Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επίδραση του κορωνοϊού στα κρυπτονομίσματα

Η κρίση στις αγορές λόγω του ιού και η συσχέτιση των κρυπτονομισμάτων με τον χρυσό. Γιατί το Βitcoin εμφανίζεται ανθεκτικό. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Η επίδραση του κορωνοϊού στα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τα χρηματιστήρια καταρρέουν σε όλο τον κόσμο. Οι επενδυτές έχουν τρομάξει με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Όχι αδικαιολόγητα. Από ό,τι αποδεικνύεται, ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο την Κίνα. Ούτε καν μόνο την Ασία. Τα περιστατικά στην Ιταλία άρχισαν να ανησυχούν ακόμα και τους πιο αισιόδοξους. Πυροδότησαν τους φόβους ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παγώσει και στην Ευρώπη.

Κερδισμένα είναι τα ομόλογα και ο χρυσός, αλλά γι' αυτά θα διαβάσετε αναλυτικότερα σε άλλες στήλες του euro2day.gr. Εμείς θα επικεντρωθούμε στα κρυπτονομίσματα. Τι επιπτώσεις θα έχει πάνω τους μια πιθανή γενικευμένη οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση; Δύσκολο ερώτημα, με ακόμα πιο δύσκολες απαντήσεις. Για να επιχειρήσουμε μια προσπάθεια.

Κατ' αρχάς ας ξεκινήσουμε με το 4ωρο διάγραμμα του Βitcoin. Όπως βλέπουμε, ο πανικός δεν το επηρέασε. Η πράσινη οριζόντια γραμμή στήριξης άντεξε, παρόλο που εδώ και μία εβδομάδα έχουμε δει να σχηματίζονται χαμηλότεροι πυθμένες και χαμηλότερες κορυφές. Ενδείξεις ότι η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από την αρχή της χρονιάς παρουσιάζει σημάδια κορεσμού. Ωστόσο ο σχηματισμός που έχει φανεί από τις παράλληλες μπλε γραμμές στα εγχειρίδια Τεχνικής Ανάλυσης ονομάζεται «σημαιάκι» και θεωρητικά συνηθίζει να οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω.

Στο διάγραμμα με κίτρινο χρώμα έχουμε βάλει και την τιμή του χρυσού. Η ομοιότητα όσον αφορά την κατεύθυνση της πορείας του σε σχέση με το Βitcoin είναι εμφανής. Η βασική διαφορά τους δεν είναι στην κατεύθυνση αλλά στα ποσοστά ανόδου. Από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού, αυτά του Βitcoin είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερα.

Όλα καλά λοιπόν; Βρήκαμε τη λύση; Όλα τα λεφτά μας στο Βitcoin; Όχι ακόμα. Για να επιβιώσει κάποιος στις επενδύσεις, πρέπει πρώτα να καταλάβει, αν όχι να αγαπήσει, το σχετικό και την αβεβαιότητα. Να δεχτεί το περίπλοκο της αιτιότητας. Αλλιώς χάνει την ώρα του. Και τα λεφτά του. Ας αναλογιστούμε πρώτα και την αντίθετη οπτική, που δεν είναι καθόλου αισιόδοξη. Θεωρεί πως οι επενδυτές θα κοιτάξουν να ξεφορτωθούν τα περιουσιακά στοιχεία με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, προτιμώντας πιο ασφαλή χρηματοοικονομικά προϊόντα. Επίσης σε περιόδους μεγάλης ύφεσης, από τις πρώτες δαπάνες που κόβονται είναι αυτές της έρευνας. Συνεπώς ίσως μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στον χώρο της νέας τεχνολογίας.

Σε συνθήκες πανικού, οι πωλήσεις δεν ακολουθούν κάποια ψύχραιμη και εκ των προτέρων σχεδιασμένη στρατηγική. Η λογική δεν αποτελεί πάντα προϋπόθεση. Αν οδηγηθούμε σε ύφεση, αυτό συνεπάγεται πως το βιοτικό επίπεδο πέφτει, άρα και το διαθέσιμο εισόδημα για επενδύσεις. Και όχι μόνο αυτό. Οι επενδυτές ρευστοποιούν προκειμένου να καλύψουν ανάγκες ή υποχρεώσεις τους, παρασύροντας και την αγορά των crypto. Ειδικά τα altcoins, που θεωρούνται τοποθέτηση με μεγάλο ρίσκο.

Στα θετικά των crypto είναι ότι τα ανταλλακτήρια το Σαββατοκύριακο είναι ανοικτά. Οι επενδυτές θα μπορούν να δράσουν ακαριαία στην περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο. Δεν θα χρειαστεί να πουλήσουν τη Δευτέρα και να βρεθούν στην αμήχανη θέση να ξεκινήσουν με ένα τεράστιο gap!

Μέχρι πρόσφατα, η μόνη εναλλακτική ήταν ο χρυσός. Τώρα όμως υπάρχει και το Βitcoin. Ακόμα περισσότερο από τον χρυσό δεν εξαρτάται από δημοσιονομικές πολιτικές, φυσικές καταστροφές, θανατηφόρες επιδημίες, αυξομειώσεις επιτοκίων, δείκτες ανεργίας, πληθωρισμό, πολέμους. Όταν αρχίσουν οι Κεντρικές Τράπεζες να τυπώνουν σαν να μην υπάρχει αύριο, πολλοί επενδυτές θα αρχίσουν να ψάχνουν περιουσιακά στοιχεία που δεν θα μπορούν να πληθωριστούν.

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο το Bitcoin μάς αποκαλύπτει τι είναι: ένα αναδυόμενο μέσο αποθήκευσης αξίας. Πολλοί μάς διαβεβαιώνουν πως πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως ψηφιακό χρυσό. Δεν αναφέρομαι στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων αλλά και σε διεθνή mainstream οικονομικά μέσα ενημέρωσης, όπως το CNBC. Γιατί το ισχυρίζονται; Επειδή είναι από τη φύση του σπάνιο και ανθεκτικό στον πληθωρισμό. Όμως γιατί να μην προτιμήσουμε τον αυθεντικό χρυσό και να πάρουμε το άυλο Bitcoin; Ένας βασικός λόγος είναι πως αυστηρά επενδυτικά, οι δυνατότητες απόδοσης του χρυσού είναι περιορισμένες. Του Bitcoin, όχι.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορώ να διανοηθώ πως όσοι ασχολούνται σοβαρά με τις επενδύσεις, βαδίζουν χωρίς εναλλακτική στρατηγική σε τόσο αβέβαιους καιρούς. Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, το ρίσκο αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, αρκεί να το αντιληφθείς εγκαίρως, διαβάζοντας ορθολογικά και χωρίς προκαταλήψεις την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Η επιτυχία δεν θα κριθεί από ένα trade, από μια στρατηγική, από έναν ανοδικό ή καθοδικό κύκλο. Η αποτυχία όμως μπορεί να οφείλεται σε αυτό.

Σεμινάρια

Επειδή δεν έμεινε καμία κενή θέση για τον Φεβρουάριο, για να εξυπηρετήσουμε τους ενδιαφερόμενους, προγραμματίσαμε ένα ακόμα σεμινάριο για την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. Παρακαλούμε κάντε έγκαιρα την κράτησή σας. Επίσης έχει αναρτηθεί το πρόγραμμα του Μαρτίου.

Τα σεμινάρια διεξάγονται κάθε Δευτέρα στα γραφεία του euro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Την Πέμπτη πραγματοποιούνται μέσω Internet, σε γκρουπ 5 ατόμων. Στο on-line έχουμε προσωπική επαφή. Το μάθημα γίνεται κανονικά ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. (https://www.media2day.gr/seminars)

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v