Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Editorial FT: Είναι ώρα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Σκληρή γλώσσα από τη βρετανική εφημερίδα για τις κινήσεις του Τελ Αβίβ. Ζητά από τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση για να αρθεί η πολιορκία στη Γάζα. Η παγίδα που έστησε η Χαμάς.

Editorial FT: Είναι ώρα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Κάθε μέρα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι αναφορές που έρχονται από την πολιορκημένη Γάζα γίνονται όλο και πιο ζοφερές. Σώματα στοιβαγμένα σε νταλίκες. Παιδιά που ανασύρονται από τα ερείπια. Κατοικημένες συνοικίες ισοπεδώθηκαν. Χιλιάδες σκοτωμένοι. Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Υπάρχουν επίσης οι τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα που απαιτούνται για την τροφοδοσία των μονάδων αφαλάτωσης και των γεννητριών. Οι βασικές υπηρεσίες, ελλειμματικές ακόμη και πριν το Ισραήλ εξαπολύσει την επίθεση-αντίποινα στη Γάζα στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχουν καταρρεύσει. Μόνο χειρότερα θα γίνει. Ισραηλινά τανκς μπήκαν στη Λωρίδα υπό την κάλυψη ενός άγριου εναέριου βομβαρδισμού το βράδυ της Παρασκευής, καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι μια νέα, επεκτατική φάση του πολέμου είχε ξεκινήσει.

Το Ισραήλ, μια χώρα που γεννήθηκε μέσα από συγκρούσεις και με βαθιά αίσθηση ευαλωτότητας, έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες του και να απαντήσει στην επίθεση της ισλαμιστικής μαχητικής ομάδας. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αποτελώντας την πιο πολύνεκρη επίθεση σε ισραηλινό έδαφος από την ίδρυση του κράτους. Η Χαμάς διέπραξε φρικαλεότητες. Μεταξύ των νεκρών ήταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Περισσότεροι από 230 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολίτες, συνελήφθησαν όμηροι.

Αλλά η συλλογική τιμωρία του Ισραήλ των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα -σχεδόν οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά- πρέπει να σταματήσει. Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 3.000 παιδιών- έχουν ήδη σκοτωθεί στον βομβαρδισμό της Λωρίδας από το Ισραήλ για τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον συνδυασμένο αριθμό νεκρών των προηγούμενων πολέμων που είχε το Ισραήλ με τη Χαμάς από τότε που η ισλαμιστική ομάδα πήρε τον έλεγχο της Γάζας το 2007.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν έχει εμπιστοσύνη στους αριθμούς που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι» για τους νεκρούς. Αλλά σε προηγούμενες συγκρούσεις Ισραήλ-Χαμάς, όταν η σκόνη κατακάθισε και οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έκαναν τις δικές τους αποτιμήσεις, δεν εμφανίστηκαν τεράστιες αποκλίσεις με αυτές που έκαναν οι αξιωματούχοι από τον χώρο της υγείας της Γάζας.

Αντί να διαφωνεί με τους αριθμούς, ο Μπάιντεν θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να πιέσει το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους και να σεβαστεί τους κανόνες του πολέμου. Το μέγεθος της καταστροφής στη Λωρίδα είναι ξεκάθαρο για όλους. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν εκφράσει ανησυχία για «τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» που λαμβάνουν χώρα στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει πολιορκήσει τη Γάζα και έχει δώσει εντολή στον μισό πληθυσμό να μετακινηθεί νότια, μακριά από το βόρειο τμήμα του θύλακα. Κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Τώρα το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση σχολείων και νοσοκομείων στον βορρά, όπου δεκάδες χιλιάδες έχουν αναζητήσει καταφύγιο. Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμα 300.000-400.000 άνθρωποι στον βορρά -το επίκεντρο της χερσαίας επίθεσης. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ επέτρεψε να περάσει μόνο μια «σταγόνα» βοήθειας στη Γάζα -περίπου 131 φορτηγά σε σύγκριση με τα 500 που εισέρχονταν καθημερινά πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Στο παρασκήνιο η βία κλιμακώνεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, άλλοι από τις δυνάμεις ασφαλείας και άλλοι από Εβραίους εποίκους. Με τις εντάσεις να κορυφώνονται σε όλη την περιοχή και πέρα από αυτήν, οι διπλωμάτες φοβούνται ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει μια ευρύτερη σύγκρουση.

Είναι ώρα για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Αυτό θα μειώσει τα δεινά των Παλαιστινίων και θα περιορίσει τις περιφερειακές εντάσεις. Η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.

Οι σύμμαχοι του Ισραήλ πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση του Νετανιάχου να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα και να άρει την πολιορκία της. Πρέπει επίσης να κατευθύνουν το Ισραήλ προς ένα πιο εφικτό σχέδιο για την αντιμετώπιση της απειλής που θέτει η Χαμάς -ένα σχέδιο που δεν οδηγεί το Ισραήλ και την περιοχή στην άβυσσο.

Η Χαμάς πέτυχε ένα καταστροφικό πλήγμα εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ πρέπει τώρα να αποφύγει να πέσει στην παγίδα να επιτρέψει στους μαχητές -που θεωρούν κάθε Παλαιστίνιο που πέφτει θύμα ως «μάρτυρα» της υπόθεσής τους- να το εκμεταλλευτούν.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο πόνος των Παλαιστίνιων αμάχων τόσο πιο πιθανό είναι το Ισραήλ να χάσει την υποστήριξη στη Δύση, ενώ εξοργίζει περαιτέρω τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v