Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Davos: Καπιταλισμός και «δίκαιη ανάπτυξη» στο επίκεντρο

Το ανθρώπινο πρόσωπο του καπιταλισμού και τα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Οι εκτιμήσεις για επιστροφή επενδυτικής εμπιστοσύνης. Η Fed, το tapering και οι... σαμπάνιες.

Davos: Καπιταλισμός και «δίκαιη ανάπτυξη» στο επίκεντρο

Μία ημέρα πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, οι Financial Times με ένα ενδιαφέρον video προβλέπουν τα μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις των οικονομικών ηγετών του πλανήτη.

Όπως εκτιμάται, το 2014 θα είναι η χρονιά όπου η FED θα πάρει πίσω τα χωρίς όρους μέτρα νομισματικής πολιτικής (tapering) και ίσως ανοίξει ο δρόμος προς την «κανονικότητα», προς μία κατάσταση δηλαδή στην οποία είναι πιθανό να υπάρξουν σκέψεις για επενδύσεις.

Φέτος, κατά τη γνώμη του συντάκτη των F.T., Lionel Barber, το κλίμα θα είναι συγκρατημένα θετικό σε αντίθεση με πέρσι, που ήταν συγκρατημένα αρνητικό. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η εμπιστοσύνη επιστρέφει και στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ και οπωσδήποτε σε κάποια μέρη στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στα σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν τους συνέδρους μίλησε για την αστάθεια σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή (Αίγυπτος, Συρία, Ιορδανία, Λίβανος) και εσχάτως η Τουρκία, αλλά και για την ενδεχόμενη προσπάθεια να εξεταστούν θέματα όχι απλώς ανάπτυξης, αλλά «δίκαιης ανάπτυξης», αυτής δηλαδή που λαμβάνει υπόψη της και τον μέσο άνθρωπο.

Έτσι στο Davos φέτος θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πίνουν σαμπάνια, αλλά θα υπάρχει και η έννοια του καπιταλισμού που νοιάζεται για τον πολύ κόσμο στις μεγάλες χώρες.

Εξάλλου, κατά τη γνώμη του συντάκτη των F.T., σημαντικό θέμα της φετινής διάσκεψης θα είναι και μια διαβούλευση γύρω από την πρόοδο της τεχνολογίας και της απώλειας θέσεων εργασίας εντός του πλαισίου του καπιταλισμού

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v