Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι είναι και σε τι χρησιμεύουν τα έξυπνα συμβόλαια του Ethereum

Tο συγκριτικό πλεονέκτημα του Ethereum έναντι των άλλων πρωτοκόλλων δεν είναι άλλο από τα λεγόμενα «έξυπνα συμβόλαια». Η λύση που υπόσχεται να ξεφορτωθεί τους ενδιάμεσους.

Τι είναι και σε τι χρησιμεύουν τα έξυπνα συμβόλαια του Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς τι ακριβώς είναι το Ethereum. Ακόμα και οι δημιουργοί του, που είναι γνωστές φυσιογνωμίες στον κόσμο της πληροφορικής, δυσκολεύονται να περιγράψουν τα όριά του. Σίγουρα όμως είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχουμε δει από τη δημιουργία του bitcoin και μετά.

Στον πυρήνα του, πρόκειται για ένα χώρο παραγωγής μηχανισμών που απογειώνει τις δυνατότητες ψηφιακού συντονισμού. Η μεγάλη καινοτομία του Ethereum, που το διαφοροποιεί από το bitcoin και αποτελεί το συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι των άλλων πρωτοκόλλων, αφορά στα «έξυπνα συμβόλαια» (στην επιστήμη των υπολογιστών, ένα πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που διέπει τη μετάδοση δεδομένων. Δεν ανήκει σε κανέναν και λειτουργεί με μαθηματικούς κανόνες τους οποίους αποδέχεται όποιος συμμετέχει στο δίκτυο).

Τι είναι τα έξυπνα συμβόλαια

Τι είναι τα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) και τι τα κάνει τόσο σημαντικά; Ένας κώδικας που τρέχει πάνω στο blockchain και περιέχει ένα πακέτο κανονισμών, του τύπου «όταν συμβαίνει το Α, ενεργοποιείται μια δράση, η Β». Πρόκειται για προκαθορισμένες συμφωνίες που αξιολογούν τις πληροφορίες και εκτελούνται αυτόματα σε ένα πλαίσιο ΑΝ/ΤΟTE, όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Τα έξυπνα συμβόλαια ώθησαν τον χώρο των κρυπτονομισμάτων προς ένα καθοριστικό βήμα μπροστά. Δίνουν τη δυνατότητα να μην ανταλλάσσουμε μόνο χρήμα αλλά από πληροφορίες μέχρι τίτλους ιδιοκτησίας. Οτιδήποτε έχει αξία.

Όλα αυτά με ένα διάφανο τρόπο, παρακάμπτοντας τους ενδιάμεσους. Δεν παρακάμπτουν μόνο τράπεζες αλλά και δικηγόρους! Εμπεριέχουν μέσα τους όρους, κανόνες, τιμωρίες, ανταμοιβές και άλλα νομικά ζητήματα εκφρασμένα σε κώδικα. Ο κώδικας του αποστολέα επικοινωνεί και συνδυάζεται με τον κώδικα του παραλήπτη, προσδιορίζοντας με ακρίβεια τις δηλωμένες παραμέτρους της συμφωνίας. Θα εκτελεστούν εάν, και μόνο εάν, πληρούνται όλες οι παράμετροι. Αυτό αρκεί για να επιλυθούν αυτομάτως τα ζητήματα, χωρίς περαιτέρω ανθρώπινη παρέμβαση.

Τα έξυπνα συμβόλαια στο Ethereum έχουν το καθένα τον δικό του μηχανισμό συντονισμού. Δεν χρειάζεται πλέον να συντονίζεστε με έναν άλλο άνθρωπο. Αντίθετα, συντονίζεστε με έξυπνα συμβόλαια, δηλαδή ρομποτικά συστήματα που δεν μπορούν να επηρεαστούν, δωροδοκηθούν, απειληθούν.

Τα έξυπνα συμβόλαια σε ένα blockchain είναι αμετάβλητα (δεν μπορούν να αλλάξουν) και επαληθεύσιμα (όλοι μπορούν να τα δουν), διασφαλίζοντας ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών.

Δύο παραδείγματα

Ας δούμε δύο διαφορετικά παραδείγματα χρήσης έξυπνων συμβολαίων:

  1. Ενδιαφέρεται κάποιος να αγοράσει από ένα γραφίστα του εξωτερικού ένα λογότυπο, αλλά φοβάται να στείλει τα χρήματα, πριν παραλάβει το σχέδιο. Το ίδιο και ο γραφίστας. Διστάζει να στείλει τη δουλειά του πρώτος, επειδή φοβάται πως ο πελάτης θα αθετήσει την υπόσχεσή του για πληρωμή. Μέχρι πρόσφατα ως λύση ήταν να υπάρξει ένας έμπιστος ενδιάμεσος, με μια διαδικασία μεσεγγύησης. Ωστόσο αυτό ακούγεται -και συνήθως είναι- ακριβό και χρονοβόρο. Εδώ μπορεί να δώσει τη λύση ένα έξυπνο συμβόλαιο. Μπορεί να ρυθμιστεί έτσι ώστε να δεσμεύσει τα χρήματα του ενός και το προϊόν του άλλου. Όταν και αν η συναλλαγή φτάσει να πληροί τα κριτήρια που έχουν συμφωνήσει από κοινού οι δύο ενδιαφερόμενοι, τότε το έξυπνο συμβόλαιο θα εκτελέσει την ανταλλαγή αυτόματα. Θα απελευθερώσει τα χρήματα και το λογότυπο.
  2. Μια άλλη χρήση αφορά τα στοιχήματα για το αποτέλεσμα μελλοντικών γεγονότων. Ο Γιώργος και η Μαρία βάζουν ένα στοίχημα για το ποιος θα κερδίσει τις επόμενες αμερικανικές εκλογές. Η Μαρία ποντάρει πως νικητής θα είναι ο Trump και ο Γιώργος πως θα είναι ο Biden. Προκειμένου να διασφαλίσουν πως κανένας δεν θα αθετήσει τον λόγο του, μπορούν να δημιουργήσουν ένα έξυπνο συμβόλαιο, όπου και οι δύο θα στείλουν χρήματα για να πληρωθεί ο νικητής. Για να διασφαλίσουν πως η διαδικασία θα είναι αδιάβλητη, θα συνδέσουν το έξυπνο συμβόλαιο με κάποιο αξιόπιστο πάροχο εκλογικών αποτελεσμάτων. Μόλις αναδειχθεί νικητής, η εκτέλεση της πληρωμής θα γίνει αυτόματα.

Η τεχνολογία είναι ουδέτερη

Η βελτίωση του ανθρώπινου συντονισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα επίπεδα ανταλλαγής γνώσεων. Θα συμβάλει στη μείωση του κόστους των καινοτόμων προσπαθειών, απελευθερώνοντας νέες δυνατότητες δημιουργίας.

Το Ethereum αποτελεί ένα ουδέτερο κομμάτι τεχνολογίας. Οι κακόβουλοι χρήστες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για το κακό, όπως και οι καλοπροαίρετοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για το καλό. Όπως όλα τα εργαλεία, το Ethereum δεν έχει ανεξάρτητη ηθική. Το ηθικό αποτέλεσμα της χρήσης ενός εργαλείου εξαρτάται άρρηκτα από την πρόθεση του χρήστη του, με τον ίδιο τρόπο που ένα σφυρί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χτίσει ένα σπίτι ή να χτυπήσει ένα κρανίο.

Ωστόσο μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Τα περισσότερα άτομα θέλουν να κάνουν καλό για τον κόσμο. Πολύ λίγοι άνθρωποι ξυπνούν κάθε πρωί με την πρόθεση να κάνουν κακό. Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Επειδή έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο.

Όταν εμφανίστηκε το Internet, πολλοί φοβήθηκαν πως θα το χρησιμοποιούν διεστραμμένοι για να διακινούν παιδική πορνογραφία ή εγκληματίες και τρομοκράτες για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Και ξαφνικά άρχισαν να βλέπουν χαριτωμένα μωράκια και σκυλάκια να παίζουν από το Youtube και να επικοινωνούν με τους φίλους που είχαν χάσει από το σχολείο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι από τη φύση τους διστακτικοί ή και αρνητικοί στις αλλαγές. Λίγοι αντιλήφθηκαν την επανάσταση που θα επακολουθούσε και ακόμα λιγότεροι την εκμεταλλεύτηκαν. Όποιος όμως ανέβηκε στο τρένο νωρίς, αυτή του η έμπνευση τον οδήγησε στην πρωτοπορία και του έδωσε ένα καθοριστικό πλεονέκτημα.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v