Ο βρετανικός ΦΠΑ προ των Χριστουγέννων

Οι Βρετανοί λιανέμποροι «καταριούνται» την μείωση του ΦΠΑ, θεωρώντας την λογιστικό εφιάλτη στην πιο δύσκολη εποχή του έτους. Θα γκρίνιαζαν λιγότερο, αν ήλπιζαν ότι θα τους βοηθήσει να κάνουν καλύτερα Χριστούγεννα.

  • Lex
Ο βρετανικός ΦΠΑ προ των Χριστουγέννων
Οι άνθρωποι του εμπορικού κόσμου της Βρετανίας, καταριούνται την μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, αφού πιστεύουν ότι απλώς τους φορτώνει έναν λογιστικό εφιάλτη στην πιο δύσκολη εποχή του έτους. Είναι βέβαιο ότι θα γκρίνιαζαν λιγότερο, αν πίστευαν ότι η μείωση θα τους βοηθήσει να κάνουν καλύτερα Χριστούγεννα –αλλά είναι βέβαιο ότι αυτό δεν θα γίνει.

Οι έμποροι έχουν ήδη επιδοθεί στις πιο μεγάλες προ-χριστουγεννιάτικες εκπτώσεις πολλών ετών. Με την Marks and Spencer να εφαρμόζει ήδη ημέρες «20% φθηνότερα» και την Debenhams και άλλους να κάνουν ανάλογες εκστρατείες, η μείωση του ΦΠΑ - που αντιστοιχεί στο 2,1% των τιμών πωλήσεων λιανικής - μάλλον θα χαθεί μέσα στην γενικότερη φασαρία.

Ακόμη κι όταν τελειώσει η εορταστική μανία των προσφορών, οι ιδιαίτερα χρεωμένοι καταναλωτές της Βρετανίας το 2009 πιθανότατα θα ανακαλύψουν ότι η ανάγκη αποταμίευσης είναι μεγαλύτερη από τον πειρασμό να ξοδέψουν την όποια φορολογική μείωση.

Η κυβέρνηση επέλεξε προφανώς μείωση του ΦΠΑ παρά μείωση φόρων εισοδήματος, γιατί μπορεί να εφαρμοστεί ταχύτερα. Επιπλέον, υπάρχει η θεωρία ότι οι περικοπές στους φόρους πωλήσεων, που αφήνουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες των καταναλωτών, είναι πιο πιθανό να ξοδευτούν παρά να αποταμιευτούν, σε σχέση με τις μειώσεις στον φόρο εισοδήματος. Η πραγματικότητα ίσως είναι διαφορετική.

Οι υποχρεώσεις των βρετανικών νοικοκυριών, στο 176% του διαθέσιμου εισοδήματος, βρίσκονται σε ιστορικό ρεκόρ. Ο συντελεστής αποταμίευσης, δηλαδή το ποσοστό του εισοδήματος που πηγαίνει σε αποταμίευση, κινείται κοντά στο μηδέν –στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη της δεκαετίας του 1950- αλλά κατά κανόνα ανεβαίνει σε δύσκολες εποχές. Πήγε από 3,3% το 1998 σε 12,1% το 1991 και, όπως σημειώνει η Credit Suisse, στις σκανδιναβικές χώρες παρατηρήθηκαν παρόμοια φαινόμενα στις τραπεζικές κρίσεις του 1990. Η διαθεσιμότητα καταναλωτικών δανείων, εν τω μεταξύ, έχει μειωθεί δραματικά.

Το γεγονός ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν ετικέτες ή να ξανατυπωθούν κατάλογοι εξαιτίας της μείωσης του ΦΠΑ, σημαίνει αυξημένο προ-εορταστικό κόστος για το λιανεμπόριο. Τα μεγάλα λιανοπούλια έχουν δεσμευθεί να "περάσουν" αυτό το κόστος. Τα μικρά καταστήματα, που είναι λιγότερο εκτεθειμένα στην πίεση του ανταγωνισμού και το «μικροσκόπιο» των media, ίσως απορροφήσουν το κόστος και βάλουν στην τσέπη αντ’αυτού το κέρδος από την μείωση του ΦΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η ευχή «Καλά Χριστούγεννα» θα είναι υπερβολικά αισιόδοξη για την βρετανική (και όχι μόνο) εμπορική αγορά φέτος.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο