Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και πληθωρισμός

Αν και η τιμή του πετρελαίου παραμένει στο μισό από το ζενίθ του περασμένου έτους, η άνοδος δείχνει πολύ εντυπωσιακή και θα επηρεάσει τις προσδοκίες πληθωρισμού traders και κεντρικών τραπεζιτών.

  • John Authers
Πετρέλαιο και πληθωρισμός
Η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου ξεπέρασε τα 70 δολάρια για μία φορά. Μολονότι ο "μαύρος χρυσός" παραμένει στη μισή τιμή του σε σχέση με πέρυσι, η ανάκαμψη δείχνει εντυπωσιακή και θα επηρεάσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό των traders και των κεντρικών τραπεζιτών.

Οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για το πετρέλαιο είναι στενά συνδεδεμένες με την τιμή του. Όταν το πετρέλαιο έφτασε σε αιχμή τον Ιούλιο, τα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό αμερικανικά ομόλογα αποτιμούνταν με πληθωρισμό 2,76% κατά μέσο όρο την επόμενη διετία.
 
Μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν το πετρέλαιο έπιασε πάτο, η αγορά ομολόγων περίμενε αποπληθωρισμό για τα επόμενα δύο χρόνια κατά μέσο όρο 6,95% τον χρόνο.

Δεν είναι σύμπτωση ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό επέστρεψαν σε θετικά επίπεδα για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς το πετρέλαιο έφτανε στα 70 δολάρια.

Ο κ. Ian Harnett της Absolute Strategy Research στο Λονδίνο υποστηρίζει ότι η επίδραση της χαμηλής βάσης τιμής του πετρελαίου μπορεί να είναι τόσο ισχυρή που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να φτάσει στο 4% φέτος, αν το πετρέλαιο παραμείνει απλώς εκεί που είναι.

Αυτό με τη σειρά του τροφοδοτεί την κεντρική διαμάχη ανάμεσα στους "ταύρους" και τις "αρκούδες": ποια θα είναι η στρατηγική εξόδου των κεντρικών τραπεζιτών;

Οι "αρκούδες", που κατά ειρωνικό τρόπο πιστεύουν ότι η οικονομία είναι αρκετά εύρωστη, πιστεύουν ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα υποχρεώσει τη Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια έως το τέλος του έτους. Οι τιμές των εμπορευμάτων είναι το βασικό τους παράδειγμα.

Οι "ταύροι" είναι βέβαιοι ότι υπάρχει ακόμη πολύ λάσκα στην παγκόσμια οικονομία και ο αποπληθωρισμός αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο, άρα και τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά, βοηθώντας τα εμπορεύματα και τις μετοχές.

Τα μεγέθη για τον πληθωρισμό από την Ιαπωνία και την Κίνα ενισχύουν την άποψή τους. Οι τιμές στην Ιαπωνία μειώθηκαν 5,4% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα -με τον χειρότερο αποπληθωρισμό όλης της διάρκειας της "χαμένης δεκαετίας" του ’90, ενώ οι τιμές παραγωγής στην Κίνα υποχώρησαν με αποπληθωρισμό 7,2%.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v