Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια «βόμβα» επιφύλασσε η εισαγωγή της Coinbase για τα crypto

Γιατί η εισαγωγή της Coinbase θα αποτελέσει τις πρώτες σοβαρές εξετάσεις για το μεγάλο ανοδικό κύμα της αγοράς των crypto. Η συσχέτιση με την τιμή του Bitcoin και η «στροφή» του αφεντικού της BlackRock.

Ποια «βόμβα» επιφύλασσε η εισαγωγή της Coinbase για τα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μια μεγάλη βόμβα έπεσε με αφορμή την εισαγωγή της Coinbase στο χρηματιστήριο. Ο Larry Fink, Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, δήλωσε χθες το βράδυ στο CNBC ότι είναι «γοητευμένος» από το Bitcoin. «Με ενθαρρύνει το γεγονός του πόσα άτομα εστιάζουν εκεί. Με ενθαρρύνει η αφήγηση. Τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν σύντομα να μετατραπούν σε μια σπουδαία κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», ήταν ακριβώς τα λόγια του.

Πρόσθεσε βέβαια ότι δεν θα αντικαταστήσει τα κρατικά νομίσματα, αλλά αυτό έτσι κι αλλιώς είναι μια άποψη που έχουν και οι ίδιοι οι bitcoiners. Το Bitcoin δεν δημιουργήθηκε γι' αυτό. Θυμάστε που λέγαμε πως όσο ανεβαίνει η τιμή του Bitcoin θα φανερώνονται και άλλοι που το έχουν αποκτήσει ή θα πραγματοποιούν μεταστροφή ως υπέρμαχοι; Το βλέπουμε στην πράξη να εξελίσσεται με τον πιο θεαματικό τρόπο.

Ο Larry Fink δεν έχει μόνο το ειδικό βάρος του επικεφαλής του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Κάποιοι ισχυρίζονται πως πρόκειται για τον πιο ισχυρό άνδρα στις ΗΠΑ. Εκείνον που κινεί τα οικονομικά νήματα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρος ή κεντρικός τραπεζίτης. Όσο και αν οι πολιτικοί εναλλάσσονται στην εξουσία, ο μόνος που μένει σταθερά δίπλα στον νικητή είναι ο Larry Fink.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο διευθυντικό στέλεχος από την BlackRock τάσσεται θετικά υπέρ του Bitcoin. Ήδη από τον Νοέμβριο ο Rick Rieder, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος, ισχυρίστηκε ότι το Βitcoin θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον χρυσό. Όπως ανέφερε, η ψηφιακή μορφή του το καθιστά άμεσα μεταφερόμενο και πιο λειτουργικό από το μέταλλο

Είναι άλλο όμως να το λέει ένας από τους διευθυντές και άλλο το ίδιο το «αφεντικό». Πόσο μάλλον ο Larry Fink, όταν μέχρι πρόσφατα ήταν έντονα σκεπτικιστής πάνω στο Bitcoin. Με τον Larry Fink να δηλώνει γοητευμένος από το Bitcoin, πόσοι νομίζετε από τους διαχειριστές κεφαλαίων θα συνεχίσουν να παραμένουν στη θέση του αρνητή;

Η εισαγωγή της Coinbase

Οι βάρβαροι δεν είναι πια έξω από τα τείχη της Wall Street. Έχουν εισβάλει. Ο χώρος των crypto δεν μπορεί να αγνοηθεί πλέον από κανέναν. Χρηματιστηριακές, αναλυτές και ιδιώτες επενδυτές, δεν μπορούν να μην εξετάσουν το επιχειρηματικό μοντέλο μιας εισηγμένης εταιρείας με κεφαλαιοποίηση δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Η αγορά των crypto δεν φαντάζει πλέον σαν κάτι περιθωριακό ή ξένο. Η είσοδος της Coinbase στον Nasdaq σηματοδοτεί αναγνώριση, νομιμότητα, εμπιστοσύνη. Ορισμένοι ήδη προβλέπουν πως θα αναγνωριστεί ως μια αληθινή καινοτομία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, που όμοιά της όσον αφορά το μέγεθος έχει να συμβεί εδώ και δεκαετίες.

Η εισαγωγή της Coinbase είναι οι πρώτες σοβαρές εξετάσεις που θα δώσει το μεγάλο ανοδικό κύμα της αγοράς των crypto. Η δημοσίευση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων χρήσης είναι κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα στον χώρο. Όποτε η αγορά κρίνει υπερβολική την κεφαλαιοποίησή της, συνεπώς και τις προοπτικές της, ίσως θα οδηγεί μαζί με την υποχώρηση της τιμής της μετοχής και την υποχώρηση του Bitcoin.

Για την ώρα, το Bitcoin δεν έχει σημειώσει σημαντική αύξηση της τιμής του, ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της Coinbase. Όπως για παράδειγμα στις 6 Απριλίου, όταν η Coinbase ανακοίνωσε τη θεαματική αύξηση των κερδών για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ήταν ένα ποσό που ξεπέρασε τις επιδόσεις της εταιρείας για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Κι όμως, δεν υπήρξε αντίκτυπος στην αγορά των crypto. Για την ακρίβεια, το Bitcoin σημείωσε μια μικρή υποχώρηση εκείνη την ημέρα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η τιμή της μετοχής της Coinbase να εξαρτάται περισσότερο από την τιμή του Bitcoin και όχι το αντίστροφο, καθώς τα έσοδα από τις συναλλαγές στην αγορά των κρυπτονομισμάτων θα είναι αυτά που θα κρίνουν την επιτυχία της Coinbase ως επιχείρησης.

Λογικά, θα επιδράσει θετικά η δημοσιότητα που έχει λάβει η εισαγωγή της Coinbase. Νέοι επενδυτές, νέοι θεσμικοί, νέες εταιρείες, θα εισέλθουν στον χώρο από τη στιγμή που «νομιμοποιείται» στα μάτια των παραδοσιακών επενδυτών. Θα είναι πιο εύκολο στους οικονομικούς διευθυντές να εξηγήσουν γιατί τοποθέτησαν ένα μέρος των ρευστών διαθεσίμων τους στο Bitcoin, αλλά και το ανάποδο. Θα δυσκολευτούν να το δικαιολογήσουν στους μετόχους τους, γιατί δεν το έκαναν. Θα τους φέρει σε πολύ δύσκολη θέση, ειδικά αν το Bitcoin συνεχίσει να ανεβαίνει.

Ένας άλλος προβληματισμός αφορά την απορρόφηση της ρευστότητας που ήταν να κατευθυνθεί προς την απόκτηση κρυπτονομισμάτων. Πλέον οι θεσμικοί αλλά και οι ιδιώτες επενδυτές, που δεν ήταν πρόθυμοι να κρατήσουν Bitcoin επειδή δίσταζαν να μπλέξουν με τον μπερδεμένο κόσμο των ηλεκτρονικών πορτοφολιών, διαθέτουν διέξοδο. Με τη μετοχή της Coinbase είναι πιο εύκολο παρά ποτέ να αποκτήσουν επενδυτική έκθεση στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, χωρίς να τα αποκτήσουν άμεσα.

Εάν το εγχείρημα της εισαγωγής της Coinbase στεφτεί με επιτυχία, θα οδηγήσει και άλλες εταιρείες του χώρου να ακολουθήσουν τα βήματά της. Αν όχι, τότε θα θέσουν σε αναμονή τα σχέδιά τους. Ήδη κάποιες έχουν δημοσιοποιήσει την πρόθεσή τους, όπως η Kraken και η Bakkt. Η τελευταία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την εισαγωγή της μέσω συγχώνευσης με μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC).

Η διείσδυση συνεχίζεται

* Δεν είναι μόνο η Coinbase από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων που άρχισε να διαθέτει μετοχές της δημόσια. Η Delaware, η εταιρεία που δημιούργησε το Exodus, ένα δημοφιλές πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων, συγκέντρωσε 60 εκατομμύρια δολάρια από τις 8 Απριλίου, πωλώντας μετοχές της σε πάνω από 4.000 επενδυτές. Η προσφορά θα κλείσει μόλις καλυφθούν τα 75 εκατομμύρια δολάρια.

* Το πρώτο Bitcoin ETF του Καναδά, το Purpose, ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε τοποθετήσεις Bitcoin μέσα σε λίγες εβδομάδες (17.000 Bitcoin). Αν σκεφτούμε ότι η αγορά των ΗΠΑ είναι 27 φορές μεγαλύτερη, μπορούμε να αντιληφθούμε τι μπορεί να προκαλέσει στην κεφαλαιοποίηση των crypto η έγκριση άδειας ενός ETF σε Bitcoin από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης οι καναδικές αρχές ενέκριναν άλλα δύο ETFs του Bitcoin, αποκτώντας μεγαλύτερη ποικιλία και επενδυτικά εργαλεία. Με το ένα μάλιστα μπορείς να ποντάρεις στην πτώση! Ως πότε οι αμερικάνοι θα κοιτάζουν παθητικά άραγε να τους παίρνουν τη μερίδα του λέοντος;

* Ο Mike McGlone, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού για τα εμπορεύματα στο Bloomberg Intelligence, μας δείχνει πως ο «ψηφιακός χρυσός» κερδίζει έδαφος έναντι του φυσικού μετάλλου. Το παρακάτω διάγραμμα μας εμφανίζει την άνοδο που έχει σημειώσει το Bitcoin έναντι του χρυσού, αλλά και τη μείωση σε ιστορικό χαμηλό της μεταβλητότητας. Πότε άλλοτε είχαμε τόσο μικρό volatility; Όταν ξεκίνησε η επική πορεία του 2017 και το Bitcoin πετάχτηκε μέσα σε 12 μόλις μήνες από τα 1.000, στις 20.000 δολάρια. 

* Το Bitcoin κάνει μεγαλοπρεπή εμφάνιση και στην αγορά των ακινήτων. Το πιο ακριβό διαμέρισμα της Βρετανίας, με πέντε υπνοδωμάτια, ένα κοκτέιλ μπαρ, ξεχωριστά δωμάτια για κρασί και σαμπάνια και υπέροχη θέα στο Hyde Park του Λονδίνου, δέχεται προσφορές σε Bitcoin και Ethereum, σύμφωνα με το Bloomberg. Η τιμή σε στερλίνες; 175 εκατομμύρια (200 εκατομμύρια ευρώ).

* Με Bitcoin μπορούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα τους και οι ασφαλισμένοι στην AXA Switzerland. Βέβαια η AXA δεν θα διατηρεί Bitcoin στον ισολογισμό της. Θα μετατρέπει τις εισπράξεις σε ελβετικά φράγκα. Δείχνει όμως πως ο ασφαλιστικός κλάδος με τα γιγάντια ποσά προς επένδυση αρχίζει και αποκτά οικειότητα με τα κρυπτονομίσματα.

Ο κόσμος αλλάζει και όσοι ακόμα αναφέρουν πως το Bitcoin είναι άχρηστο επειδή δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτα με αυτό, είναι φανερό πως έχουν μείνει πίσω στις εξελίξεις.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v