Οι ισπανικές τράπεζες έσπασαν τα κοντέρ της ΕΚΤ

Οι ισπανικές τράπεζες δανείστηκαν 85,6 δισ. από την ΕΚΤ τον τελευταίο μήνα. Ποσό διπλάσιο από εκείνο που χρεώθηκαν πριν από την κατάρρευση της Lehman και 16,5% του συνόλου των δανείων που έχουν δοθεί.

  • David Oakley και Ralph Atkins
Οι ισπανικές τράπεζες έσπασαν τα κοντέρ της ΕΚΤ
Οι ισπανικές τράπεζες δανείζονται ποσά-ρεκόρ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι της χώρας δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Οι ισπανικές τράπεζες δανείστηκαν 85,6 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ τον τελευταίο μήνα. Είναι διπλάσιο από το ποσό που τους πιστώθηκε πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 και το 16,5% των καθαρών δανείων που διέθεσε στην ευρωζώνη η ΕΚΤ.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό από δημιουργίας της ευρωζώνης το 1999 και είναι δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο από τα έκτακτα κεφάλαια που διαθέτει ο θεματοφύλακας του ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση της Royal Bank of Scotland και της Evolution. Οι ισπανικές τράπεζες αναλογούν στο 11% του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης.

Η αύξηση στον δανεισμό από τα 74,6 δισ. ευρώ του Απριλίου ή 14,4% της καθαρής ρευστότητας που διοχέτευσε η ΕΚΤ στο σύστημα αποτελεί περαιτέρω απόδειξη των έντονων πιέσεων που υπάρχουν στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα.

Κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι οι δυσκολίες αυξάνουν την πιθανότητα να χρειαστεί η Ισπανία να προσφύγει στη χρήση των έκτακτων πιστώσεων του νεοσύστατου ταμείου σταθερότητας ύψους 440 δισ. ευρώ.

Πάντως, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, ενώ τα ισπανικά ομόλογα σταθεροποιήθηκαν, καθώς η κυβέρνηση κατόρθωσε να αντλήσει 5,2 δισ. ευρώ από δημοπρασίες βραχυπρόθεσμων εκδόσεων, αν και υποχρεώθηκε να πληρώσει τσουχτερά επιτόκια για να προσελκύσει ενδιαφέρον.

Οι μεγάλες κινήσεις στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης έγιναν και πάλι στην Ελλάδα, όπου τα yields στα 10ετή ομόλογα αυξήθηκαν 74 μονάδες βάσης στο 9,06% εξαιτίας της υποβάθμισης του πιστοληπτικού status της χώρας σε "junk" από τη Moody’s. Η Fitch απομένει πια ο μόνος μεγάλος οίκος που αξιολογεί τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.

Η κίνηση της Moody’s υποχρεώσε τους επενδυτές να ξεφορτωθούν τα ελληνικά χρεόγραφα, καθώς πολλοί δεν μπορούν πια να κατέχουν τέτοια ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους, επειδή η συνακόλουθη επίπτωση είναι να απομακρυνθούν τα ελληνικά ομόλογα από δείκτες τους οποίους παρακολουθούν αυτοί οι επενδυτές.

Η Ελλάδα θα απομακρυνθεί από τον δείκτη World Government Bond Index, τον EMU Government Bond Index και τον World Broad Investment-Grade Index της Citigroup. Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν πια να περιλαμβάνονται επίσης στους δείκτες Global Aggregate, Global Treasury, Euro Aggregate και Euro Treasury της Barclays Capital.

Ακόμη, τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας θα φέρουν επιπλέον προμήθεια 5% όταν οι τράπεζες τα χρησιμοποιούν ως εγγύηση για τα κεφάλαια της ΕΚΤ, εξαιτίας της κίνησης της Moody’s. Αυτό το "κούρεμα" σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες θα λαμβάνουν λιγότερα κεφάλαια για τα ελληνικά ομόλογα σε σχέση με τα ομόλογα των υπόλοιπων κρατών της ευρωζώνης.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο