Επενδυτική οργή για φτωχές αποδόσεις των ΙΡΟ

Ο θυμός των επενδυτών για την εμφάνιση των φετινών εισηγμένων στα χρηματιστήρια αυξάνεται, καθώς πολλές μετοχές "υψηλού επιπέδου" ΙΡΟ έχουν διολισθήσει κάτω από την τιμή εισαγωγής.

  • Miles Johnson και Anousha Sakoui
Επενδυτική οργή για φτωχές αποδόσεις των ΙΡΟ
Ο θυμός των επενδυτών για την εμφάνιση των φετινών εισηγμένων στα χρηματιστήρια αυξάνεται, καθώς πολλές μετοχές "υψηλού επιπέδου" ΙΡΟ έχουν διολισθήσει κάτω από την τιμή εισαγωγής.

Πάνω από τις μισές αρχικές δημόσιες εγγραφές της Ευρώπης φέτος κινούνται κάτω από την τιμή εισαγωγής, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, προκαλώντας διαμαρτυρίες θεσμικών επενδυτών ότι είναι μη ρεαλιστικές οι αποτιμήσεις.

Οι θεσμικοί επενδυτές διαμαρτύρονται ότι οι επενδυτικοί τραπεζίτες συντάσσονται πολύ στενά με τους επιχειρηματικούς πελάτες στα ΙΡΟ, συμβουλεύοντας τις εταιρίες να αποτιμήσουν τις μετοχές σε επίπεδα που είναι υπερβολικά υψηλά.

Αν και τέτοιου είδους εντάσεις είναι συνηθισμένες στις αγορές των χρηματιστηριακών εισαγωγών και τα χρηματιστήρια έχουν γενικώς σημειώσει πολύ κακή εμφάνιση φέτος, η άσχημη εικόνα ορισμένων πολυσυζητημένων ΙΡΟ του 2010 είναι τόση που έχει προκαλέσει επενδυτική οργή.

"Οι επενδυτές έχουν σιχαθεί να τους αντιμετωπίζουν ως ηλίθιους", δήλωσε ο κ. Dan Nickols, της Old Mutual Asset Managers. "Υπάρχουν εταιρίες που έγιναν πολύ άπληστες ή μπερδεύτηκαν όσον αφορά στη σωστή τιμή της εισαγωγής".

Η μετοχή της αλυσίδας online λιανικού εμπορίου Ocado, που προσέλαβε οκτώ επενδυτικούς τραπεζίτες για το ΙΡΟ της, έχει διολισθήσει 20% σε έναν μήνα μετά την εισαγωγή της.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πτώση της Promethean World, που έχει βουλιάξει 36% από τον Μάρτιο που εισήχθη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, από τα 31 ΙΡΟ που πραγματοποιήθηκαν φέτος στην Ευρώπη και συγκέντρωσαν πάνω από 100 εκατ. δολ. τα 16 κινούνται κάτω από την τιμή εισαγωγής τους.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο