στην περίπτωση που αναπτυχθούν μεγάλοι αριθμοί στρατιωτών εγχώρια, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη στρατιωτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων, που ήδη συρρικνώνεται.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει. Όλοι γνωρίζουν δύο πράγματα για την ασφάλιση. Υπάρχει για τη στιγμή που η προετοιμασία και η επαγρύπνηση δεν καταφέρνουν να αποτρέψουν ένα ατύχημα και αν διαρκώς ζητάς αποζημίωση, τότε το κόστος του premium σύντομα καθίσταται αδύνατον να πληρωθεί.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v