Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόβλεψη - έκπληξη του Bloomberg για το bitcoin

Η θεώρηση του κρυπτονομίσματος ως «ψηφιακού χρυσού» και πώς αποτιμάται η πορεία του εν μέσω αναταραχής στα χρηματιστήρια. Ποια αναμένεται να είναι η πορεία το επόμενο διάστημα. Η σύγκριση με την κρίση του 2008.

Πρόβλεψη - έκπληξη του Bloomberg για το bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Προχθές δημοσιοποιήθηκε στο ευρύτερο κοινό μια μελέτη του Bloomberg για το bitcoin, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στον Bloomberg Terminal στις αρχές Απρίλη.

Το περιεχόμενο της ανάλυσης αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της μέχρι τώρα επιφυλακτικής στάσης του μέσου απέναντι στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Αν θέλαμε να συνοψίσουμε τα συμπεράσματα σε μία φράση, θα λέγαμε πως το bitcoin παρουσιάζεται ως ψηφιακός χρυσός, είναι υποτιμημένο και έχει τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ένα νέο, μεγάλο ανοδικό κύκλο το επόμενο διάστημα. 

Κατά την άποψή των αναλυτών Mike McGlone, Gina Martin Adams, Michael Casper, Ben Elliott και Nathan Dean (https://data.bloomberglp.com/professional/sites/10/Bloomberg-Crypto-Outlook-April-2020.pdf), η αναταραχή στα χρηματιστήρια θα προκαλέσει την προσωρινή υποχώρηση το bitcoin, αλλά η συνέχεια θα θυμίζει την ανοδική πορεία του χρυσού μετά την οικονομική κρίση του 2008 (σ.σ. τριπλασιάστηκε η αξία του). Εάν η ιστορία είναι οδηγός, αναφέρουν, η υποχώρηση σε χρυσό και bitcoin είναι προσωρινή. Έχουν δει τα χαμηλά τους.

Παρόλο που δημιουργήθηκε μόλις το 2009, το bitcoin σημείωσε σχετικά καλή πορεία κατά την διάρκεια της κρίσης. Υποχώρησε όσο σχεδόν και ο S&P 500, παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν 5 φορές μεγαλύτερο το ρίσκο, με βάση την μεταβλητότητα του. Οι αναλυτές που υπογράφουν την μελέτη, θεωρούν πως πρόκειται για επίτευγμα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα όρια στις διακυμάνσεις, δεν υπάρχει κάποια αρχή που να επέμβει αν τα πράγματα παρεκτραπούν όπως στην Wall Street και ότι διαπραγματεύεται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. 

Για το 2020 προβλέπουν πως θα επιβεβαιωθεί η μετάβαση του bitcoin από κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο υψηλού ρίσκου, σε μια εκδοχή του χρυσού στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Φέτος θα είναι η χρονιά της δοκιμασίας και αναμένουμε να την περάσει με επιτυχία, αναφέρουν. Θα μειωθεί η μεταβλητότητα, δείγμα ωρίμανσης και κατεύθυνσης προς την μετατροπή του σε ψηφιακή εκδοχή του χρυσού. Οι αναλυτές μας θυμίζουν πως η χαμηλή μεταβλητότητα τον Οκτώβριο του 2015 σηματοδότησε την αρχή μιας έντονα ανοδικής πορείας.

Με τις Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον κόσμο να ρίχνουν τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία, το 2020 μπορεί να είναι η χρονιά που το bitcoin θα μετατραπεί σε νέο χρυσό για την ψηφιακή οικονομία. Η συσχέτιση της πορείας της τιμής του bitcoin με τον χρυσό είναι διπλάσια, αν τη συγκρίνουμε με τις μετοχές. Κι όσο πιο πολύ θα ωριμάζει, τόσο θα εντείνεται. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) βοήθησαν να τιθασευτεί η έντονη ανοδική κίνηση του bitcoin. Οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι είναι μέρος της διαδικασίας μετάβασης προς μια συμπεριφορά που μοιάζει με το χρυσό. Η αύξηση του όγκου στα futures αντανακλά μια αγορά που ωριμάζει. 

Η μελέτη μεταξύ άλλων αναφέρει πως το bitcoin είναι υποτιμημένο σε σχέση με τον χρυσό. Κάτι που είχαμε αναφέρει και εμείς πριν λίγες ημέρες. Διάφορες μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των ηλεκτρονικών πορτοφολιών φανερώνουν την τάση στην υιοθέτηση του bitcoin. Σε συνδυασμό με την μείωση της προσφοράς νέων ποσοτήτων στο μισό από τον Μάιο (halving), θα δοθεί μια δυναμική ώθηση κατά την άποψή μας, προσθέτουν. 

Συμπέρασμα 

Η μελέτη δεν αναφέρει κάτι καινούργιο. Τα γνωρίζουν όσοι ασχολούνται και παρακολουθούν την αγορά των crypto. Οι συστηματικοί αναγνώστες της στήλης τα έχουν ήδη διαβάσει. Καινούργιο στοιχείο αποτελεί μόνο το ποιος τα ενστερνίζεται. Επαναλαμβάνουμε πρόκειται για ολόκληρη μελέτη από ομάδα αναλυτών του Bloomberg Intelligence. Όχι για κάποιο συνηθισμένο άρθρο.  

Εμείς να διευκρινίσουμε μια παρανόηση που υπάρχει. Δεν γίνεσαι υποστηρικτής του bitcoin και μετά υιοθετείς την άποψη πως είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε ψηφιακό χρυσό. Το αντίστροφο συμβαίνει. Πρώτα αντιλαμβάνεσαι πως συντρέχουν οι λόγοι αυτό σε σενάριο να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες. Η συνειδητοποίηση του γιατί το bitcoin έχει αξία σε οδηγεί να γίνεις υποστηρικτής. 

Η δυσπιστία είναι δικαιολογημένη. Πρώτη φορά στην ιστορία εμφανίστηκε τέτοιας μορφής νόμισμα. Εν τω μεταξύ, όσο περισσότερο ενημερώνεται ο κόσμος, τόσο περισσότεροι αντιλαμβάνονται την φιλοσοφία, τα επιτεύγματα και τον τρόπο λειτουργίας του. Η εμφάνιση και η αυξανόμενη αποδοχή του, έχει αναστατώσει πολλούς που θέλουν να αποτύχει. Τους τρομάζει που ο κύριος «μέλλον» που δεν τους περιλαμβάνει στα ανατρεπτικά σχέδια του. Που όσο προχωράει, ανταμείβει τους πιστούς του.

Το ότι πλέον το σενάριο της ωρίμανσης του bitcoin και την μετατροπής του σε ψηφιακό χρυσό υποστηρίζεται από αναγνωρισμένα και έγκυρα διεθνή μέσα, λέει πολλά. Δεν το ισχυρίζονται πια μόνο υπερβολικοί αναλυτές ή γραφικοί οπαδοί του bitcoin. Φυσικά δεν σημαίνει πως σίγουρα θα επαληθευτούν τα συμπεράσματα τους. Δεν υπάρχει τίποτα «σίγουρο» στις αγορές. Σημαίνει όμως πως θα είναι λάθος να αγνοήσει αυτό το ενδεχόμενο κάθε συνετός επενδυτής. 

Σεμινάρια και βιβλίο

Αναρτήθηκαν οι ημερομηνίες σεμιναρίων του Μαΐου. Το επόμενο διάστημα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. 

Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων». 

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο εξηγούμε τι είναι το bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του. Στο δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v