Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «ψηφίζει» bitcoin το Βloomberg

Η υπεραπόδοση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος έναντι των υπόλοιπων επενδύσεων αναμένεται να συνεχιστεί, εκτιμά το πρακτορείο. Πώς έχει κινηθεί εν μέσω πανδημίας. Τι δείχνει η σύγκριση με χρυσό, μετοχές.

Γιατί «ψηφίζει» bitcoin το Βloomberg

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το Bloomberg ξαναχτυπά! Δεν πέρασε ούτε μήνας που παρουσίασε στους συνδρομητές του ότι θεωρεί το bitcoin ως ψηφιακό χρυσό και τώρα δημοσιεύει την εκτίμηση πως η υπεραπόδοση του bitcoin έναντι των περισσότερων περιουσιακών στοιχείων αποτελεί μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.

Όπως αναφέρουν, η ταχεία ανάκαμψη από τα χαμηλά του είναι ενδεικτικό της χρηματιστηριακής συμπεριφοράς του bitcoin. Σε ένα άνευ προηγουμένου έτος, λόγω της πανδημίας και των πολιτικών των Κεντρικών Τραπεζών, ο χρυσός και το bitcoin κυριαρχούν σε αποδόσεις.

Ο Bloomberg Galaxy Crypto Index (BGCI), ο δείκτης που έχει δημιουργήσει το Bloomberg ειδικά για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, συμπεριφέρεται περισσότερο σαν χρυσός. Η απόδοσή του το 2020 έναντι του bitcoin θα συνεχίσει να μειώνεται κατά την άποψή μας, αναφέρουν. Το μακροοικονομικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο ευνοϊκό για το bitcoin. Ο BGCI κερδίζει περίπου 10% φέτος, έναντι 60% του bitcoin.

«Το bitcoin κερδίζει αξιοπιστία έναντι των μετοχών, κατά την άποψή μας». Το bitcoin φαίνεται να λειτουργεί λιγότερο ως περιουσιακό στοιχείο υψηλού ρίσκου κινδύνου και περισσότερο ως ένα εναλλακτικό περιουσιακό στοιχείο διατήρησης αξίας, όπως ο χρυσός. Το παρακάτω διάγραμμα περιλαμβάνει το bitcoin και τον S&P 500, καθώς και τον κινητό τους μέσο των 52 εβδομάδων. Το bitcoin στην τιμή των 8.000 δολαρίων αντιστοιχεί στις 3.000 μονάδες του δείκτη S&P, σύμφωνα με τους αναλυτές. Όπως βλέπουμε, το μεν bitcoin έχει ανέβει σε σχέση με αυτή την τιμή αναφοράς, ενώ ο δείκτης των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών έχει υποχωρήσει.

Το δημοσίευμα συνεχίζει με ένα τρίτο διάγραμμα, στο οποίο παρουσιάζει τη μεταβλητότητα 180 ημερών του bitcoin σε σχέση με τον S&P. Όπως φαίνεται, δεν υπήρξε ποτέ χαμηλότερη. Εάν η ιστορία είναι οδηγός, αναφέρουν από το Bloomberg, αναμένεται να υπάρξει άνοδος στο bitcoin. Την προηγούμενη φορά που συνέβη αυτό, το 2015, σηματοδότησε ένα διετές ράλι που έφτασε να ξεπεράσει την απόδοση του S&P κατά 15 φορές!

Μια θετική ένδειξη που ενισχύει την εκτίμηση περί ευνοϊκών συνθηκών για το κυριότερο ψηφιακό νόμισμα, αποτελούν οι ενεργές διευθύνσεις του bitcoin. Πλησιάζουν το υψηλότερο του περασμένου έτους, όταν έφτασε στην προηγούμενη κορυφή των 14.000 δολαρίων.

Πού οφείλεται η μεταστροφή του Bloomberg

Είναι αρκετός καιρός που το Bloomberg διατηρεί ξεχωριστή ενότητα για το bitcoin. Ωστόσο κρατούσε πάντα μια επιφυλακτική στάση απέναντί του. Τα δημοσιεύματα ήταν από ουδέτερα έως επικριτικά, κατά κανόνα. Τι έγινε και σημειώθηκε τόσο μεγάλη αλλαγή το τελευταίο διάστημα;

Κατά την άποψή μας, η μεταστροφή οφείλεται σε 3 παράγοντες:

Ο πρώτος αφορά την είσοδο θεσμικών της Wall Street στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το bitcoin έπαψε να αποτελεί ένα «εξωτικό» χρηματιστηριακό τίτλο για περιθωριακούς επενδυτές. Πλέον κολοσσοί θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, πιο φιλική πλατφόρμα. Και όλα αυτά πώς; Θα μας βομβαρδίσουν με διαφημίσεις προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία. Κι οι διαφημίσεις τι κοινό θα έχουν; Θα εκθειάζουν το bitcoin και τα πλεονεκτήματά του.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως το bitcoin μοιράζεται κάτι κοινό με τον χρυσό: Δεν μπορεί να τυπωθεί σε καμία Κεντρική Τράπεζα. Στην εποχή που όσοι χαράσσουν τη νομισματική πολιτική δηλώνουν ευθαρσώς και ανερυθρίαστα πως είναι διατεθειμένοι να «τυπώσουν» απεριόριστη ποσότητα νομισμάτων, αυτό το χαρακτηριστικό αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Αυτούς τους λόγους τούς έχουμε αναφέρει ξανά σε προηγούμενα άρθρα από τη στήλη μας για τα crypto. Υπάρχει όμως και κάτι καινούργιο, που αποτέλεσε τον καταλύτη από τον οποίο επιταχύνθηκαν οι εξελίξεις: Η έννοια του ρίσκου έχει αλλάξει ριζικά πλέον.

Αν κοιτάξουμε στο σημερινό επενδυτικό περιβάλλον, η ιδέα του ελάχιστου ρίσκου έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη. Τα κρατικά ομόλογα και τα σταθερού εισοδήματος σχήματα έχουν πέσει στο μηδέν. Όχι μόνο σε Ιαπωνία και ΕΕ αλλά πλέον και στις ΗΠΑ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων που να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Στα οικονομετρικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η Wall Street (που δίνει την κατεύθυνση στους υπόλοιπους), η έννοια του υψηλού κινδύνου επαναπροσδιορίζεται.

Η υψηλή μεταβλητότητα στις μετοχές θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμα. Τα τελευταία χρόνια, τα αντικειμενικά οικονομικά δεδομένα βάρυναν περισσότερο από τα ψυχολογικά. Για αυτό υπήρχε μια σχετική σταθερότητα και κυριαρχούσαν οι ήπιες διακυμάνσεις. Τώρα όμως η ζυγαριά κλίνει προς την μεριά των υποκειμενικών μελλοντικών εκτιμήσεων, που χαρακτηρίζονται από πολλούς απρόβλεπτους παράγοντες.

Αποτέλεσμα; Το bitcoin δεν ξεχωρίζει και τόσο σε μεταβλητότητα, αν τα συγκρίνουμε με τα υπόλοιπα διαγράμματα σε «βαριές» αξίες όπως ο S&P. Δεν είναι τυχαίο το τρίτο διάγραμμα στην ανάλυση του Bloomberg. Αν εξαιρέσεις πολύ μικρά διαστήματα με εξάρσεις, οι έντονες διακυμάνσεις όσο περνάει ο καιρός μειώνονται στο bitcoin. Κάτι που όπως φαίνεται, θα αποτελεί τη νέα «κανονικότητα», τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

Σεμινάρια και βιβλίο

Αναρτήθηκαν οι ημερομηνίες σεμιναρίων του Μαΐου. Το επόμενο διάστημα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Θα περάσουμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v