Bitcoin: Είναι καλύτερο να αγοράσω ETF ή απευθείας κρυπτονόμισμα;

Τι πρέπει να ξέρουν οι επενδυτές πριν πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Οι διαφορές των futures στο Bitcoin με την τιμή του ίδιου του κρυπτονομίσματος και ο ρόλος της προμήθειας. Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά στην όποια επιλογή.

Bitcoin: Είναι καλύτερο να αγοράσω ETF ή απευθείας κρυπτονόμισμα;

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μετά από μια 10ετία προσπαθειών το πρώτο ETF που στηρίζεται στα futures του Bitcoin μπήκε σε διαπραγμάτευση στην αγορά της Wall Street, σύντομα δε αναμένεται να ακολουθήσουν κι’ άλλα. Πρόκειται για εξέλιξη που οδήγησε την τιμή του κρυπτονομίσματος σε ιστορικό ρεκόρ, όμως οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν κρίσιμα στοιχεία για τη λειτουργία του.

Το Bitcoin και τα futures στο Bitcoin μπορεί να ακούγονται σχεδόν ολόιδια, υπάρχουν, όμως, βασικές διαφορές. Τα futures παρακολουθούν την τιμή spot του κρυπτονομίσματος έμμεσα μέσω της χρήσης συμβολαίων που επιβλέπει το Chicago Mercantile Exchange. Απαιτούν επίσης οι επενδυτές να βάλουν μετρητά για να κάνουν συναλλαγές, ως μια μορφή εγγύησης (collateral). Οι traders συχνά χρησιμοποιούν futures για να στοιχηματίσουν στις κινήσεις της τιμής, όπως το να σορτάρουν την τιμή του Bitcoin, ή για να καλυφθούν (hedge) έναντι άλλων στοιχημάτων.

Παρ’ όλα αυτά η τιμή του Bitcoin και των futures του τείνουν να είναι ευθυγραμμισμένες. Το περασμένο Σάββατο, για παράδειγμα, το κρυπτονόμισμα άξιζε 60.836 δολάρια ενώ το future στο κλείσιμο της Παρασκευής ήταν 62.075 δολάρια.

Είτε είναι κάποιος νέος επενδυτής στα κρυπτονομίσματα, είτε έμπειρος, δύσκολα δεν θα τον ιντριγκάρει αυτό το νέο προϊόν, επισημαίνει το Bloomberg και καταγράφει τι πρέπει να ξέρει όποιος ενδιαφέρεται να τοποθετηθεί.

Τα επιχειρήματα υπέρ της αγοράς

Αν θέλεις έκθεση στο Bitcoin σε έναν παραδοσιακό χρηματιστηριακό λογαριασμό. Για πελάτες σε ορισμένα παλαιότερα, μεγαλύτερα χρηματιστηριακά γραφεία, το ETF μπορεί να είναι η μόνη επιλογή για να έχουν έκθεση στο Bitcoin. Πολλά δεν προσφέρουν τη δυνατότητα της αγοράς του κρυπτονομίσματος άμεσα, αναγκάζοντας πελάτες να στραφούν σε επιλογές όπως το Robinhood Markets ή το Cash App. Είναι πιθανό να είναι ευκολότερο στις χρηματιστηριακές να προσφέρουν ένα τρόπο ώστε να αγοράσουν οι πελάτες τους το ETF αντί να χρειαστεί να ενσωματώσουν τα κρυπτονομίσματα στα συστήματά τους. «Αν είμαι επενδυτής και έχω ένα λογαριασμό στην Charles Schwab ή τη Fidelity ίσως να θέλω όλες μου οι τοποθετήσεις να είναι κάτω από την ίδια στέγη», εξηγεί ο Nate Geraci, πρόεδρος του ETF Store. «Ισως να θέλω τις αναφορές για τη φορολόγηση ή την απόδοση σε ένα σημείο αντί να χρειάζεται και άλλη χρηματιστηριακή».

Αν είσαι τρελός με τα crypto αλλά θέλεις ελαφρά ασφαλέστερη επιλογή. Για κάποιους επενδυτές η έγκριση της SEC σε ένα τέτοιο προϊόν προσφέρει ένα ακόμα στρώμα άνεσης. Μπορεί να θέλεις πολύ να έχεις κρυπτονομίσματα ή ακόμα και να έχεις κάποια στοιχεία ενεργητικού σε ψηφιακό προτοφόλι, αλλά να ανησυχείς για την ασφάλεια. Η «ευλογία» που έδωσαν οι αμερικανικές αρχές στο ETF μπορεί να σου προσφέρει μια ανακούφιση. «Υπάρχει ένα ποσοστό εμπιστοσύνης που προσφέρει στους ανθρώπους ένα fund που παρακολουθείται από την SEC και τελεί υπό διαπραγμάτευση όπως μια μετοχή», δηλώνει ο Eric Balchunas, αναλυτής ETF analyst για το Bloomberg Intelligence.

Αν δεν θέλεις να μπλέξεις με ψηφιακά πορτοφόλια ή κλειδιά. Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, τα ETF υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και πολλοί επενδυτές τα έχουν συνηθίσει. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για χώρους όπως τα κρυπτονομίσματα, όπου το blockchain, η κρυπτογράφηση ή η εξόρυξη μπορεί να προκαλούν σύγχυση.

Αν δεν θέλεις να περιμένεις για ένα ETF που θα κατέχει Bitcoin. Το μεγαλύτερο όφελος από ένα ETF στα futures του Bitcoin μπορεί να είναι απλά ότι… υπάρχει. «Η αίσθησή μου είναι ότι η SEC θέλει πρώτα να αξιολογήσει πως κινείται και λειτουργεί ένα ETF στα futures του κρυπτονομίσματος πριν εξετάσει το θέμα των ETFs στην spot αγορά του Bitcoin», υποστηρίζει ο Geraci. «Δεδομένων των προσεκτικών κινήσεων της SEC σε όλη τη διαδικασία, οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι να δουν ένα ETF πάνω στο Bitcoin».

Ποιοι είναι οι λόγοι να μείνεις μακριά

Αν προσπαθείς να μειώσεις το κόστος. Ενα ETF στα futures του Bitcoin μπορεί να είναι πιο βολικό, υπό κάποια οπτική γωνία, αλλά ο επενδυτής πληρώνει προμήθεια (η ProShares που το ελέγχει δήλωσε ότι θα είναι 0,95%), σχεδόν δηλαδή 10 δολάρια για κάθε 1.000 επένδυσης το χρόνο.

«Οι traders μπορεί να χρησιμοποιούν το ETF, αλλά εκτιμούμε ότι η αίγλη του στους μακροπρόθεσμους επενδυτές να είναι μικρότερη εξαιτίας του κόστους του ρολαρίσματος των futures», σημειώνει ο Eric Balchunas. Αυτό συγκρίνεται με την επιλογή της Robinhood, για παράδειγμα, η οποία προσφέρει χωρίς προμήθειες συναλλαγές στα κρυπτονομίσματα.

Αν είσαι νέος στον χώρο του Bitcoin. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να μην είναι τα καλύτερα για όσους ξεκινάνε τώρα το ταξίδι τους στα κρυπτονομίσματα. Η εμπλοκή στην αγορά των futures θα φέρει κάποιον αντιμέτωπο με πολύπλοκες έννοιες όπως «contango» και «backwardation». Ευτυχώς, είναι ο πάροχος του ETF που θα ασχοληθεί με τo trading των προϊόντων αυτών, αλλά και πάλι μπορεί ο μέσος επενδυτής να θέλει να χειριστεί κάτι πιο απλό. Επιπλέον, πλατφόρμες όπως η Coinbase και ακόμα και η Venmo προσφέρουν εκπαιδευτικά εργαλεία και φιλικά περιβάλλοντα εργασίας για τους πρωτάρηδες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

«Από τη στιγμή που το ίδιο το Bitcoin είναι πολύ ρευστό, πιστεύω ότι οι επενδυτές πρέπει να αρκεστούν σε αυτό όταν αρχίσουν το trading» είπε ο Matt Malley, υπεύθυνος στρατηγικής για τη Miller Tabak + Co. «Aφήστε για την ώρα τα futures στον πιο ειδικευμένο θεσμικό επενδυτή».

Aν θες να δεις όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές. Τέσσερα ETF στο Bitcoin μπορεί να διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια ως το τέλος του μήνα, αλλά θα εμφανιστούν πιθανότατα πολλά ακόμα. Η SEC αξιολογεί τουλάχιστον επιπλέον πέντε, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων από εταιρείες όπως η Bitwise Asset Management και η BlockFi. Tα προϊόντα αυτά θα προσφέρουν πιθανότατα διαφορετικές δομές προμηθειών και οι εκδότες μπορεί ακόμα και να μειώσουν τις προμήθειες για να προσελκύσουν ρευστό. Ο ανταγωνισμός αυτός θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του κόστους στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, δήλωσε ο Matt Hougan, CIO της Bitwise Asset Management. «Ένα ETF θα μειώσει το κόστος σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο» σημείωσε. «Το έχουν κάνει σε κάθε κατηγορία ενεργητικού και δεν θα είναι διαφορετικά με το Bitcoin».

Αν φοβάσαι τα νέα προϊόντα. Όπως οτιδήποτε καινούργιο, κανείς δεν ξέρει πώς θα διαπραγματευτούν τα ΕΤF στα futures του Bitcoin. Όπως με κάθε ETF, υπάρχει η πιθανότητα η τιμή του να αποκλίνει από αυτήν των υποκείμενων στοιχείων ενεργητικού, λόγω αναντιστοιχίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Βραχυπρόθεσμα, ο ντόρος γύρω από το ETF στο Bitcoin μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση όταν αρχίσει το trading. «Είναι πάντα καλό να βλέπεις πώς διαπραγματεύεται ένα νέο στοιχείο ενεργητικού προτού αναμειχθείς» σημείωσε ο Μalley. Δεδομένου του πρόσφατου ράλι του Bitcoin μπορεί να υπάρξει μια αντίδραση “πούλα στην είδηση” για λίγο όταν λανσαριστεί ένα ETF στο Bitcoin».

Η Sylvia Jablonski, CIO στη Defiance ETFs, τόνισε ότι ένα ETF από μόνο του δεν κάνει το στοίχημά σου πιο ασφαλές. «Τα futures έχουν και αυτά κάποιο ρίσκο» σημείωσε. «Υπάρχει ο κίνδυνος ότι δεν θα έχεις το καλύτερο tracking του Bitcoin» πρόσθεσε.

Ίσως είναι καλύτερο να του δώσουμε λίγο χρόνο, τόνισε ο κ. Geraci. «Δεν προβλέπω να υπάρξουν ζητήματα με τα ΕΤFs στα futures του Bitcoin, αλλά οι επενδυτές περιμένουν από το 2013 για να εμφανιστούν αυτά τα προϊόντα στην αγορά» σημείωσε. «Τι είναι να περιμένει κανείς λίγο παραπάνω για να διασφαλιστεί ότι όλα λειτουργούν σωστά;» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v