Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κλειδί για να αναπτυχθούν τα κρυπτονομίσματα

Η βασική ανάγκη που έρχεται να καλύψει στο μέλλον η τεχνολογία blockchain και ποιο είναι το κύριο πρόβλημά της. Η κρισιμότητα της αξιόπιστης πηγής δεδομένων και πώς επιχειρείται να εξασφαλιστεί.

Το κλειδί για να αναπτυχθούν τα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Άραγε το μέλλον θα είναι δυστοπικό ή ελπιδοφόρο; Κανείς δεν γνωρίζει. Ένα μόνο γνωρίζουμε με σιγουριά: θα είναι πολύ διαφορετικό. Τα επόμενα χρόνια, όλοι θα χρησιμοποιούμε τη βοήθεια της ΙΑ (τεχνητή νοημοσύνη), ενός έξυπνου ψηφιακού βοηθού. Κάποιον που θα γνωρίζει τα πάντα για εμάς, βασισμένος σε πληροφορίες που θα του έχουμε μεταδώσει και θα έχει λάβει από το περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η έννοια-κλειδί είναι η συνδεσιμότητα στην υπολογιστική βάση της νέας έξυπνης οικονομίας. Και αυτό δεν μπορεί να περνάει παρά μέσα από ένα blockchain.

Πράγματι, η τεχνολογία blockchain μοιάζει να καλύπτει αυτή την ανάγκη. Το διαφορετικό είναι πως τα δεδομένα θα βρίσκονται εκεί για πάντα. Για πάντα! Η Facebook ή η Google ή η Amazon ή οποιοσδήποτε μεγάλος πάροχος έχει τη δυνατότητα να σβήνει (ή να αλλοιώνει) τα δεδομένα που σχετίζονται με σένα. Αν το επιθυμεί ή αν χακαριστεί ή υποχρεωθεί από την κυβέρνηση. Σε ένα τεράστιο αποκεντρωμένο blockchain, αυτό δεν θα είναι δυνατό.

Ποιο δίκτυο μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο; Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, επικρατέστερο φαίνεται να είναι το Ethereum. Οι «έξυπνοι βοηθοί» θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που θα βρίσκονται εκεί. Θα το χρησιμοποιείς και ας μην το καταλαβαίνεις, επειδή θα το χρησιμοποιούν άλλοι γύρω σου.

Μια πολύ μικρή ιδέα για το πώς συνδέονται τα δεδομένα έχουμε σήμερα από την Google. Στο ημερολόγιο που παρέχει δωρεάν η Google, εκατομμύρια κόσμος καταχωρεί το καθημερινό του πρόγραμμα. Πιθανότατα θα σε έχει καταχωρήσει κάποιος άλλος που είχε ραντεβού μαζί σου. Άρα λοιπόν πιθανότατα είσαι ήδη… φακελωμένος από κάποιον άλλο, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες της Google. Όταν θα ανοίξεις τη σελίδα αναζήτησης, θα ανακαλύψεις με έκπληξη πως οι διαφημίσεις που θα εμφανίζονται ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά σου.

Το μεγάλο πρόβλημα του blockchain

Ωστόσο το bitcoin και το Ethereum έχουν ένα τεράστιο μειονέκτημα. Δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δεδομένα εκτός του οικοσυστήματος του blockchain τους. Η δυσκολία σύνδεσης εξωτερικών πηγών πληροφοριών στο blockchain, σε μια γλώσσα που και οι δύο καταλαβαίνουν, είναι ένας από τους κύριους περιορισμούς στον τρόπο ευρείας χρήσης των έξυπνων συμβάσεων.

Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα oracles. Το oracle* είναι ένας τρόπος να εισάγονται μέσα σε μια blockchain (ή σε ένα smart contract) γεγονότα/δεδομένα που γίνονται στον πραγματικό κόσμο. Πιστοποιεί ότι αυτά τα γεγονότα/δεδομένα συνέβησαν πράγματι.

Λειτουργούν ως μεσάζοντες, που παρέχουν και μεταφράζουν δεδομένα που προέρχονται από μια εξωτερική πλατφόρμα στο blockchain. Είναι ένα είδους έξυπνος agent που παρέχει τα αναγκαία δεδομένα για να ενεργοποιήσει τα έξυπνα συμβόλαια, ώστε να εκτελέσουν τις εντολές, όταν πληρούν τα κριτήρια. Ο μόνος τρόπος για να αλληλοεπιδράσουν με οποιαδήποτε δεδομένα εκτός της αλυσίδας.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Ο Α και ο Β βάζουν ένα στοίχημα για τη θερμοκρασία που θα υπάρχει την επόμενη Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος. Ο Α ποντάρει πως θα είναι πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου και ο Β πιο κάτω. Δημιούργησαν ένα έξυπνο συμβόλαιο, όπου και οι δύο έστειλαν κάποια χρήματα για να πληρωθεί ο νικητής όταν βγει το αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζονται, είναι να βρουν έναν αξιόπιστο πάροχο θερμοκρασίας. Τον συνδέουν μέσω του Oracle στο συμβόλαιο και η εκτέλεση της πληρωμής γίνεται αυτόματα.

Το αδύναμο σημείο του Oracle είναι πως πρέπει να βρει μια αξιόπιστη πηγή δεδομένων. Μπορεί ο ένας από τους Α ή Β να έχει παραποιήσει τη δημοσίευση της θερμοκρασίας από το site που αναγράφονται οι πληροφορίες. Ένα μόνο Οracle δεν αρκεί. Τα έξυπνα συμβόλαια on-blockchain, επειδή μπορεί να βασίζονται σε αναξιόπιστα δεδομένα. Πόσο ασφαλές ή αξιόπιστο είναι ένα έξυπνο συμβόλαιο, εάν τα δεδομένα που το τροφοδοτούν είναι υπό αμφισβήτηση;

Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται όταν το έξυπνο συμβόλαιο λαμβάνει δεδομένα από παραπάνω από ένα Oracle. Μια πηγή άντλησης πληροφορίας μπορείς να την παραβιάσεις, αλλά είναι απίθανο να το επιτύχεις σε πολλές.

Με τα Chainlink Οracle Νodes το παιχνίδι αλλάζει, ανεβαίνει επίπεδο, επειδή πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο δίκτυο κόμβων, εξαλείφοντας τα ζητήματα αξιοπιστίας που ενδέχεται να προκύψουν εάν χρησιμοποιείτε μόνο μία κεντρική πηγή. Το Chainlink μπορεί να επικυρώσει δεδομένα, συνδυάζοντάς τα από πολλές πηγές.

Το νόμισμα

Ποιος ο λόγος ύπαρξης του κρυπτονομίσματος LINK; Το LINK χρησιμοποιείται για την πληρωμή υπηρεσιών στο δίκτυο του Chainlink. Το Chainlink ζητάει από τους κατόχους συμβολαίων να χρησιμοποιούν το LINK για να πληρώνουν τους κόμβους για την εργασία τους. Οι πάροχοι κόμβων χρησιμοποιούν επίσης το LINK για να συμμετάσχουν στο δίκτυο, καθώς πρέπει να αγοράσουν και να καταθέσουν LINK στο Chainlink, για να αποδείξουν τη δέσμευσή τους στο δίκτυο και να ενθαρρύνουν την καλή εξυπηρέτηση. Οι κόμβοι με τη μεγαλύτερη δέσμευση κεφαλαίου (μεταξύ άλλων κριτηρίων) είναι επομένως πιο πιθανό να επιλεγούν και άρα να κερδίσουν LINK για τις υπηρεσίες τους.

Οι ελαττωματικοί ή ανέντιμοι κόμβοι τιμωρούνται με κατάσχεση του μεριδίου τους σε LINK, όταν η εξυπηρέτησή τους δεν είναι καλή. Έτσι αποτρέπονται οι κακόβουλοι να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία του δικτύου.

* Υπάρχουν 3 τύποι oracle:

- Hardware, δηλαδή αισθητήρες, όπως RFID, IoT sensor, barcode scanners.

- Software (π.χ. ήδη υπάρχοντα on-line data feeds όπως χρηματιστήρια και sites)

- Human (δηλαδή δεδομένα γεγονότα που μπορούν να επιβεβαιωθούν μόνο από συγκεκριμένα άτομα).

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια αυξήθηκαν για να μπορέσουμε να καλύψουμε τη ζήτηση. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link, οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».  Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v