Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα private equity δανείζονται για να επιστρέψουν ρευστό στους μετόχους!

Η χρηματοδότηση μέσω δανείων NAV προσθέτει ένα ακόμα επίπεδο χρέους, την ώρα που αυξάνεται το κόστος του δανεισμού. «Κατεβάζουν ταχύτητα» τα deals.

Τα private equity δανείζονται για να επιστρέψουν ρευστό στους μετόχους!
  • των Will Louch, Antoine Gara και Chris Flood

Οι fund managers των private equities δανείζονται έναντι χαρτοφυλακίων assets για να επιστρέψουν μετρητά στους επενδυτές, καθώς αγωνίζονται να βγουν από τις επενδύσεις, γεγονός που προσθέτει ακόμα ένα επίπεδο χρέους στα δάνεια που χρηματοδοτούν τις εταιρικές εξαγορές τους.

Οι εταιρείες καταφεύγουν όλο και περισσότερο στην τεχνική αυτή, που ονομάζεται χρηματοδότηση καθαρής αξίας ενεργητικού (net asset value financing - χρηματοδότηση NAV), επειδή το αυξανόμενο κόστος χρέους και η ανησυχία για την οικονομία καθιστούν δύσκολη την πώληση ή την εισαγωγή στο χρηματιστήριο των εταιρειών που κατέχουν.

Η Vista Equity Partners με έδρα το Τέξας και η σουηδική Nordic Capital χρησιμοποίησαν φέτος τη χρηματοδότηση NAV, ενώ όμιλοι όπως η Carlyle, η Hg Capital και η SoftBank έχουν στραφεί στο παρελθόν στον μηχανισμό για να επιστρέψουν μετρητά στους επενδυτές.

Η χρηματοδότηση με NAV θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη από τον δανεισμό σε μια μεμονωμένη εταιρεία. Είναι επίσης φθηνότερη για τον δανειολήπτη, σύμφωνα με στελέχη private equity.

Αλλά ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο δανεισμός αυτός συσσωρεύει επιπλέον χρέος σε εταιρείες buyout που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος δανεισμού και εξασθενημένες οικονομικές προοπτικές.

«Δεν είναι καθολικά καλό πράγμα να υιοθετηθούν, πρέπει να εξετάσετε τη συνολική μόχλευση σε όλο το χαρτοφυλάκιο», δήλωσε ο Magnus Goodlad, εταίρος της συμβουλευτικής εταιρείας Rede Partners.

Πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση με NAV παρείχε «ένα εναλλακτικό μέσο για την εισαγωγή ρευστότητας», σε μια εποχή που «όλες οι μετρήσεις για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι μειωμένες και η δραστηριότητα εξόδου έχει μειωθεί δραματικά και η αναχρηματοδότηση σε επίπεδο μεμονωμένου περιουσιακού στοιχείου είναι πιο ακριβή και δύσκολη».

Ο Goodlad δήλωσε ότι η συνολική δραστηριότητα χρηματοδότησης NAV οδεύει να ξεπεράσει το σύνολο του 2022, το οποίο εκτιμάται από τη Rede ότι θα ανέλθει σε 21 δισ. δολάρια.

Αντίθετα, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, τα buyout groups είχαν συγκεντρώσει λιγότερα από 37,7 δισ. δολάρια μέσω της εισαγωγής εταιρειών χαρτοφυλακίου σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του PitchBook, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσό της τελευταίας δεκαετίας.

Οι πωλήσεις σε εταιρικούς αγοραστές και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια βρίσκονται επίσης σε πορεία πτώσης στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι εταιρείες συνήθως επιδιώκουν να επιστρέψουν μετρητά στους επενδυτές καθώς προετοιμάζονται για έναν νέο κύκλο άντλησης κεφαλαίων.

Η Vista Equity Partners, η οποία επιδιώκει να αντλήσει έως και 20 δισ. δολάρια για το τελευταίο της εμβληματικό ταμείο, προσέφυγε στην Goldman Sachs για να διευθετήσει δάνειο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων με εγγύηση τις εταιρείες χαρτοφυλακίου της. Αυτό χρησιμοποιήθηκε εν μέρει για την αποπληρωμή των υποστηρικτών της νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με άτομα με γνώση του δανείου. Η Goldman αρνήθηκε να σχολιάσει το δάνειο της Vista.

Η Nordic Capital βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την άντληση δανείου με εγγύηση ορισμένες από τις επενδύσεις της, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, μια από τις πηγές αυτές δήλωσε ότι ο όμιλος της Στοκχόλμης θα μπορούσε να αντλήσει έως και 600 εκατ. ευρώ. Η Nordic Capital και η Vista αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Ted Goldthorpe, επικεφαλής της πιστωτικής μονάδας της BC Partners, η οποία παρέχει δάνεια χρηματοδότησης NAV, προειδοποίησε ότι οι επενδυτές σε κεφάλαια PE «μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητοι στη μόχλευση».

Η Joana Rocha Scaff, επικεφαλής του ευρωπαϊκού private equity της Neuberger Berman, δήλωσε επίσης ότι ενώ οι τεχνικές αυτές «μπορεί να έχουν κάποια χρήσιμα οφέλη, προσθέτουν επιπλέον χρηματοοικονομικό κίνδυνο στο fund».

Σε μια αξιοσημείωτη συναλλαγή πέρυσι, η Goldman Sachs και η μονάδα εσωτερικών κεφαλαιαγορών της Carlyle συνέβαλαν στη διευθέτηση ενός δανείου που ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ για την Carlyle στα τέλη του περασμένου έτους, εξασφαλίζοντάς το έναντι περιουσιακών στοιχείων στο πέμπτο ευρωπαϊκό ταμείο εξαγορών της αμερικανικής εταιρείας, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση του δανεισμού. Το δάνειο χρησιμοποιήθηκε για την επιστροφή χρημάτων στη Limited Partners. Η Carlyle αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Hg Capital με έδρα το Λονδίνο, ο μεγαλύτερος επενδυτής λογισμικού στην Ευρώπη, έχει αντλήσει τουλάχιστον 500 εκατ. στερλίνες μέσω δανείων NAV για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των πληρωμών και συνεχίζει να το θεωρεί χρήσιμο εργαλείο, σύμφωνα με άτομα που βρίσκονται κοντά στην εταιρεία.

Στα τέλη του 2021, ο ιαπωνικός επενδυτικός όμιλος SoftBank δανείστηκε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια από δανειστές με επικεφαλής την Apollo έναντι εταιρειών του Vision Fund 2, για να επιστρέψει χρήματα στην ίδια ως ο μεγαλύτερος επενδυτής του fund.

Στη συνέχεια, η SoftBank χρησιμοποίησε τα χρήματα για νέες επενδύσεις. Το δάνειο λήφθηκε με σταθερό επιτόκιο 5% και εξασφαλίστηκε έναντι περιουσιακών στοιχείων αξίας σχεδόν 50 δισ. δολαρίων.

Η αξία των περιουσιακών στοιχείων του VF2 έχει έκτοτε μειωθεί, χωρίς η SoftBank να πλησιάσει την αθέτηση πληρωμών, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Η SoftBank δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι όροι των πρόσφατων δανείων που έχουν δει οι Financial Times έδειξαν ότι οι δανειολήπτες συμφώνησαν να πληρώνουν τουλάχιστον 7 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα επιτόκια αναφοράς και συνήθως ζητούν χαρακτηριστικά πληρωμής σε είδος που τους δίνουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τους τόκους με άλλους πόρους εκτός από μετρητά.

Στα τρέχοντα επιτόκια, το κόστος δανεισμού NAV είναι τουλάχιστον 10% στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και μπορεί να φθάσει το 20% ή 30%, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Πολλά τέτοια δάνεια έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος τους -αν και εξακολουθεί να είναι μικρότερο από άλλες οδούς χρηματοδότησης- θα έχει αυξηθεί «πάρα πολύ» καθώς τα βασικά επιτόκια έχουν αυξηθεί, πλήττοντας τις αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων, όπως δήλωσε ο Grant Cosby, επικεφαλής του τμήματος fund solutions στην Investec.

Ενώ μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο, «δεν αφαιρούν την πίεση εξόδου», πρόσθεσε ο Cosby.

 

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v