Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επενδυτικά κριτήρια εν μέσω πανδημίας

Πώς πρέπει να γίνονται οι επιλογές στις τοποθετήσεις. Η λογική αλληλουχία και τα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Ειδήσεις με σημασία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Τα επενδυτικά κριτήρια εν μέσω πανδημίας

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η πρόσφατη περιπέτεια της πανδημίας μας έχει διδάξει πως όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα, πάντα μπορούν να γίνουν χειρότερα. Ταυτόχρονα όμως, ίσως είναι στο χέρι μας να τα κάνουμε καλύτερα. Το σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι όλα είναι όπως πριν. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε πως τα πράγματα δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν, τόσο πιο γρήγορα θα προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα.

Κατά την πρόσφατη κρίση αναδείχθηκαν νέες αόρατες, περίπλοκες ισορροπίες. Το πιο οδυνηρό συμπέρασμα που βγήκε, είναι ότι δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Καιροφυλαχτούν συνεχώς κίνδυνοι ικανοί να βλάψουν εμάς, την οικογένεια μας, την περιουσία μας. Αυτό ισχύει ακόμη και στα φαινομενικά ασφαλέστερες επενδύσεις.

Ολόκληροι βιομηχανικοί κλάδοι κινδυνεύουν. Ίσως καταφέρουν να μην εξαφανιστούν, αλλά θα συρρικνωθούν. Πως θα τους ανακαλύψουμε; Τα σημάδια υπάρχουν. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι φανερά σε όλους. Το πρόβλημα είναι ποιον να εμπιστευτείς να σε βοηθήσει.

Αυτός που πέφτει έξω στις προβλέψεις του αντιλαμβάνεσαι μάλλον εύκολα πως είναι άσχετος. Αυτός που πέφτει μέσα όμως; Πως είσαι σίγουρος αν έπαιξε στην τύχη ένα νούμερο στη ρουλέτα και του βγήκε; Θέλουμε και τύχη. Είναι απαραίτητη όσο και να την υποβιβάζουμε αναδεικνύοντας το θέμα της ικανότητας, των προσωπικών δεξιοτήτων, της τεχνογνωσίας. Οι επιβάτες του Τιτανικού ήταν υγιείς. Πολλοί από αυτούς ήταν έξυπνοι, όμορφοι, με θετική αύρα.

Ξεκινάμε την αναζήτηση από το τι δεν θα αλλάξει. Ποιες εταιρίες ή κλάδοι έχουν υποεκτιμηθεί, παρ’ ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ουσιαστικό στον τρόπο λειτουργίας τους. Θα εξακολουθήσουν να καλύπτουν ανάγκες που υπήρχαν και πιο πριν. Όσες αλλαγές και να γίνουν υπάρχουν κάποιες σταθερές. Οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται φαγητό, ρούχα, Ίντερνετ.

Για κάτι που μπορούμε να είμαστε σίγουροι, είναι πως το εκκρεμές της οικονομικής ιστορίας μετατοπίζεται προς τους τεχνολογικά εξελιγμένους κλάδους και περιοχές. Τις περισσότερες, πιο εξελιγμένες μηχανές, τους καλύτερα καταρτισμένους και περισσότερο μορφωμένους ανθρώπους.

Κάποια όμως θα αλλάξουν. Για παράδειγμα, οι μετακινήσεις για επαγγελματικά ταξίδια θα μειωθούν. Από την στιγμή που εταιρίες και άνθρωποι, έστω κατ’ ανάγκη, ανακάλυψαν πως μπορούν να κάνουν την δουλειά τους με λύσεις τύπου zoom, θα περιορίσουν τις ζωντανές συναντήσεις. Αυτό σημαίνει πως όλος αυτός ο τζίρος θα συρρικνωθεί. Θα μηδενίσει; Όχι. Απλά θα γίνονται περισσότερα ταξίδια και έξοδα για διασκέδαση και λιγότερα για επαγγελματικούς λόγους. Άρα θα πληγούν οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που βασίζεται σε επαγγελματικά συνέδρια. Αντίθετα, τα ήσυχα, καθαρά, απομονωμένα, μικρά τουριστικά καταλύματα, θα δουν πιθανότατα τη ζήτηση να αυξάνεται. Αν όχι φέτος που κυριαρχεί ακόμα ο φόβος, αλλά σε βάθος χρόνου.

Κάποιοι προβλέπουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά απωλειών, αλλά ακόμα και ένα μετριοπαθές 20% μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός «καταστροφικό», αν πέσει κατά 20% ο μέσος όρος του τζίρου που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις; Δυστυχώς δεν είναι. Σε οποιοδήποτε οικονομικό πανεπιστήμιο του κόσμου, ακόμα και ο «πρωτοετής φοιτητής» μαθαίνει για το λεγόμενο Νεκρό Σημείο (break even point) που αποδεικνύει πως αν ο τζίρος μιας επιχείρησης πέσει από ένα ποσοστό και κάτω, συνήθως αρχίζει και μπαίνει μέσα.

Αν αλλάξει η καταναλωτική συμπεριφορά έστω και λίγο, για παράδειγμα οι επιβάτες σε κρουαζιερόπλοια ή αεροπλάνα να φτάσουν το 80% σε σχέση με παλαιότερα, αυτό το 20% που θα λείπει, που καθορίζει την διαχωριστική γραμμή μεταξύ κέρδους και ζημιάς. Το κέρδος αποτελεί ουσιώδες στοιχείο. Επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Πως θα γίνουν επενδύσεις, όταν δεν παράγονται κέρδη; Χωρίς κέρδη θα κλείσουν τόσες επιχειρήσεις που ο Χρυσός Οδηγός θα χωράει κάτω από την πόρτα. Ο από μηχανής Θεός των Κεντρικών Τραπεζών δημιουργεί νομίσματα, όχι πλούτο. Για αυτό οι εταιρίες αναγκάζονται να προβούν σε δραστικές μειώσεις εξόδων, ξεκινώντας από τις απολύσεις.

Η άλλη οπτική, αφορά στο τι χρειάζεται να αλλάξει. Ποιες επιχειρήσεις έχουν έντονη την ανάγκη να προσαρμοστούν. Και αν έχουν την δυνατότητα να το πράξουν γρήγορα. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο ο ανθρώπινος παράγοντας. Είναι ικανή η διοίκηση να ξεπεράσει τον σκόπελο ή ακόμα καλύτερα να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του ανταγωνισμού; Βρέθηκε σε αυτή την συγκυρία με μετρητά ή έχει γεμάτες αποθήκες με εμπορεύματα που θα φύγουν πολύ αργότερα από το προβλεπόμενο;

Οι εταιρίες προκειμένου να πετύχουν την μέγιστη αποδοτικότητα, είχαν επικεντρωθεί στην εξειδίκευση και εγκατέλειψαν την ελαστικότητα. Η τακτική δούλεψε καλά στην προ πανδημία εποχή. Τώρα από πλεονέκτημα έγινε μειονέκτημα. Πρέπει να επανασχεδιάσουν την στρατηγική τους.

Το να έχει υποχωρήσει πολύ η τιμή μιας εταιρίας, σε σχέση με την χρηματιστηριακή τιμή που είχε πριν λίγους μήνες, δεν αποκαλύπτει κάτι. Είναι πολύ απλοϊκή προσέγγιση να ισχυρίζεσαι ότι αποτελεί ευκαιρία. Πολύ απλά ίσως χρεοκοπήσει. Μπορείς όμως πράγματι να βρεις ευκαιρίες, γιατί αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο να υποχωρεί όλος ο κλάδος. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ακολουθεί όλος ο κλάδος το ίδιο άσχημα.

Στις μετοχές τα τελευταία χρόνια τα αντικειμενικά οικονομικά δεδομένα βάρυναν περισσότερο από τα ψυχολογικά. Για αυτό κυριαρχούσαν οι ήπιες διακυμάνσεις. Τώρα όμως η ζυγαριά κλείνει προς την μεριά των υποκειμενικών μελλοντικών εκτιμήσεων που χαρακτηρίζονται από πολλούς απρόβλεπτους παράγοντες.

Για το μέλλον το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς, είναι να δώσει ένα αόριστο σκίτσο. Όσοι διατείνονται ότι μπορούν να το προβλέψουν με σιγουριά, δεν διαφέρουν από τους αστρολόγους. Παρόλα αυτά αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πνευματική άσκηση. Κανείς μας δεν θα μπορούσε να επιζήσει, αν δεν αφιέρωνε σημαντικό μέρος του χρόνου του στο να κάνει υποθέσει για το μέλλον.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μέλλον. Υπάρχουν μέλλοντα, πληθυντικός. Σε κάθε δεδομένη στιγμή υπάρχουν ορισμένα πιθανά και άλλα απίθανα. Μέσα σε αυτά υπάρχουν κάποια προτιμητέα. Κατά περίπτωση απολαμβάνεις αυτό που σου προσφέρεται γενναιόδωρα ή πληρώνεις το τίμημα.

Τα νέα από την αγορά των crypto

* Η Grayscale, το πιο δημοφιλές fund για Bitcoin που διαπραγματεύεται στην Wall Street, θα προβάλλει διαφημίσεις αυτήν την εβδομάδα για πρώτη φορά σε εθνικό δίκτυο (στις ΗΠΑ). Το διαφημιστικό βίντεο θα το δουν οι εκατομμύρια τηλεθεατές των CNBC, MSNBC, Fox και Fox Business. Το Bitcoin φτάνει στα σπίτια των ανθρώπων, μέσα από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα πιο ώριμο από ποτέ. Τη στιγμή που κυριαρχούν οι συζητήσεις και η ανησυχία για το ανεξέλεγκτο τύπωμα των Κεντρικών Τραπεζών και οι άνθρωποι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο για τα περιουσιακά τους στοιχεία.

* Εντυπωσιακή πορεία διαγράφει το Chainlink (LINK), όπως βλέπουμε στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα, όπου μέσα σε ένα μήνα έχει υπερτριπλασιάσει την αξία του. Η εταιρία πίσω από το κρυπτονόμισμα ασχολείται με την ανάκτηση στοιχείων από εφαρμογές ή κέντρα δεδομένων που είναι εκτός blockchain και τα ενσωματώνει στο blockchain, έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν. Περισσότερα για το Chainlink μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο που το είχαμε αναλύσει πριν λίγες εβδομάδες.

Βιβλίο για το Bitcoin

Για τα σεμινάρια δίνουμε ραντεβού πάλι τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», από το https://www.media2day.gr/seminars. Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v