Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin: Υπάρχει ενδεχόμενο να αναβληθεί το halving;

Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να αρχίσουν να «τυπώνονται» bitcoin κατά το δοκούν. Πώς έχει προαποφασιστεί από την αρχή της δημιουργίας του η «νομισματική του πολιτική». Γιατί δεν δίνει... τόκο και που μοιάζει με τον χρυσό.

Bitcoin: Υπάρχει ενδεχόμενο να αναβληθεί το halving;

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

«Το διοικητικό συμβούλιο του bitcoin, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας και προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, συμφώνησε να συνταχθεί με τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες. Σαν πρώτο μέτρο, αποφασίστηκε να δημιουργούνται από την άλλη εβδομάδα νέες ποσότητες bitcoin. Αντί για 12,5 bitcoin κάθε block που ισχύει σήμερα, οι εξορύκτες θα λαμβάνουν 25 bitcoin, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι νέες μονάδες παραγωγής και να μην υπάρξει πρόβλημα στην ασφάλεια του δικτύου. Ως δεύτερο, αποφασίστηκε να αναβληθεί το halving για 6 μήνες. Τρίτον, τα επιτόκια θα μειωθούν όσο χρειαστεί, για να συμβαδίσουν με εκείνα της FED και της ΕΚΤ. Τέταρτον είμαστε στην δυσάρεστη θέση να επιβάλλουμε capital controls. Από σήμερα δεν θα μπορούν οι χρήστες να τραβήξουν από τα πορτοφόλια τους πάνω από 1 bitcoin την εβδομάδα και απαγορεύεται να τα στείλουν σε χώρα εκτός εκείνης όπου είναι μόνιμοι κάτοικοι». 

Αυτή είναι μια ανακοίνωση που δεν πρόκειται να δείτε να εκδίδεται ποτέ, όσο αφορά το bitcoin. Ποτέ! Γιατί; Πρώτα από όλα, γιατί δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο. Όσο και αν φαντάζει απίστευτο δεν υπάρχει ιεραρχία, γραφειοκρατία ή κάποιος εποπτεύοντας οργανισμός. Όλες αυτές οι δομές έχουν αντικατασταθεί από ένα δίκτυο. Στο bitcoin κανένας δεν δίνει την κατεύθυνση και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει. 

Είναι πραγματικά μοναδικό αυτό που συμβαίνει, δεν έχει προηγούμενο στην οικονομική ιστορία. Το bitcoin έχει επιτύχει να διανύσει μέχρι σήμερα την πορεία του χωρίς να υπάρχει κάποια εταιρία από πίσω του. Πόσο μάλλον προϋπολογισμός και στελέχη για marketing. Δεν υπάρχει διευθύνων σύμβουλος να του επιβάλουν ή να έχει την δυνατότητα ο ίδιος να επιβάλλει απαγορεύσεις και περιορισμούς. 

Κανείς δεν κερδίζει από αυτό εκτός από τους χρήστες του. Όπως ακριβώς γίνεται με τον χρυσό. Δεν υπάρχει κάποια οντότητα από πίσω του. Δεν επωφελείται ένα άτομο ή μια εταιρία. Όμως ο κοσμηματοπώλης τον προωθεί, τον εξελίσσει, τον κάνει όμορφο, ελπίζοντας και ο ίδιος να κερδίσει από αυτό. Παρόμοια λειτουργούν οι εταιρίες που φτιάχνουν τα ειδικά ATM για bitcoin. Επενδύουν, στήνοντας ολόκληρη επιχείρηση, μοιράζοντας ATM σε όλο τον κόσμο. Έτσι διευκολύνεται η πρόσβαση του κόσμου, ειδικά των αρχάριων, με συνέπεια να μπορεί να αποκτά κρυπτονομίσματα με εύκολο τρόπο, συμβάλλοντας στην εξάπλωση τους. 

Τα λάθη της ανακοίνωσης 

Ας εξετάσουμε τις αποφάσεις της ανακοίνωσης του υποτιθέμενου διοικητικού συμβουλίου, μια προς μια: 

Α) Δεν υπάρχει περίπτωση να αρχίσουν να «τυπώνονται» bitcoin κατά το δοκούν, όπως συμβαίνει στα παραστατικά νομίσματα. Η νομισματική πολιτική έχει προαποφασιστεί από την αρχή της δημιουργίας του και τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια. Ο μέγιστος αριθμός bitcoin που πρόκειται ποτέ να βγουν είναι μόλις 21.000.000. Ο ρυθμός παραγωγής τους, γίνεται αυτόματα, είναι σταθερά μειούμενος, και προγραμματισμένος μέχρι το 2140 όπου θα εξαχθεί η τελευταία ποσότητα bitcoin. Πώς είμαστε τόσο σίγουροι; Επειδή ο κώδικας του είναι ανοικτός. Πρόκειται για μαθηματικές εξισώσεις. Δεν αλλοιώνονται από τον χρόνο, ούτε επηρεάζονται από τις εξωτερικές συνθήκες.

Β) Αποκλείεται να αναβληθεί το halving. Κάθε 210.000 block, δηλαδή κάθε μία τετραετία περίπου, η παραγωγή νέων νομισμάτων υποδιπλασιάζεται. Στον πρώτο κύκλο παράγονταν 7.200 bitcoin ανά ημέρα. Τον δεύτερο 3.600 και τώρα που είμαστε στον τρίτο, 1.800 bitcoin ανά ημέρα. Μετά τις 12 Μάη μπαίνουμε στην νέα περίοδο όπου θα δημιουργούνται καθημερινά 900 bitcoin. Σε 4 χρόνια θα πάει στα 450, κατόπιν στα 225 κτλ. Ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει ποσοτική χαλάρωση. Μόνο ποσοστική σύσφιξη. 

Πρόκειται για το πιο αδιάβλητο, το πιο διαφανές νομισματικό σύστημα που έχει εφευρεθεί ποτέ. Κανένα άλλο νομισματικό σύστημα στην ανθρώπινη ιστορία δεν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο τελειότητας. Εάν έπρεπε να συγκριθεί με μια Κεντρική Τράπεζα, θα ήταν η πιο ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα στον κόσμο. 

Γ) Εννοείται ότι δεν πρόκειται να μειωθούν τα επιτόκια. Δεν υπάρχουν καν επιτόκια, ούτε Κεντρική Τράπεζα να τα ορίζει. Ορισμένοι θεωρούν μειονέκτημα ότι το bitcoin και ο χρυσός δεν απολαμβάνουν τόκο. Δεν έχουν τόκο γιατί δεν πρέπει να έχουν. Είναι χρήμα, το χρήμα δεν έχει τόκο. Αν έχω ένα κιλό χρυσό, μετά από 10 χρόνια θα είναι ένα κιλό χρυσός. Αν έχω 1 εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα, θα έχω τον ίδιο πάκο και αργότερα. 

Αν το ίδιο ποσό το βάλω στην τράπεζα θα αποδώσει (αν και αυτό στην εποχή μας έπαψε να ισχύει). Τότε όμως δεν έχω χρήμα. Έχω καταθέσεις. Όπως και αν δανείσω κάποιο κράτος, θα έχω ομόλογα. Αν τοποθετήσω τα χρήματα μου στο χρηματιστήριο, δεν θα έχω χρήμα αλλά μετοχές. 

Με το bitcoin, όπως και με τον χρυσό, δεν κερδίζεις από τους τόκους, το μέρισμα ή το κουπόνι. Ωστόσο αν πάμε πίσω στο 1971, όπου είχαμε την αρχή των ελεύθερων διακυμάνσεων στις ισοτιμίες των νομισμάτων, η μέση ετήσια απόδοση του χρυσού είναι 7,5%. Όχι εντυπωσιακή αλλά σίγουρα πολύ περισσότερο από το μηδέν που θεωρούν όσοι περιμένουν να κερδίσουν από το επιτόκιο. Για το bitcoin δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο, από το ότι ήταν ο επενδυτικός τίτλος με την μεγαλύτερη απόδοση στην δεκαετία. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής. Τι να τον κάνει τον τόκο;  

Δ) Το θέμα της επιβολής capital control είναι το πιο ξεκαρδιστικό από όλα. Το bitcoin αυτή ακριβώς την ανάγκη πάει να καλύψει. Για πρώτη φορά στην ιστορία ο απλός άνθρωπος μπορεί να αμυνθεί απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας, όσο αφορά τον προσωπικό του πλούτο. Δεν μπορούν οι κυβερνήσεις ή οι τράπεζες ή ο οποιοσδήποτε ισχυρός, να τον κατάσχουν. 

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι αρχές μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Είναι θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης. Τα χρήματα που έχεις στην τράπεζα, δεν είναι αποκλειστικά σου να τα κάνεις ό,τι θέλεις. Μας αποκαλύφθηκε με όλη του την μεγαλοπρέπεια το 2015, όταν μπήκαν τα capital controls. Οι τράπεζες σου παρέχουν έναν λογαριασμό σε αντάλλαγμα για τα χρήματα που τους έδωσες. Στην ουσία τους έχεις δώσει ένα δάνειο. Με τι εξασφάλιση; Την καλή τους πίστη. 

Στο δίκτυο του Bitcoin κανείς δεν μπορεί να σε περιορίσει να στείλεις όπου θέλεις, όποτε θέλεις, όσο μικρή ή μεγάλη ποσότητα χρημάτων επιθυμείς. Άμεσα, με τον ίδιο περίπου τρόπο που στέλνεις ένα e-mail. Μα δεν μπορούν να στα κλέψουν; Όχι, αν είσαι ελάχιστα προσεκτικός και διαθέτεις τις βασικές γνώσεις. Η ασφάλεια των χρημάτων σου εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα.  


Σεμινάρια και βιβλίο

Αναρτήθηκαν οι ημερομηνίες σεμιναρίων του Μαΐου. Το επόμενο διάστημα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. 

Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».  

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο εξηγούμε τι είναι το bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του. Στο δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v