Ολη η χρονιά σε μια λέξη: Oxi

To δημοψήφισμα ήταν η στιγμή της κάθαρσης στην τραγωδία της ελληνικής κρίσης. H «kolotoumba» του Αλέξη Τσίπρα και το κρίσιμο διήμερο που απέτρεψε το Grexit. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου και πώς το oxi μετατράπηκε σε nai.

  • του Peter Spiegel
Ολη η χρονιά σε μια λέξη: Oxi

«Oxi»

Η άρνηση στα ελληνικά. Στο δημοψήφισμα του Ιουλίου για την πρόταση διάσωσης της Ε.Ε., οι Έλληνες ψηφοφόροι επέλεξαν το «oxi» έναντι του «nai», με διαφορά 61-39%.

Αν όλες οι ελληνικές τραγωδίες έχουν μια κάθαρση, τότε το δημοψήφισμα για τους όρους μιας τρίτης διάσωσης ήταν σίγουρα η στιγμή αυτή για την πενταετή ελληνική κρίση χρέους. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν το «oxi» και απέρριψαν την πρόταση διάσωσης της Ε.Ε.

Αμέσως μετά χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, σε μια προσπάθεια κάθαρσης από τα συσσωρευμένα αισθήματα ταπείνωσης, απογοήτευσης και θυμού.

Αλλά οι Βρυξέλλες είδαν το «Μεγάλο Όχι», όπως το αποκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ως μια απόρριψη του ευρώ. Και με μόλις δύο εβδομάδες να απομένουν πριν από τη λήξη ομολόγου 3,5 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μια χρεοκοπία που σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε Grexit, φαινόταν πως οι ημέρες της χώρας στην ευρωζώνη ήταν μετρημένες.

Αυτό που ακολούθησε μια εβδομάδα αργότερα ήταν μία από τις μεγαλύτερες μεταστροφές -ή «kolotoumba»- της κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε να αποδεχτεί μια διάσωση 86 δισ. ευρώ μετά από μια διαπραγμάτευση που κράτησε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο. Αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε πιο σκληρούς όρους από αυτούς που απέρριψε στο δημοψήφισμα.

Στο τέλος, το oxi μπορεί να μην προσέφερε τίποτα παραπάνω από μια κάθαρση. Δεν είχε αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις, πέρα από το ότι απογοήτευσε τους συμμάχους του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, που ένιωσαν προδομένοι από την απόφασή του να προκηρύξει δημοψήφισμα και να κάνει καμπάνια υπέρ του oxi.

Αλλά όταν γραφτεί η ιστορία της κρίσης, το oxi της Ελλάδας μπορεί να σηματοδοτεί τη στιγμή που η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού του Grexit.

Η απόφαση του κ. Τσίπρα να αλλάξει κατεύθυνση έχει τη στήριξη των ψηφοφόρων, οι οποίοι επανεξέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο. Για την ώρα, οι Έλληνες ψηφοφόροι λένε nai.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v