”Βγαίνουν τα μαχαίρια” στο κυνήγι ψήφων των Άγγλων

Οι καμπάνιες για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου έχουν ξεκινήσει στην Αγγλία και οι πρώτες μέρες τους καταδεικνύουν, ότι το προεκλογικό σκηνικό θα εξελιχθεί σε μια ”άγρια κόντρα” μεταξύ των Εργατικών, των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών.

του James Blitz

Οι καμπάνιες για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου έχουν ξεκινήσει στην Αγγλία και οι πρώτες μέρες τους καταδεικνύουν, ότι το προεκλογικό σκηνικό θα εξελιχθεί σε μια ”άγρια κόντρα” μεταξύ των Εργατικών, των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών.

Καθώς απομένουν 30 μέρες για την ”Σούπερ Πέμπτη”, όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται η εκλογική αναμέτρηση, οι Εργατικοί έχουν ήδη επιδοθεί σε ένα μπαράζ αρνητικής διαφήμισης του ηγέτη των Συντηρητικών, Michael Howard – μια κίνηση που καταδεικνύει την απελπισία των δυο βασικών αντίπαλων κομμάτων να κερδίσουν τη μάχη της 10ης Ιουνίου.

Οι Εργατικοί απέδειξαν πόσο αποφασισμένοι είναι, να ”χτυπήσουν” τον κ. Howard, δημοσιεύοντας τη Δευτέρα σε πολλές εφημερίδες, ένα ολοσέλιδο κοροϊδευτικό βιογραφικό σημείωμα του επικεφαλής των Συντηρητικών, υπενθυμίζοντας την πρότασή του για θέσπιση κεφαλικού φόρου (σ.τ.μ. ατομική φορολόγηση χωρίς περαιτέρω κριτήρια) και κατηγορώντας τον για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες.

Το βράδυ της Δευτέρας, σε κομματική πολιτική εκπομπή, οι Εργατικοί συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο, προσδίδοντας στον κ. Howard τον χαρακτηρισμό του επικίνδυνου. Οι φωτογραφίες του Συντηρητικού ηγέτη είχαν ως ηχητική υπόκρουση, ένα τραγούδι του μουσικού συγκροτήματος Simply Red, που προειδοποιούσε τους ψηφοφόρους: ”Εάν δεν με ξέρεις μέχρι τώρα, δεν θα με μάθεις ποτέ, ποτέ, ποτέ”.

Ο κ. Tony Blair, στο πλαίσιο της έναρξης της ευρωπαϊκής καμπάνιας των Εργατικών, υπερασπίστηκε την αρνητική διαφήμιση, επιμένοντας πως το κόμμα του ”δικαιούται” να επικεντρώνεται στο παρελθόν του επικεφαλής των Συντηρητικών.

Ωστόσο, ανεξαρτήτως λάθους και σωστού, η οξύτητα των επιθέσεων προς τον κ. Howard αναδεικνύει το φορτισμένο κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει καθώς οδεύουμε προς την αναμέτρηση.

Αυτή, άλλωστε, θα είναι και η τελευταία μεγάλη δοκιμασία των προθέσεων ψήφου της κοινής γνώμης, πριν τις γενικές εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν του χρόνου – οπότε είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται.

Για τους Εργατικούς, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο μπορούν να κινητοποιήσουν τη βάση των ψηφοφόρων τους, να τους ψηφίσουν μετά τις δυσκολίες και τις διαμάχες που αντιμετώπισε ο κ. Blair καθ’ όλη τη διάρκεια του παρελθόντος έτους.

Για τους Συντηρητικούς, η Σούπερ Πέμπτη θα παράσχει την πρώτη μεγάλη ένδειξη για το κατά πόσο ο κ. Howard – ο οποίος διορίσθηκε τον περασμένο Νοέμβριο – έχει προσδώσει στο κόμμα του εκλογικές ελπίδες.

Για τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς, η πρόκληση είναι να δείξουν πως η αντίθετη στάση του κόμματός τους, στο ζήτημα των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, έχει αγγίξει κάποιες ευαίσθητες χορδές του εκλογικού σώματος, ξεπερνώντας έτσι τις αμφιβολίες των ψηφοφόρων για την ασταθή ηγεσία του Charles Kennedy.

Η προεκλογική στρατηγική των Εργατικών είναι, να επικεντρωθούν σε εθνικό και όχι σε τοπικό επίπεδο, θεωρώντας πως το ”ισχυρό χαρτί” τους, τόσο για την εφετινή εκλογική αναμέτρηση, όσο και για τις εθνικές εκλογές, είναι η οικονομική ανάπτυξη.

Για τους Συντηρητικούς, η βασική πρόκληση των επόμενων εβδομάδων είναι να βρουν ένα νέο δυνατό θέμα προεκλογικής εκστρατείας. Η ξαφνική απόφαση του κ. Blair να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αφαίρεσε το κεντρικό σύνθημα, ”δώστε μας δημοψήφισμα”, του κ. Howard.

Οι Συντηρητικοί, οι οποίοι δεν έχουν ισχυρή παρουσία στις μεγάλες πόλεις, οφείλουν να αποδείξουν στην τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση, πως είναι ένα κόμμα εθνικής δυναμικής.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί επικεντρώνονται στην συλλογή των μερισμάτων από την αντίθετη στάση που τήρησαν στον πόλεμο του Ιράκ. Οι τελευταίες τοπικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν πριν από ένα χρόνο, αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου.

Ωστόσο, έκτοτε, έχει μεσολαβήσει η έκθεση Hutton, η αποτυχία εξεύρεσης όπλων μαζικής καταστροφής και η κρίση των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ. ”Οπότε, αυτές οι εκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία του κοινού να δείξει την αποστροφή του για το Ιράκ”, δηλώνει ο Lord Rennard, διευθυντής εκλογική στρατηγικής του κόμματος.

Μπορεί η Σούπερ Πέμπτη να ταρακουνήσει την κυβέρνηση Blair; Μόνο ένα αποτέλεσμα μπορεί να το κάνει: μια ενδεχόμενη εκλογική αποτυχία του Ken Livingstone, του αντιφατικού υποψήφιου δήμαρχου του Λονδίνου με τους Εργατικούς.

Ο Lord Rennard εκτιμά πως αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ο υποψήφιος με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Simon Hughes, καθιερωθεί ως κύριος αντίπαλος του κ. Livingstone.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο