Η Enron επιστρέφει;

Η Enron, η πρώην ενεργειακή εταιρία βρίσκεται στα πρόθυρα της επιστροφής της από της χρεοκοπία, έχοντας το 1/6 των περιουσιακών στοιχείων που φαινόταν να διαθέτει στο ζενίθ της δραστηριότητάς της.

της Jenny Wiggins στη Νέα Υόρκη

Η Enron, η πρώην ενεργειακή εταιρία βρίσκεται στα πρόθυρα της επιστροφής της από τη χρεοκοπία, διαθέτοντας το 1/6 των περιουσιακών στοιχείων που φαινόταν να είχε στο ζενίθ της δραστηριότητάς της.

Ένα αμερικανικό δικαστήριο χρεοκοπημένων εταιριών αποφασίζει σήμερα για το εάν θα εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας και για την υπαγωγή της στο άρθρο 11. Εάν εγκριθεί ο σχεδιασμός και εκπληρωθούν οι δικαστικές απαιτήσεις, οι δικηγόροι αναφέρουν πως η Enron θα μπορούσε να αναδυθεί από το καθεστώς της χρεοκοπίας, μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η πραγματική πρόκληση για την ομάδα ανασυγκρότησης της Enron, της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρίας του κόσμου, πριν καταρρεύσει λόγω οικονομικών σκανδάλων το 2001, ήταν να βρει χρήματα για να αποπληρώσει χιλιάδες πιστωτές.

Η Enron έχει πλέον περιουσιακά στοιχεία αξίας 11 δισ. δολ. από εκτιμήσεις για στοιχεία αξίας 65 δισ. δολ. το 2000. Ωστόσο, αντιμετωπίζει εκκρεμείς απαιτήσεις ύψους 134 δισ. δολ. και παραμένει αβέβαιο ακόμη το, αν θα ξεπεράσουν τελικά οι απαιτήσεις τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας.

Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας απαρτίζονται από τρεις επιχειρήσεις που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους, αξίας 3,7 δισ. δολ., την Portland General Electric, την CrossCountry Energy και την Prisma Energy. Ακόμη, η εταιρία διαθέτει ρευστό ύψους 7,4 δισ. δολ. από κερδισμένες δικαστικές υποθέσεις και εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Η Enron έχει προβεί σε προκαταρκτικές συμφωνίες για πώληση της Portland General στην Οregon Electric έναντι 2,3 δισ. δολ. και την CrossCountry στην NuCostal έναντι 2,2 δισ. δολ. Σχεδιάζει να μοιράσει τα έσοδα που θα αποκομίσει στους πιστωτές της.

Θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα συνεχίσει να υφίσταται εταιρία ονόματι Enron. Επίσης, η εταιρία προσπαθεί να αποκομίσει επιπλέον 18,6 δισ. δολ. από εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Οι περισσότεροι από τους πιστωτές της Enron έχουν δεχτεί το εν λόγω σχέδιο αναδιάρθρωσης, αλλά απαιτείται ακόμη δικαστική έγκριση. Οι ανασφάλιστοι πιστωτές έχουν λαμβάνειν μεταξύ 5 και 90 σεντς στο δολάριο, σύμφωνα με τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει την υπόθεση της Enron.

Ta 3/4 των ανασφάλιστων απαιτήσεων προέρχονται από την Enron Corp., την Enron North America και την Enron Power Marketing. Οι μέτοχοι της Enron λογικά δεν θα καταφέρουν να ανακτήσουν κάποια από τα χρήματα που απώλεσαν, εκτός της απίθανης περίπτωσης που τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας ξεπεράσουν τις απαιτήσεις.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο