Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πιστωτική αποστράγγιση "χτυπά" τη Ρωσία

Η πτώση 49% του ρωσικού δείκτη RTS από τον Μάιο έως και σήμερα αναγκάζει τον Πρόεδρο της χώρας κ. Medvedev να παρέμβει φραστικά για να στηρίξει την αγορά. Το Κρεμλίνο αλλάζει στάση και η κεντρική τράπεζα "ρίχνει" $10 δισ.

  • Charles Clover, Catherine Belton & Rachel Morarjee
Η πιστωτική αποστράγγιση χτυπά τη Ρωσία
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Dmitry Medvedev προσπάθησε να στηρίξει την αγορά της χώρας, μετά και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να πραγματοποιήσει ένεση ρευστότητας 10 δισ. δολαρίων στο ταλαιπωρημένο ρωσικό τραπεζικό σύστημα.

Όμως, οι επενδυτές αγνόησαν την προσπάθειά του, με αποτέλεσμα ο ρωσικός δείκτης RTS να υποχωρήσει 4,4% στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

"Τελικώς αυτή η πορεία δεν είναι και τόσο δραματική", υποστήριξε ο κ. Medvedev σχετικά με την πτώση 49% του δείκτη RTS από το υψηλότερο επίπεδο που είχε αγγίξει τον Μάιο, πορεία η οποία έχει αφαιρέσει 750 δισ. δολάρια από την αξία της ρωσικής αγοράς.

"Εάν ληφθούν οι ορθές αποφάσεις, τότε η τάση θα αντιστραφεί", υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ρωσίας σε δηλώσεις του στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti. "Θα επιστρέψουμε στα επίπεδα όπου βρισκόμαστε στις αρχές του έτους. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να το πράξει".

Από την πλευρά του, ο κ. Kingsmill Bond, στρατηγικός αναλυτής της Troika Dialog στη Μόσχα, υποστηρίζει ότι για τις συνεχείς ρευστοποιήσεις ευθύνεται "το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στη Μόσχα. Πάντως, συνήθως, αυτό εμφανίζεται όταν η αγορά έχει πιάσει πάτο και ως εκ τούτου υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης".

Η πτώση αποδίδεται στην αντίστοιχη πορεία των τιμών εμπορευμάτων και φυσικά στις πολεμικές συγκρούσεις Ρωσίας - Γεωργίας. Παράλληλα, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανάλογη πιστωτική αποστράγγιση με εκείνη που ταλαιπωρεί εδώ και έναν χρόνο τις διεθνείς αγορές.

"Η αγορά δεν αντέδρασε στις δηλώσεις του κ. Medvedev. Ίσως θα έπρεπε να το πράξει". Αυτό υποστηρίζει ο κ. Roland Nash, επικεφαλής ερευνών στην επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital. Όπως τονίζει, οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου πιθανόν να σημαίνουν ότι προετοιμάζεται για λήψη μέτρων περισσότερο φιλικών προς τους επενδυτές. "Είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο επικοινωνεί με την επενδυτική κοινότητα".

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ένεση ρευστότητας που πραγματοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ήταν η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2007. "Αυτή η κίνηση σαφώς αποτελεί απόδειξη της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η ρευστότητα των τραπεζών, λόγω της αποχώρησης των επενδυτικών κεφαλαίων", σημειώνει ο κ. Yegor Fyodorov αναλυτής της Bank of Moscow, ενώ προβλέπει ότι "το εν λόγω ποσό θα αυξηθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου".

Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις του κ. Medvedev πιθανώς να υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η αποχώρηση των ξένων κεφαλαίων αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά και την πραγματική οικονομία.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v