Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Επικίνδυνο παιχνίδι με στόχο τα υπερκέρδη

Η βουτιά σε Αίγυπτο και Τουρκία και τα νέα δεδομένα στις αγορές των αναδυόμενων. Πώς το sell off μπορεί να αποδειχθεί χρυσάφι για τολμηρούς επενδυτές. Το στοίχημα που μπορεί να αποδώσει και η κρίσιμη λεπτομέρεια.

Αγορές: Επικίνδυνο παιχνίδι με στόχο τα υπερκέρδη
  • Του Mohamed El-Erian*

Ξεπεράστε την Τουρκία. Με πτώση πάνω από 10% μόνο την περασμένη Πέμπτη, η Αργεντινή ξεπέρασε την Τουρκία ως το νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές φέτος (και με σχετικά ευρύτερες συναλλαγές) -και αυτό σε μια χώρα που έδειχνε ότι έκανε όλες τις σωστές κινήσεις για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές οικονομικές εντάσεις.

Σε αντίθεση με την Τουρκία, μια άλλη χώρα στο επίκεντρο της κρίσης, η Αργεντινή είναι καταγεγραμμένη στα βιβλία των αναδυόμενων για την αντίδραση και την πρόοδο στη χρηματοπιστωτική αναταραχή. Αλλά αντί να αντικατοπτρίζει αρνητικά θεμελιώδη στοιχεία, αυτό υπογραμμίζει πως τεχνικά ζητήματα και θέματα ρευστότητας καθορίζουν το επενδυτικό κλίμα, ένα βασικό στοιχείο για τους επενδυτές που εξετάζουν τι και πότε θα πράξουν.

Νωρίτερα φέτος η Αργεντινή εξέπληξε πολλούς, ανακοινώνοντας ότι προσέγγιζε το ΔΝΤ για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει ήπιες πιέσεις στο νόμισμα. Η κυβέρνηση προσπάθησε να προλάβει περαιτέρω προβλήματα συσφίγγοντας τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και εξασφαλίζοντας εμπροσθοβαρείς εκταμιεύσεις με βάση ένα νέο πρόγραμμα 50 δισ. δολαρίων με το Ταμείο.

Προσθέτοντας στο παζλ, η βαθιά πτώση του πέσο την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 15% (στο εντυπωσιακό 60%). Ο πρόεδρος Macri υπονόησε ότι ζήτησε από το ΔΝΤ επιπλέον στήριξη και η γενική διευθύντρια Christine Lagarde έδωσε σήμα δεκτικότητας στο να επανεξετάσει το πρόγραμμα με την Αργεντινή.

Το πέσο αντί να σταθεροποιηθεί επέκτεινε τις απώλειες σε πάνω από 50% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018, ποσοστό που προσέγγισε μόνο η Τουρκία μεταξύ των νομισμάτων αναδυόμενων χωρών με ευρύτερη διαπραγμάτευση. Και η τελευταία είναι μια χώρα που προσπαθεί να ξαναγράψει το εγχειρίδιο κρίσης των αναδυόμενων αγορών, αποκλείοντας δημοσίως τη χρήση των υψηλότερων επιτοκίων και την παρέμβαση του ΔΝΤ.

Η απλή σύγκριση και η αντίθεση θέτει ένα σημαντικό θέμα για τους επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές. Ενώ τα φτωχά οικονομικά στοιχεία, όπως η κακή ανάπτυξη και η εκτεταμένη εξάρτηση στο εξωτερικό χρέος, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο να αποκαλύψουν ευάλωτες περιοχές στις αναδυόμενες αγορές, καθώς παγκοσμίως οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες συσφίγγουν και το δολάριο ανατιμάται, αυτό που τώρα βλέπουμε είναι ένα συντριπτικό φαινόμενο, τεχνικό αλλά και ρευστότητας, που περιλαμβάνει υποχρεωτικές πωλήσεις και επαναλαμβανόμενα επεισόδια έλλειψης ρευστότητας.

Το μεγάλο ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, είτε εξετάζουν να διατηρήσουν, αυξήσουν ή μειώσουν την έκθεσή τους, είναι ο βαθμός στον οποίο η απαίσια τεχνική εικόνα και η ρευστότητα αυξάνουν τον πόνο για τις αναδυόμενες οικονομίες και τις τιμές ενεργητικού και εξ αυτού επιβαρύνουν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.

Μπορεί να δει κανείς ήδη αυτή τη δυνητική δυναμική να εξελίσσεται στην Αργεντινή, που αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές προεδρικές εκλογές την επόμενη χρονιά. Αυτή η βίαιη πτώση της ισοτιμίας επιδεινώνει το βάρος εξυπηρέτησης χρέους για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και δημιουργεί κίνδυνο για εκτεταμένη φυγή κεφαλαίων. Πιέζει επίσης τις εγχώριες τράπεζες, κάνοντας ακόμα πιο περίπλοκη την ήδη, για ιστορικούς λόγους, εύθραυστη σχέση εμπιστοσύνης με το ΔΝΤ.

Εν τω μεταξύ, κρίνοντας από τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), η νομισματική αναταραχή έχει ήδη μεταφραστεί σε μια εκτεταμένη αύξηση της υπονοούμενης πιθανότητας πτώχευσης. Ετσι, η έκδοση του 100ετούς ομολόγου της περασμένης χρονιάς σήμερα τελεί υπό διαπραγμάτευση σε τιμή κάτω των 70 σεντς ανά δολάριο.

Δεδομένης της βουτιάς στις τιμές ενεργητικού και τις ισοτιμίες, υπάρχει αυξανόμενο δέλεαρ για επενδύσεις στον τομέα -και ειδικά διαφοροποιημένα «carry trades» που μπορούν να εξασφαλίσουν 60% επιτόκια σε ονομαστικούς όρους στην Αργεντινή (ή περίπου 30% πραγματικά επιτόκια για εγχώριους επενδυτές), μαζί με την προοπτική ανάκαμψης του νομίσματος. Πράγματι μια μικρή αύξηση σε αυτή την έκθεση μπορεί να προσφέρει τούρμπο-τόνωση σε χαρτοφυλάκια τα οποία έχουν ήδη μεγάλες τοποθετήσεις σε επενδυτική βαθμίδα και υψηλής απόδοσης εταιρικά ομόλογα.

Εξετάζοντας αυτή τη στρατηγική, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να αναλάβουν σημαντικά ρίσκα διακυμάνσεων, που σχετίζονται με δύο παράγοντες.

Πρώτον, κάποιοι δείκτες υποδηλώνουν ότι μεγάλα ποσά από «crossover funds» (σ.σ. επενδύουν τόσο σε εισηγμένες όσο και σε μη εισηγμένες επιχειρήσεις) ίσως είναι παγιδευμένα σε αυτό που συνιστά τη λεγόμενη έκθεση στην «off-benchmark» Αργεντινή (και άλλες αναδυόμενες) και υπόκεινται σε μεγάλες απώλειες σε τιμές αγοράς (mark-to-market) και υψηλά «ρίσκα φήμης». Πιθανότατα θα εκμεταλλευτούν κάθε ευνοϊκή εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα στην αγορά και τις τιμές για να ξεφύγουν. Αυτό σημαίνει ότι τα όποια ράλι στις τιμές μπορεί να είναι βραχύβια και αρκετοί μακροπρόθεσμοι αγοραστές που επενδύουν με βάση τα θεμελιώδη μένουν στο περιθώριο μέχρι να καταλαγιάσει αυτό το φαινόμενο.

Δεύτερον, η καταθλιπτική απόδοση των τοπικών funds αναδυόμενων αγορών που επενδύουν σε νομίσματα (σύμφωνα με τη Morningstar, το μέσο fund καταγράφει πτώση 10% φέτος, με υψηλότερες απώλειες σε κάποια από τα μεγαλύτερα εξ αυτών), θα οδηγήσει πιθανότατα σε δομικές ζημίες σε αυτό το τμήμα της αγοράς. Οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν οι μη ευνοϊκές συνέπειες από εκροές «crossover» να ενισχυθούν από την έξοδο πιο αφοσιωμένων επενδυτών.

Αυτοί οι προβληματισμοί πιθανότατα ισχύουν σε μεγαλύτερο βαθμό στην Τουρκία, όπου τα θεμελιώδη είναι περισσότερο «θέμα». Υπονοεί επίσης ότι άλλες, λιγότερο ευάλωτες αναδυόμενες, όπως η Ινδονησία και το Μεξικό, δεν έχουν ξεμπλέξει ακόμα. Δεν θα είναι μεγάλη έκπληξη αν αντιμετωπίσουν τους επόμενους λίγους μήνες περισσότερα κύματα τεχνικής μετάδοσης και γενικευμένες πωλήσεις από επενδυτές που επίσης θα αποτελέσουν πρόκληση για τη ρευστότητα στις αγορές τους.

Τα καλά νέα με τις τεχνικές διαταραχές και αυτές της ρευστότητας στις αναδυόμενες είναι ότι, υπό τον όρο πως η γενική μόλυνση στα οικονομικά θεμελιώδη ελεγχθεί, τείνουν να ξεθωριάζουν. Προσφέρουν στους επενδυτές την ευκαιρία να αποκτήσουν έκθεση όχι μόνο για μεγάλες αποδόσεις αλλά και σε δομικά ισχυρότερα ονόματα που πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές.

Η χρονική στιγμή, όμως, είναι κρίσιμη και ειδικά για τους επενδυτές που δεν έχουν την πολυτέλεια να καλύψουν σημαντική μεταβλητότητα της αγοράς. Το σημερινό sell off, ενώ υπόκειται σε προσωρινά πισωγυρίσματα, δεν φαίνεται να έχει τελειώσει.

 

* Mohamed El-Erian είναι επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην Allianz και συγγραφέας του «The Only Game in Town».

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v