Ανακωχή μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και Marfin

Η Τράπεζα Κύπρου είναι και πάλι εκτεθειμένη στην πιθανότητα επιθετικής προσφοράς από τη Marfin Popular Bank, επισημαίνουν οι ”Financial Times” σε σημερινό δημοσίευμα για τη χθεσινή ”ανακωχή” μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και Marfin Popular Bank αλλά και τη διάθεση του ”πακέτου” 8,07% της Τράπεζας Κύπρου από την Πειραιώς στη Marfin Popular Bank.

της Kerin Hope και του Δημήτρη Κοντογιάννη στην Αθήνα

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Marfin Popular Bank κήρυξαν χθες ανακωχή στη μάχη για εξαγορά της μίας από την άλλη, βάζοντας τέλος σε δύο μηνών αναστάτωση στις τραπεζικές αγορές Ελλάδας και Κύπρου.

Οι δύο τράπεζες συμφώνησαν να μην ανανεώσουν τις εκατέρωθεν επιθετικές προσφορές τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ως εκ τούτου, η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε κάνει την πρώτη κίνηση, απέσυρε την προσφορά της για τη Marfin Popular Bank.

Αν και η συνέχιση της διαμάχης απειλούσε να πλήξει το κύρος και των δύο τραπεζών στα μάτια των ξένων θεσμικών επενδυτών, το timing της συμφωνίας εξέπληξε τις δύο αγορές.

Η Πειραιώς συμφώνησε επίσης να πουλήσει στη Marfin Popular Bank το μερίδιό της ύψους 8,1% στην Τράπεζα Κύπρου, έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ανοίγει ο δρόμος της διαπραγμάτευσης με τη Marfin για την πώληση του μικρού δικτύου λιανικής τραπεζικής του κυπριακού ομίλου στην Αγγλία.

Ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε ότι η πώληση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου θα απελευθερώσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση μελλοντικής ανάπτυξης και οδηγεί σε κεφαλαιακά κέρδη ύψους 170 εκατ. ευρώ.

”Η συμφωνία αποκαθιστά τις φιλικές επιχειρηματικές σχέσεις με τη Marfin Popular Bank και αποφεύγονται τριβές που θα ήταν ενδεχομένως επιζήμιες και για τις δύο”.

Το deal έλαβε χώρα μετά την κατάρρευση των αμοιβαίων διαπραγματεύσεων εξαγοράς μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας Κύπρου κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με πηγή των ”Financial Times”, οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν λόγω των προτεινόμενων σχέσεων ανταλλαγής μετοχών αλλά και της μοιρασιάς των υψηλόβαθμων διοικητικών θέσεων.

Ως αποτέλεσμα, η Τράπεζα Κύπρου είναι και πάλι εκτεθειμένη στην πιθανότητα επιθετικής προσφοράς από τη Marfin Popular Bank, η οποία είχε καταθέσει προσφορές σε μετοχές τόσο για την Τράπεζα Κύπρου όσο και για την Τράπεζα Πειραιώς τον Ιανουάριο.

Οι μέτοχοι της Marfin Financial Group, θυγατρικής της ΜΡΒ, αναμένεται να εγκρίνουν αύξηση κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ εντός του μήνα. Η τράπεζα παραιτήθηκε του δικαιώματός της για συμμετοχή, αλλά το Dubai Financial, ο κρατικός επενδυτικός όμιλος του Ντουμπάι και μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με μερίδιο 17,7%, αναμένεται να συμμετάσχει.

”Η Marfin Popular έχει μια καλή ευκαιρία να αποκτήσει τον έλεγχο της Τράπεζας Κύπρου, αν και κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι εύκολο”, επισημαίνει ένας διαχειριστής hedge fund από το Λονδίνο. ”Η Marfin έχει έναν μεγαλομέτοχο με μεγάλο πορτοφόλι και αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο