Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού το πάει τώρα το Bitcoin

Γιατί καταγράφεται τόσο μικρή μεταβλητότητα στην τιμή του διάσημου κρυπτονομίσματος, τις τελευταίες μέρες. Τι δείχνει η ιστορία από τη διαπραγμάτευση του Βitcoin.

Πού το πάει τώρα το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ακούτε τίποτα; Όχι; Είναι ο ήχος που κάνει η κίνηση από το Bitcoin αυτή την περίοδο. Ανύπαρκτος!

Στρατιωτάκια αμίλητα ακούνητα, παρόλο που χθες άρχισαν να διαπραγματεύονται τα νέου τύπου future της Bakkt. Δεν πρέπει να μας παραξενεύει βέβαια. Η επίπτωση από την έναρξη της λειτουργίας της Bakkt έχει ήδη ενσωματωθεί στην τιμή. Δεν είναι κάποιο απρόβλεπτο νέο.

Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, άλλες δύο φορές έχει ξανασυμβεί να σημειωθεί τόσο χαμηλή μεταβλητότητα. Τι κοινό έχουν; Ότι αμέσως μετά ξέσπασε καταιγίδα. Τον Νοέμβρη του 2018 προς τα κάτω, ενώ τον Απρίλη του 2018 προς τα πάνω. Άραγε αυτή τη φορά προς τα πού θα κατευθυνθεί;

Η αδράνεια δεν είναι ό,τι καλύτερο για έναν trader. Η ανυπομονησία οδηγεί σε λάθη. Η υπομονή είναι μια αρετή που δεν εκτιμάται όσο πρέπει. Μακροχρόνια κερδισμένος δεν είναι ο βιαστικός. Είναι αυτός που κάνει επιλεγμένες μόνο κινήσεις, στο ευνοϊκότερο δυνατό περιβάλλον. Ο χρόνος είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος. Κερδίζεις μόνο όταν προσαρμόζεσαι στο παιχνίδι του. Μία κακή λύση σε ένα πρόβλημα σήμερα είναι το πρόβλημα του αύριο.

Ένας συνετός επενδυτής θα κάνει υπομονή. Ίσως αγοράσει πιο ακριβά, αλλά όταν οι πιθανότητες γείρουν υπέρ του. Η αλήθεια όμως είναι πως οι περισσότεροι δεν επιλέγουν με σύνεση. Γι' αυτό βρίσκονται στην πλευρά των χαμένων. Αισθάνονται υπέροχα όταν οι τιμές πάνε προς το συμφέρον τους και η αξία του χαρτοφυλακίου τους ανεβαίνει. Νιώθεις ευφορία όταν τα πράγματα πάνε όπως υπολόγιζες, ανίκητος.

Όμως το συναίσθημα είναι άσχημο όταν οι καταστάσεις αντιστρέφονται. Όταν βλέπεις όλες σου τις επιλογές στο κόκκινο ή με αρνητικό πρόσημο.

Ξεκίνησε η Bakkt

Η πρώτη συναλλαγή στα Bitcoin futures της Bakkt εκτελέστηκε χθες στην τιμή των 10.115. Συμβόλαια αξίας 600.000 δολαρίων αγοράστηκαν σε λιγότερο από 24 ώρες. Καθόλου άσχημα για αρχή, αν και η ίδια η Bakkt έχει προειδοποιήσει ότι θα πάρει πιθανώς εβδομάδες, αν όχι μήνες, για να δούμε αν το εγχείρημα θα βρει ανταπόκριση από τους θεσμικούς επενδυτές.

Η χθεσινή δεν είναι απλά μια σημαντική ημέρα για το Bitcoin, είναι ιστορική. Επίσημα πλέον το κορυφαίο κρυπτονόμισμα διαπραγματεύεται στη Wall Street. Δεν είναι πια το περιθωριακό νόμισμα κάποιων γραφικών κομπιουτεράδων ή παράνομων.

Η διαδρομή δεν ήταν καθόλου εύκολη. Η λειτουργία των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (future) της Bakkt έρχεται μετά από καθυστέρηση μηνών και προβληματισμού σχετικά με το αν θα έπαιρνε την άδεια από τις αρχές.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να διαπραγματεύονται τα futures του Bitcoin στην Bakkt; Επειδή φέρνει το Bitcoin κοντά σε ένα ακόμα πιο διευρυμένο κοινό. Και κυρίως το κοινό με τις πιο βαθιές τσέπες.

Μια από τις τεράστιες ιδιαιτερότητες που έχει το Bitcoin είναι πως λειτουργεί εκτός τραπεζικού ή χρηματιστηριακού συστήματος. Αυτή του η ιδιότητα παραμένει. Δεν έχει γίνει καμία υποχώρηση σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή. Το νέο που προστίθεται είναι πως πλέον υπάρχει θεματοφυλακή, για όποιον το επιθυμεί. Για όποιον μπερδεύεται με την ιδιαιτερότητα της φύλαξης του Bitcoin ή δεν θέλει να μπει στη διαδικασία να έχει ιδιωτικά κλειδιά και τη σκοτούρα τους.

Μέχρι τώρα υπήρξαν και άλλα futures διαθέσιμα σε επενδυτές και traders, τα futures του CME. Όμως με αυτά ήταν ο ένας trader ενάντια στον άλλο. Στο τέλος του μήνα, όταν το συμβόλαιο έληγε, ο χαμένος έδινε στον νικητή δολάρια. Με του Bakkt, ο trader κατά την εκκαθάριση θα λάβει κανονικά Bitcoin. Όχι την αξία του σε δολάρια. Πλέον θα αλλάζουνε χέρια πραγματικά Bitcoin.

Προς το παρόν ισχύει για τους θεσμικούς, όχι για τους ιδιώτες. Αλλά είναι δυνατόν να μείνει εκεί; Είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί και στους απλούς μικροεπενδυτές. Να περιμένουμε τότε; Μα ίσως μέχρι να έρθει εκείνη η ημέρα να είναι πολύ αργά και το Bitcoin να διαπραγματεύεται σε νούμερα που αυτή τη στιγμή φαντάζουν εξωπραγματικά. Απίθανο; Όχι και τόσο. Σκεφτείτε πριν μόλις δυο χρόνια, ποιος θα πίστευε ότι το Bitcoin θα έφτανε σε αυτό το σημείο;

Αν μπορούμε να δώσουμε μια συμβουλή ή αν θέλετε παραίνεση σε κάποιον αρχάριο, είναι μία: Σκέψου τη μεγάλη εικόνα, ξεκίνα έξυπνα και μάθε περί τίνος πρόκειται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v