Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Ελκυστικό στοίχημα παραμένουν τα ελληνικά ομόλογα

Για ποιους λόγους ο ελβετικός οίκος βλέπει νέα άνοδο. Η δομή του χρέους και η μεγάλη πιθανότητα για θετικές εκπλήξεις από το μέτωπο της οικονομίας και της ανάπτυξης. Το πολιτικό σκηνικό και το… αγγλικό δίκαιο.

UBS: Ελκυστικό στοίχημα παραμένουν τα ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα ήταν ένα από τα καλύτερα στοιχήματα των τελευταίων ετών στην συγκεκριμένη αγορά και ένα από τα «top trades» του οίκου. Μετά το Eurogroup, ωστόσο, η UBS εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών.

Όπως επισημαίνει στη σχετική έκθεση οι λόγοι πηγαίνουν πέρα από την ελάφρυνση χρέους που έλαβε στο Eurogroup:

α) ο πήχης είναι χαμηλά για θετικές μακροοικονομικές εκπλήξεις που μπορούν να τονώσουν τη βιωσιμότητα χρέους.

β) το μαξιλάρι ρευστότητας καλύπτει τη χώρα για δυο χρόνια.

γ) Η δομή χρέους της χώρας παραμένει πολύ ελκυστική.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο οίκος η αποσύνδεση από την πρόσφατη αναταραχή στην Ιταλία αποτελεί ένδειξη της υποκείμενης θετικής δυναμικής, ενώ η χθεσινή αναβάθμιση από την S&P προάγγελος περαιτέρω θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της αξιολόγησης από τους οίκους.

Σε ότι αφορά τη συμφωνία για το χρέος ο ελβετικός οίκος σημειώνει ότι κινήθηκε όπως αναμένονταν παρ’ όλα αυτά όμως συνιστά θετικό βήμα. Εξετάζοντας την μακροοικονομική εικόνα υπό το πρίσμα της αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,3% το α’ τρίμηνο επισημαίνει ότι με δημοσιονομική πολιτική ακόμα περιοριστική και την εμπιστοσύνη να εξομαλύνεται η πιθανότητα βραχυπρόθεσμης θετικής έκπληξης είναι αναμφίβολα μεγάλη.

Θυμίζει δε ότι αρκεί μια οριακή αύξηση στην πρόβλεψη των δανειστών για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ώστε να βελτιωθεί ουσιαστικά η δυναμική του χρέους.

Σε ότι αφορά ειδικά τα ομόλογα επισημαίνει ότι έχουν εκδοθεί σε αγγλικό δίκαιο και χωρίς αμφιβολία προσφέρουν μεγαλύτερη νομική προστασία έναντι όσων εκδίδονται σε τοπικό δίκαιο. Αντιπροσωπεύουν δε μόλις 40 δισ. ευρώ ή 11% του συνολικού χρέους. Οι δε περιορισμένες εκδόσεις τα επόμενα χρόνια σημαίνουν ότι θα παραμείνουν περιορισμένα σε όγκο, ενώ το μικρό μέγεθός τους έναντι των επίσημων δανείων ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο νέας αναδιάρθρωσής τους.

Τέλος σε ότι αφορά το πολιτικό σκηνικό η UBS σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε μετά το 2015 σε συστημικό κόμμα που ευθυγραμμίζεται με τις κύριες ευρωπαϊκές πολιτικές. Ως αποτέλεσμα η αντισυστημική ψήφος στις τελευταίες κάλπες ήταν χαμηλή, ενώ οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν αυτή την τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v