Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κρατικό «φρένο» στην Binance και η μεγάλη εικόνα του Bitcoin

Γιατί το δημοφιλές κρυπτονόμισμα συνεχίζει ανοδικά παρά το βρετανικό μπλόκο στο ανταλλακτήριο Binance. Η αντιπάθεια των κυβερνήσεων στο Bitcoin και το μεγάλο στοίχημα.

Το κρατικό «φρένο» στην Binance και η μεγάλη εικόνα του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Δεν είναι τόσο σημαντικό αν κάποιος το χαρακτηρίζει νόμισμα ή όχι το Bitcoin. Αν δεν είναι το Bitcoin, ούτε τα πολύτιμα μέταλλα είναι νομίσματα, ισχυρίζεται ο Ricardo Salinas Pliego, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στο Μεξικό. Δεν μπορείς σε ένα κατάστημα να αγοράσεις έναν υπολογιστή με χρυσό. Πρέπει να τo μετατρέψεις πρώτα σε fiat και μετά να αγοράσεις τον υπολογιστή.

Τα πλεονεκτήματα που έχει το Βitcoin το καθιστούν βελτιωμένη έκδοση του χρυσού στον σύγχρονο κόσμο. Σε περίπτωση πολιτικής, κοινωνικής ή οικονομικής αναταραχής, έχετε περισσότερες πιθανότητες να φύγετε με τα Bitcoin σας παρά με ράβδους χρυσού.

Το πιο καλό όμως το είπε λίγο μετά ο Ricardo Salinas Pliego: Στις κυβερνήσεις δεν αρέσει το Bitcoin. Τους ενοχλεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να βγουν από την παγίδα τους. Το μεξικάνικο πέσο το 1981 είχε 20 προς 1 ισοτιμία προς το αμερικανικό δολάριο. Σήμερα έχει 20.000 προς 1. Σε άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή, η Βενεζουέλα και αλλού, τα πράγματα είναι ακόμα λιγότερο ευνοϊκά. Ωστόσο είναι πολύ χειρότερο από όσο νομίζουμε. Ολόκληρο το νομισματικό σύστημα των κρατικών νομισμάτων είναι απάτη! Το ίδιο το δολάριο ως σκληρό χρήμα είναι αστείο.

Ο Salinas δεν είναι καινούργιος στον χώρο του Bitcoin. Στην αρχή του έτους, μαζί με άλλους δισεκατομμυριούχους όπως ο Michael Saylor, ο Elon Musk και ο Jack Dorsey, άλλαξε το βιογραφικό του στο Twitter, γράφοντας τη λέξη «Bitcoin». Νωρίτερα είχε δηλώσει πως το 10% του χαρτοφυλακίου του είναι σε Bitcoin.

Ο Ricardo Salinas Pliego ανακοίνωσε χθες στο Twitter ότι η Banco Azteca, η τράπεζα που ίδρυσε, στοχεύει να είναι η πρώτη τράπεζα στο Μεξικό που θα δεχτεί το Bitcoin.

Τι γίνεται με την απαγόρευση της Binance Markets

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή (FCA), επικαλούμενη θέματα που σχετίζονται με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απαγόρευσε στην Binance Markets Ltd να δραστηριοποιηθεί, αν δεν λάβει πρώτα γραπτή έγκριση

Οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν για το ανταλλακτήριο Binance, αλλά για μια θυγατρική της που απέκτησε πριν ένα χρόνο. Οι αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων στην spot αγορά διεξάγονται κανονικά από τους Βρετανούς στην Binance, χωρίς πρόβλημα. Οι αρχές, όχι μόνο οι βρετανικές αλλά και οι αμερικανικές, έχουν βάλει στο στόχαστρο την αγορά των παραγώγων.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, αυτές οι κινήσεις όχι μόνο δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά έχουν θετικό πρόσημο στη δραστηριότητα των crypto. Θα οδηγήσουν σε ομαλοποίηση της αγοράς και απομάκρυνση των συμμετεχόντων με ύποπτη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, οι ενδοιασμοί για την έγκριση ETFs για κρυπτονομίσματα βασίζονται στη δυνατότητα χειραγώγησης της αγοράς μέσω των ανταλλακτηρίων παραγώγων, που σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν ρυθμιστεί. Ίσως εκεί οφείλεται η άνοδος του Bitcoin, μετά την ανακοίνωση των βρετανικών αρχών.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη οπτική. Εκείνη που βλέπει πως υπάρχει συντονισμένη επίθεση εναντίον της καινοτομίας των crypto, επειδή απειλεί τη μονοκρατορία του κατεστημένου, που ωφελείται από την έκδοση και κυριαρχία των παραστατικών νομισμάτων. Για τους λόγους που περιέγραψε παραπάνω ο Salinas.

Η μεγάλη εικόνα

Πολλοί που ασχολούνται με τον χώρο των crypto εστιάζουν στην εφήμερη μεταβλητότητα. Ωστόσο αυτό στο οποίο πραγματικά επενδύουν, είναι ο γρηγορότερος και ο μαζικότερος ρυθμός υιοθέτησης μιας τεχνολογίας, σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Αν το αντιληφθούν, τότε θα συνειδητοποιήσουν πως η μεταβλητότητα είναι μόνο θόρυβος.

Γιατί συμβαίνει η ταχύτερη υιοθέτηση; Επειδή κάθε τεχνολογία βασίζεται στα επιτεύγματα των προηγούμενων. Το Bitcoin βασίζεται στην υποδομή του Internet. Ούτε συμφέρει να το σταματήσει κάποιο κράτος, αλλά ούτε και μπορεί.

Στην εποχή μας όλα κινούνται πολύ γρήγορα. Στην περίοδο των dot.com, όταν οι μετοχές της νέας τεχνολογίας απογειώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '90, δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένο το διαδίκτυο για να μάθουμε τα νέα ή να ανταλλάξουμε πληροφορίες.

Το Bitcoin έχει τώρα περίπου τον ίδιο αριθμό χρηστών με το Διαδίκτυο το 1997. Έχει πολλά κοινά εξάλλου με το Internet εκείνης της εποχής, με πρώτο από όλα τα αρνητικά σχόλια. Στην αρχή, λίγοι το εκτίμησαν. Αντίθετα είχε πολλούς εχθρούς, που δεν το καταλάβαιναν και το φοβόντουσαν. Υπερίσχυε το αφήγημα ότι είναι μια περαστική μόδα και ότι το χρησιμοποιούν τρομοκράτες για να επικοινωνούν μεταξύ τους ελεύθερα.

Παρ' όλα αυτά, σήμερα δυσκολεύεσαι να βρεις αρνητή. Η ευρεία αποδοχή απαιτεί χρόνο, δεν γίνεται ως δια μαγείας με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ο κόσμος αλλάζει και το βασικό χαρακτηριστικό της εποχής είναι οι τεράστιες τεχνολογικές αλλαγές. Οι άνθρωποι επικοινωνούν και κοινωνικοποιούνται ψηφιακά, ζουν όλο και περισσότερο στον ψηφιακό κόσμο. Οι δικαιοδοσίες των αρχών και οι κανόνες σε διαφορετικές περιοχές έχουν όλο και λιγότερη σημασία. Όταν δραστηριοποιείσαι ή εργάζεσαι στον ψηφιακό κόσμο, δεν αντιλαμβάνεσαι εύκολα τα φυσικά σύνορα.

Τι άλλο κυριαρχεί στην εποχή μας; Η έλλειψη εμπιστοσύνης. Οι απλοί ψηφοφόροι διαισθάνονται πως ο δημοκρατικός μηχανισμός λήψης αποφάσεων τους αγνοεί. Αποφασίζει χωρίς να υπολογίζει τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους. Οι νέοι και οι γονείς τους διαπιστώνουν πως πράγματα που ήταν δεδομένα παλιότερα, δεν είναι πια, όπως οι δουλειές και η ασφάλεια. Η εμπιστοσύνη είναι η «κόλλα» που κρατάει ενωμένη μια κοινωνία και αυτή φαίνεται να έχει διαρραγεί.

Αυτά τα δύο προβλήματα λύνονται με το Bitcoin. Αντί να εμπιστεύεσαι εταιρείες, ιδρύματα, κυβερνήσεις, εμπιστεύεσαι το σύστημα, τον κώδικα, την αμεροληψία των μαθηματικών. Όπως έλυσε το Internet την αμεσότητα της μετάδοση της πληροφορίας, έτσι λύνει το Bitcoin τη μετάδοση της αξιόπιστης πληροφορίας, της αξίας. Το Bitcoin, πέρα από χρήμα, αποτελεί τον πιο ασφαλή μηχανισμό μεταφοράς πληροφορίας που έχει φτιαχτεί ποτέ.

Αν όντως επαληθευτούν όσοι υποστηρίζουν ότι το Bitcoin και το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω του είναι η νέα επαναστατική τεχνολογία, τότε θα είναι οι πρώτοι επενδυτές. Οπότε οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις δεν θα έχουν σημασία. Η υπομονή τους θα ανταμειφθεί.

Αν θέλετε να δώσετε χαρά σε 5 δισεκατομμύρια άτομα, χρειάζεστε ψηφιακή μουσική. Αν θέλετε να μεταδώσετε γνώση σε 5 δισεκατομμύρια άτομα, χρειάζεστε ψηφιακά βιβλία. Εάν θέλετε να παράσχετε ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε 5 δισεκατομμύρια άτομα, χρειάζεστε ψηφιακή ιδιοκτησία. Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία μπορούν να παραχωρηθούν δικαιώματα ιδιοκτησίας σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη, ισχυρίζεται ο Michael Saylor.

Το στοίχημα δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλο. Ούτε τόσο ενδιαφέρον.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Βitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v