Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η δυναμική επιστροφή των μετοχών ανάπτυξης

Οι μετοχές ανάπτυξης, ήτοι αυτές που ”ανήκουν” σε εταιρίες των οποίων η κερδοφορία ακολουθεί πολύ καλή πορεία, μοιάζουν να επιστρέφουν στο επενδυτικό προσκήνιο. Άλλωστε ο δείκτης MSCI World Growth έχει σημειώσει άνοδο 14% από τις αρχές του έτους, ενώ ο αντίστοιχος ”αξίας” μόλις 6,5% στο ίδιο διάστημα.

του John Authers, Investment Editor

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Για επτά χρόνια οι επενδυτές που επέλεγαν μετοχές ”αξίας” –δηλαδή οι διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι αγόραζαν μετοχές που εμφανίζονταν φθηνές σε σύγκριση με την πραγματική τους αξία– ήταν ο κανόνας στην αγορά.

Αντίθετα, οι επενδυτές που επέλεγαν μετοχές ”ανάπτυξης”, δηλαδή αυτές που ανήκουν σε εταιρίες με ταχύτατη ενίσχυση κερδών, μάλλον ήταν η εξαίρεση. Όχι μόνο αποτελούσαν την εξαίρεση, αλλά φαίνονταν να βρίσκονται στη λάθος πλευρά της αγοράς.

Οι επιθετικές επενδύσεις σε μετοχές ανάπτυξης είχαν βγάλει κακό όνομα στην αγορά κατά τη διάρκεια της bull market στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Θα μπορούσες να έχεις κερδίσει πολλά χρήματα με επένδυση σε μετοχές ανάπτυξης, αρκεί να αποχωρούσες τη σωστή στιγμή. Κανένας επενδυτής όμως δεν το έπραξε.

Φέτος, οι μετοχές ανάπτυξης κατορθώνουν, πλέον, να ξεπεράσουν σε απόδοση της αντίστοιχες αξίας. Ο δείκτης MSCI World Growth έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 14% από τις αρχές του έτους, ενώ ο αντίστοιχος ανάπτυξης (MSCI World Value) έχει ενισχυθεί 6,5%, βάσει στοιχείων της Rimes Online Data.

Επιπρόσθετα, οι μετοχές ανάπτυξης έχουν ενισχυθεί κατά 11% από τον Αύγουστο έως και σήμερα. Μετοχές ανάπτυξης και μετοχές αξίας ακολουθούν συγκεκριμένους κύκλους. Ως εκ τούτου, σε περιόδους που οι μετοχές ανάπτυξης ακολουθούν πολύ καλή πορεία, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί ο καλύτερος τρόπος επένδυσης σε αυτές.

Κανένας δεν είναι καλύτερος στην παροχή συμβουλών για τον τρόπο επένδυσης σε μετοχές ανάπτυξης από τον κ. Louis Navellier, ο οποίος είναι ένας από τους ελάχιστους επενδυτές που δεν έχουν εγκαταλείψει τον συγκεκριμένο τομέα επενδύσεων εδώ και 27 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Navellier, μία μετοχή ανάπτυξης θα πρέπει να καλύπτει οκτώ βασικά θεμελιώδη δεδομένα. Το πρώτο αφορά στις προσδοκίες της Wall Street από τη συγκεκριμένη εταιρία: εάν υπάρξει αναβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας και εάν τα κέρδη που τελικά ανακοινώνονται είναι ακόμη καλύτερα, τότε σίγουρα η εν λόγω εταιρία ακολουθεί πολύ καλή στρατηγική.

Ακολουθεί μία σειρά από λειτουργικούς παράγοντες που θα πρέπει να εξεταστούν. Ο κ. Navellier εξετάζει την πορεία του ρυθμού αύξησης πωλήσεων, φροντίζοντας να διαπιστώσει ότι δεν είναι αποτέλεσμα μείωσης τιμών, αλλά πραγματική ενίσχυση των περιθωρίων λειτουργικού κέρδους.

Βάσει των παραπάνω κριτηρίων, κάθε εταιρία του κλάδου dot.com απορρίπτεται από το χαρτοφυλάκιό μας.

Εξετάζει ακόμη την αύξηση κερδών, τον ρυθμό αύξησης κερδών αλλά και το RοE (Return οn Equity).

Δεδομένων αυτών των κριτηρίων, από το χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να αποκλειστεί κάθε εταιρία που μόλις έχει εισαχθεί στην αγορά, ενώ αντίθετα θα πρέπει να περιληφθεί κάθε μικρή εταιρία η οποία είναι αρκετό χρονικό διάστημα εισηγμένη, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει μεγάλο όνομα. Ένα ακόμη βασικό κριτήριο είναι να γνωρίζεις πολύ καλά τον χρόνο αποχώρησής σου από την αγορά.

Μπορούν όλα τα παραπάνω να εγγυηθούν ότι θα γίνουμε πλούσιοι από τις επενδύσεις μας; Όχι απαραίτητα. Όμως ως ένας πολύ καλά ενημερωμένος επενδυτής, ο κ. Navellier υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εμπιστεύονται τους ψυχρούς αριθμούς και όχι το συναίσθημα ή το ένστικτο.

Μία πολύ καλή τακτική προκειμένου να εκμεταλλευτεί κάποιος στο έπακρο την πορεία της αγοράς και να κερδίσει τα μέγιστα μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, που οδήγησε σε χαλάρωση του κόστους δανεισμού, είναι η εξής: παραμείνετε πιστοί σε μετοχές που τα θεμελιώδη μεγέθη τους, όντως, αναπτύσσονται και να είστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να πουλήσετε στην πρώτη ένδειξη ότι οι τάσεις αλλάζουν.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v