Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Επανάσταση" για τις ΗΠΑ το σχιστολιθικό αέριο

Το shale gas έχει κατεβάσει τις τιμές φυσικού αερίου σε χαμηλό 10 ετών, έχει προκαλέσει βιομηχανική αναγέννηση στον κλάδο και τώρα πια βοηθά στην κάθετη μείωση των εκπομπών καυσαερίων των ΗΠΑ.

  • Guy Chazan
Επανάσταση για τις ΗΠΑ το σχιστολιθικό αέριο
Η άνθιση στα σχιστολιθικά κοιτάσματα αερίου (shale gas), προκάλεσε μεγάλη πτώση στις εκπομπές καυσαερίων των ΗΠΑ, καθώς οι παραγωγοί ενέργειας μεταστρέφονται από τον άνθρακα στο φθηνότερο αέριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, οι αμερικανικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που είναι ο κύριος παράγοντας για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχουν μειωθεί κατά 450 εκατομμύρια τόνους τα τελευταία 5 χρόνια, με την μεγαλύτερη πτώση μεταξύ όλων των κρατών που μετείχαν στην έρευνα.

Ο ανώτατος οικονομολόγος της ΙΕΑ, Fatih Birol, απέδωσε την πτώση στην βελτίωση της αποδοτικότητας καυσίμων στον κλάδο μεταφορών και την «μεγάλη μεταστροφή» του κλάδου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από τον άνθρακα στο αέριο. «Πρόκειται για μια ιστορία μεγάλης επιτυχίας που βασίζεται στον συνδυασμό στρατηγικής και τεχνολογίας –η στρατηγική γιατί βελτιώνει την αποδοτικότητα και η τεχνολογία γιατί καθιστά βιώσιμη την παραγωγή αερίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα,» είπε ο κ. Birol στους Financial Times.

Τα σχιστολιθικά κοιτάσματα αερίου έχουν μεταμορφώσει το ενεργειακό τοπίο των ΗΠΑ, με την εκτίναξη της παραγωγής να μειώνει τις τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα 10 ετών και να σηματοδοτεί την βιομηχανική αναγέννηση του κλάδου. Αποτελούν ωστόσο το αντικείμενο θερμής περιβαλλοντικής διαμάχης, καθώς οι επικριτές θεωρούν ότι η διαδικασία παραγωγής του προκαλεί μόλυνση στα υπόγεια ύδατα.

Το αέριο έχει γίνει ταχέως το καύσιμο που πλέον προτιμά περισσότερο ο κλάδος του ηλεκτρισμού: Στο τελευταίο 12μηνο η παραγωγή άνθρακα έχει βουλιάξει 19% ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 38% σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας. Ένα εργοστάσιο καύσης αερίου παράγει τις μισές εκπομπές CO2 σε σχέση με εργοστάσιο άνθρακα.

Συνολικά, η ΙΕΑ αναφέρει ότι πέρσι στην ατμόσφαιρα εκλύθηκαν 31,6 γιγατόνοι CO2, κυρίως από την καύση υδρογονανθράκων –έναν γιγατόνο περισσότερο από το 2010.

© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v