Παγκόσμιο ντόμινο χτυπά τις αποδόσεις των ομολόγων

Χρέος αξίας άνω των 10 τρισ. δολαρίων με αρνητικά επιτόκια. Οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων πέφτουν παράλληλα με εκείνες των εταιρικών, σημάδι ότι υπάρχουν βαθύτερες αιτίες. Η αβεβαιότητα ενόψει Fed και βρετανικού δημοψηφίσματος.

  • των Joe Rennison και Leo Lewis
Παγκόσμιο ντόμινο χτυπά τις αποδόσεις των ομολόγων

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων χτύπησαν νέα αρνητικά ρεκόρ σε Τόκιο και Φρανκφούρτη καθώς το παγκόσμιο ράλι αξιών σταθερού εισοδήματος συνεχίζεται.

Στην αρχή της ημέρας η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,020%, έπειτα από πτώση 1,1 μονάδας βάσης. Η απόδοση των βρετανικών 10ετών υποχώρησε μια μονάδα βάσης στο 1,23%, κινούμενα προς το χαμηλό ρεκόρ της Πέμπτης (1,222%). Νωρίτερα, τα 15ετή ιαπωνικά κυβερνητικά ομόλογα βρέθηκαν κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά.

Οι αυξανόμενοι φόβοι για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και οι περιορισμένες προσδοκίες για μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αυτό τον μήνα έχουν στείλει τις αποδόσεις χαμηλότερα σε όλο τον κόσμο και -με τους επενδυτές να διαμαρτύρονται για το χρέος μεγαλύτερης διάρκειας- έχουν «ισιώσει» ακόμη περισσότερο την καμπύλη αποδόσεων.

Το ράλι στα ομόλογα έχει ωθήσει σε αρνητικό έδαφος κυβερνητικό χρέος αξίας άνω των 10 τρισ. δολαρίων, με τους εταιρικούς δανειολήπτες να αρχίζουν πλέον να μπαίνουν στο «club» των αρνητικών αποδόσεων.

Τα αμερικανικά ομόλογα που έχουν σχετικά καλύτερες επιδόσεις -στο 1,69% ο 10ετής τίτλος και στο 2,48% ο 30ετής- επέστρεψαν σε επίπεδα που είδαμε για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια της αναταραχής στην αγορά.

Η φθίνουσα πορεία ξεκίνησε στην Ευρώπη την Πέμπτη, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγορών εταιρικών ομολόγων.

Οι αποδόσεις του γερμανικού και του βρετανικού 10ετούς χρέους άγγιξαν τα νέα χαμηλά τριών μονάδων βάσης και 1,24% αντίστοιχα.

Η Ιαπωνία πήρε τη σκυτάλη στην Ασία, με το 10ετές JGB να πέφτει στο ιστορικό χαμηλό του -0,159%. Οι αποδόσεις του 5ετούς και του 7ετούς κυβερνητικού ομολόγου επίσης άγγιξαν ιστορικά χαμηλά.

Πέραν της νευρικότητας παγκοσμίως, οι αναλυτές τόνισαν πως οι τιμές -οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα των αποδόσεων- των ιαπωνικών ομολόγων αυξάνονται εξαιτίας των απογοητευτικών δεδομένων για την εγχώρια οικονομία και της εικασίας πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξετάζει πλέον βαθύτερες περικοπές στα επιτόκια.

Οι βασικές παραγγελίες μηχανικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία, ένα σημαντικό μέτρο αναφοράς για τη βιομηχανική δραστηριότητα- υποχώρησε τον Απρίλιο κατά 11% σε μηνιαία βάση. Η πτώση ήταν μακράν χειρότερη απ' ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι, κάτι που ενισχύει τους φόβους πως οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να αναθερμάνει την οικονομία δεν έχουν αποτελέσματα.

Τόσο η ΕΚΤ, όσο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν ωθήσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να κατρακυλούν και οι επενδυτές να αναζητούν διαθέσιμες εναλλακτικές στα αμερικανικά ομόλογα.

Ξένοι επενδυτές βιάστηκαν να αποκτήσουν το 23,4% από τις δημοπρασίες των αμερικανικών ομολόγων τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011 και μετά, σύμφωνα με υπόμνημα της TD Securities.

«Οι εναλλακτικές για αποδόσεις είναι λίγες και ο κόσμος εξακολουθεί να έρχεται για να αγοράσει ομόλογα», εξήγησε ο Thomas Pluta, συνεπικεφαλής για τα επιτόκια παγκοσμίως στην JPMorgan.

Συνήθως, μια πτώση στις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων έρχεται όταν αυξάνονται οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων, επισημαίνει ο Michael Cloherty, στρατηγικός αναλυτής στα επιτόκια στη Royal Bank of Canada.

Ωστόσο, οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων πέφτουν το τελευταίο διάστημα παράλληλα με εκείνες των κυβερνητικών.

«Αυτό που πραγματικά μας δείχνει είναι ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η αναζήτηση απόδοσης», παρατήρησε. «Για να βρεις αυτή την απόδοση, θα πρέπει να πάρεις ρίσκα είτε στη διάρκεια, είτε στην πίστωση, επομένως ο κόσμος μετατοπίζεται σε κυβερνητικά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αγορές δείχνουν πως οι επενδυτές δεν αναμένουν η Fed να αυξήσει τα επιτόκια στη συνάντησή της την επόμενη εβδομάδα, εξαιτίας των αδύναμων στοιχείων για τη μισθοδοσία την προηγούμενη Παρασκευή. Αυτό έχει πυροδοτήσει τη ζήτηση για τα ήδη υπάρχοντα κρατικά χρεόγραφα.

Ο όγκος των συναλλαγών για ομόλογα οποιασδήποτε διάρκειας αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα από τους primary dealers, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Fed της Νέας Υόρκης την Πέμπτη.

Επιπλέον, ισχυρή ζήτηση από άλλους σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα και στις δημοπρασίες 10ετούς και 30ετούς χρέους.

«Πιστεύουμε πως η Fed δεν θα το συζητήσει την επόμενη εβδομάδα», εκτίμησε ο κ. Pluta. «Θα είναι ένα μη-γεγονός και μετά θα έχουμε το Brexit. Περιβάλλει μεγάλη αβεβαιότητα το δημοψήφισμα και νομίζω ότι η πιο χαλαρή στάση είναι οι λίγο χαμηλότερες αποδόσεις».

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v