Θα χτιστεί το επόμενο web πάνω στο ethereum;

Οι δυο λόγοι που εκτινάχθηκε η τιμή του ether. Οι κρίσιμες αλλαγές στην πλατφόρμα και τα μεγάλα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα. Τα νεότερα blockchain και που ποντάρουν για να πάρουν μερίδιο στην αγορά που δημιουργείται.

Θα χτιστεί το επόμενο web πάνω στο ethereum;
  • Richard Waters (Σαν Φρανσίσκο)

Οι επενδύσεις στο blockchain του ethereum έχουν εκτοξευτεί τον περασμένο χρόνο, καθώς οι προγραμματιστές έχουν στραφεί σε αυτό για να δημιουργήσουν ένα κύμα από αποκεντρωμένα χρηματοπιστωτικά project, γνωστά ως DeFi, και μοναδικά ψηφιακά tokens, τα λεγόμενα NFTs.

Η αύξηση νέων εφαρμογών όπως αυτές -μεταξύ των πρώτων που τρέχουν σε δημόσιο blockchain- έχουν ήδη δημιουργήσει αυτό που οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι είναι ένα ισχυρό δικτυακό αντίκτυπο, μια αυξημένη δραστηριότητα που φέρνει όλο και περισσότερους προγραμματιστές στο ethereum. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να το μετατρέψει σε πλατφόρμα επιλογής γι’ αυτό που έχει γίνει γνωστό ως Web 3.0, όπου μια σειρά αποκεντρωμένων apps θα μπορούσε κάποια μέρα να απειλήσει τα όσα προσφέρουν οι μεγάλοι τεχνολογικοί όμιλοι.

«60-70% της αγοράς τρέχει στο ethereum. Είναι πολύ κολλητικό», δήλωσε ο Sandeep Nailwal, συνιδρυτής του Polygon μιας από ένα αυξανόμενο αριθμό εταιρειών που λειτουργεί πάνω στο ethereum.

Ως αποτέλεσμα, η τιμή του νομίσματος του ethereum, γνωστό ως ether ή eth, το οποίο χρησιμοποιείται για να πληρώσεις την υπολογιστική δύναμη που χρειάζεσαι για να τρέξεις το blockchain έχει εννεαπλασιαστεί. Στα περίπου 350 δολάρια, τα υφιστάμενα tokens στο ethereum αξίζουν τώρα πάνω από 40% απ’ ότι το σύνολο των bitcoin που έχουν εκδοθεί, ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο ένα χρόνο πριν.

Υπάρχουν, όμως, θεμελιώδη ερωτήματα ως προς το εάν το ethereum, το οποίο είναι πολύ πίσω στα χρονοδιαγράμματα σε ότι αφορά περίπλοκες τεχνικές αναβαθμίσεις, θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί επιδέξιους ανταγωνιστές και το εάν θα προκύψει συναίνεση για τον μακροπρόθεσμο ρόλο του, καθώς εξελίσσεται ο κόσμος των crypto.

«Δεν υπάρχει κοινό αφήγημα στο οικοσύστημα του ethereum», υποστηρίζει ο Avichal Garg της Electric Capital, επενδυτικής εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο. «Είναι ένα εμπόρευμα, όπως το πετρέλαιο, ο ψηφιακός χρυσός, ένα καλύτερο bitcoin;». Μέχρι να καταλήξει ο επενδυτικός κόσμος σε μια απάντηση η τιμή των tokens του ethereum πιθανότατα θα είναι ασταθής, προειδοποιεί ο ίδιος αλλά και άλλοι.

Το ράλι στην τιμή του eth πυροδοτήθηκε από δυο ελπίδες. Η μια είναι ότι το ethereum μπήκε σε μια νέα φάση στην οποία ο αριθμός των tokens σε κυκλοφορία θα αυξηθεί πολύ πιο αργά απ’ ότι στο παρελθόν ή ακόμα και θα μειωθούν. Για τους κερδοσκόπους, αυτό έχει αυξήσει την πιθανότητα τα tokens του να μοιάσουν περισσότερο με το bitcoin.

Η παροχή tokens έχει ήδη μειωθεί μετά από μια αλλαγή τον προηγούμενο μήνα στον τρόπο που επικυρώνονται στο δίκτυο οι συναλλαγές. Κάποια από τα eth που προηγουμένως πληρώνονταν σε προμήθειες στους miners που επικυρώνουν τις συναλλαγές τώρα καταστρέφονται ή «καίγονται».

Ένα άλλο μεγάλο βήμα μπορεί να γίνει αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2022, όταν το blockchain προγραμματίζεται να φύγει από το υφιστάμενο σύστημα «proof of work», το οποίο στηρίζεται σε miners που δεσμεύουν την υπολογιστική τους ισχύ στο δίκτυο με αντάλλαγμα αμοιβή. Αντίθετα, θα στηριχθεί στο «proof of stake» με βάση το οποίο «επιβεβαιωτές» συμμετέχουν καταθέτοντας κάποια από τα eth που διαθέτουν. Μαζί με τα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν από το σταμάτημα των απαιτήσεων για επεξεργασία, η κίνηση έχει μεγάλες νομισματικές επιπτώσεις.

Μια αλυσίδα «proof of stake» ξεκίνησε να τρέχει παράλληλα στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Περίπου 6% των eth κατατέθηκαν ήδη εκεί από κατόχους προκειμένου να στηρίξουν τις συναλλαγές, εξασφαλίζοντας ετήσια απόδοση έως 5%, ένα πρώτο σημάδι, σύμφωνα με τους υπέρμαχους, του πόσα eth θα βγουν από την κυκλοφορία μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης μετάβαση.

Εως τώρα το eth αντιμετωπίζονταν στον χώρο των crypto ως το αντίστοιχο του πετρελαίου, δηλώνει ο Ninos Mansor της Arrington XRP Capital, επενδυτικής εταιρείας που ασχολείται με τα crypto, ένα εμπόρευμα που καταναλώνεται για να τροφοδοτήσει την ψηφιακή οικονομία, αλλά χωρίς να υπάρχει ταβάνι στην ποσότητα. Μια μεγάλη μείωση της ποσότητας των tokens μπορεί να το αλλάξει αυτό, κάνοντάς το πιο ελκυστικό σε επενδυτές που ενδιαφέρονται για ένα αποπληθωριστικό ενεργητικό, προσθέτει.

Αντίθετα από το bitcoin, ωστόσο, το ethereum δεν δημιουργήθηκε με καθαρό νομισματικό όραμα ή με ένα ταβάνι στον αριθμό των tokens που μπορούν να δημιουργηθούν. Ο Vitalik Buterin, ιδρυτής και βασικός «ιεροκήρυκάς» του, έχει πει μόνο ότι θα προσαρμοστεί στις όποιες ανάγκες που έχουν οι χρήστες του. Αυτό αφήνει ανοικτή την πιθανότητα περαιτέρω αλλαγών στο πως δημιουργούνται τα tokens και συνεπώς την μακροπρόθεσμη προμήθεια eth, δηλώνει ο Mansor.

H δεύτερη προσδοκία πίσω από τη φετινή μεγάλη αύξηση στην τιμή είναι ότι το ethereum θα είναι βασικό τμήμα της υποδομής εξαιτίας της λειτουργίας «smart contracts» που έχει, ένας κώδικας που εκτελείται αυτόματα όταν υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες και επιτρέπει, για παράδειγμα, peer-to-peer αποκεντρωμένα οικονομικά project. Όμως η χωρητικότητα του δικτύου είναι πολύ περιορισμένη και μια σειρά προτάσεων για να μειωθεί η πίεση είναι χρόνια πίσω στα χρονοδιαγράμματα.

Η μέγιστη χωρητικότητα του δικτύου είναι μόλις 15 συναλλαγές το δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει ότι σε ώρες αιχμής, τα λεγόμενα «gas fees» (σ.σ. προμήθειες) για τη χρήση του ανεβαίνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αποκλείοντας τις συναλλαγές που δεν είναι πολύ υψηλής αξίας. Αυτός είναι ένας λόγος που οι χρηματοοικονομικές εφαρμογές παίζουν φέτος πολύ μεγαλύτερο ρόλο στο δίκτυο, σύμφωνα με το Buterin.

Εν τω μεταξύ έχουν ξεπεταχθεί νεότερα blockchain, με μεγαλύτερη δυνατότητα επεξεργασίας, περιλαμβανομένων των Avalanche, Solana και Cardano.

«Αυτό που βλέπουμε παγκοσμίως είναι μια κούρσα για κλίμακα, και δεν είναι πολλοί που μπορούν να αναπτυχθούν», υποστηρίζει ο Emin Gün Sirer, ιδρυτής του Avalanche που την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ότι έχει αντλήσει 230 εκατ. δολάρια μέσω πρόσφατων πωλήσεων tokens.

Τα νέα blockchain έχουν στηριχθεί πολύ, αλλά δεν έχουν ακόμα αποδείξει την αξία τους. Η τιμή των tokens για το blockchain Solana έχουν υπερτετραπλασιαστεί από τις αρχές Αυγούστου καθώς έγινε η πλατφόρμα επιλογής για την πώληση νέων συλλογών NTFs, όπως το Degenerate Ape Academy. Μια τεχνική αστοχία, όμως, νωρίτερα αυτόν το μήνα είχε αποτέλεσμα το δίκτυο να διακόψει για 17 ώρες τη λειτουργία του.

Ενώ οι περιορισμοί του ethereum προσέφεραν χώρο για νέα blockchain, οι υποστηρικτές του δικτύου υποστηρίζουν ότι το προβάδισμα στα «έξυπνα συμβόλαια» (smart contracts) θα είναι αδιαμφισβήτητο.

Οι ελπίδες σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται στον μεγάλο αριθμό προγραμματιστών που ήδη δημιουργούν εφαρμογές χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του. Η Solidity, η γλώσσα προγραμματισμού του blockchain έχει γίνει μέρος της ζωής των προγραμματιστών crypto, όπως η javascript μεταξύ των προγραμματιστών στο web, δήλωσε ο Nailwal, συνιδρυτής του Polygon.

Για να προσελκύσει περισσότερους προγραμματιστές, τα περισσότερα νέα blockchain τους αφήνουν να τρέχουν τις εφαρμογές τους σε «εικονικές μηχανές ethereum», δημιουργώντας γέφυρες με το blockchain του ethereum και διατηρώντας τη ζήτηση για eth ώστε να εξασφαλιστούν οι συναλλαγές στις εφαρμογές τους.

Αλλοι μηχανισμοί που ξεκίνησαν να περιορίζουν τη «συμφόρηση» στην επεξεργασία των συναλλαγών περιλαμβάνουν τα λεγόμενα δίκτυα «layer two», όπως το Polygon. Αυτά τρέχουν πάνω στο ethereum και απορροφούν κάποια από την πίεση, λειτουργώντας, για παράδειγμα, ως φορέας που διεκπεραιώνει συναλλαγές στο δικό του δίκτυο πριν τις ομαδοποιήσει και τις υποβάλλει στο blockchain του ethereum με μια μόνο συναλλαγή.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές, η σημερινή εικόνα των δυο στρωμάτων δικτύων περιέχει τους σπόρους μιας ευρύτερης τεχνολογίας που αρχίσει να παίρνει σχήμα, με το ethereum στην καρδιά του. «Πιστεύουμε ότι θα είναι ένας κόσμος πολλών αλυσίδων, αλλά στο ethereum», δηλώνει ο Nailwal.

«Θα υπάρξει εν τέλει χώρος για όλες τις εφαρμογές», δήλωσε ο Dan Finlay του Metamask, που προσφέρει πορτοφόλια στο ethereum και διεκδικεί πάνω από 10 εκατομμύρια χρήστες. Προσέθεσε όμως: «Είμαστε ακόμα σε ένα στάδιο όπου πολλές από τις κλιμακούμενες στρατηγικές δοκιμάζονται άμεσα. Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε από αυτές έχει ακόμα αξιολογηθεί».

Εν τω μεταξύ το ίδιο το ethereum έχει ξεκινήσει μια σειρά αλλαγών στο ίδιο του το δίκτυο. Η σχεδιασμένη στροφή στο «proof of stake» έχει γίνει το μεγαλύτερο τεχνικό εμπόδιο, αλλά είναι μόνο ένα βήμα σε μια διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνια μέχρι να εξελιχθεί.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v